Dyr tannverk

Hvem var det som lovte hva om tannleger igjen?  

Spørsmålet surret i bakhodet der jeg lå omtåket i senga med en tannverk som dunket både i over- og underkjeven. To paralgin forte og to ibux hjalp litt på smerten. Til gjengjeld var jeg så kvalm at jeg ikke kunne stå oppreist. To tannlegebesøk kostet meg to tusen kroner, men fremdeles klarte ingen å finne ut hvor problemet lå.      

Ifølge Dagbladet i sommer dropper 210.000 nordmenn å gå til tannlege av økonomiske årsaker. Mer enn én million nordmenn har det siste året droppet å gå til tannlegen, fordi det er for dyrt eller fordi det gjør for vondt. Tenner er et privat ansvar. Du kan røyke til du får kreft, ta unødige sjanser i fjellveggen eller spise deg til helseproblemer – staten stiller opp. Men den som slurver med  tannkosten, må ta regninga sjøl.  

For min del handlet det i slutten av juli å finne en tannlege som ikke var på ferie. Tredje forsøk var hos en iransk tannlege som tok imot meg søndag morgen klokka 0900. Det kostet 1650 kroner til, men han fant i alle fall feilen. Den dårlige nyheten var at roten til alt det vonde må fylles (4500 kroner),  deretter skal ny krone settes på (4900 kroner). Alternativt kan jeg ta den billige løsningen med å trekke hele tanna (kr 1.300,-).  

De rødgrønne har egentlig sagt de skal ha en tannhelsereform. SV vil ha et tak på 2500 kroner. Arbeiderpartiet vil også ha en grense for hvor mye vi skal måtte betale hos tannlegen, men har ikke skrevet i programmet hvor grensa bør gå. FrPs nettsider har ingenting om tannhelse. Ikke Høyres heller, utover et innlegg som harselerer over at Kristin Halvorsen har lovet tannhelsereform allerede for fem år siden (au!). 

Så blir det noe valgkamp-tema av dette? Milliarder er jo allerede delt ut til sykehjemsplasser og kulturløft. Med skolestart neste uke, er det grunn til å vente at det går ut nye milliarder. Og da har de ikke engang begynt på sykehusene.   

I år følger jeg ekstra godt med. Men når dette helvetet endelig tar slutt (verker ennå), skal det gå mer enn ett år før jeg setter meg i en tannlegestol igjen. Én million andre venter minst like lenge..

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.
Dette innlegget ble publisert i Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, Senterpartiet, SV og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

12 kommentarer til Dyr tannverk

  1. Waldebert sier:

    Vi har gleden av, i Norge, et uttall leger og tannleger, som ikke er statsborgere, men som har autorisasjon. -Og det skal vi vaere glade for, saa lenge vi ikke kan utdanne nevnte yrkesgrupper selv. Selv med de utenlandsutdannede, dekkes ikke behovet.
    Da er det ikke rart prisene er i fri vekst.
    Hadde det ikke vaert for «fremmedarbeidere», ville vel distriktene og smaabyene vaert uten tannleger og leger. Eller prisene ville ha vaert benda hoeyere, selv om de til en viss rad er regulert.
    Fire aars plikttjeneste for alle med norsk utdannelse (et og to aar blir for mye styr med flytting etc.).
    Det er ikke oekonomien til disse to gruppene akademikere som erproblemet, men uviljen til ikke aa bo i sentrale stroek.
    «Traakka jeg i salaten, naa»?

  2. Inger Anne sier:

    Fint att du tar opp dette viktige tema !

    Nå er tiden inne for en egenandel hoss tannlegen på lik linje som hoss legen
    vedlikeholdet hadde ikke vert noe problem for den ene eller den andre

    Noen er født med sterke tenner andre ikke.

    Det meste av folket har øynene nå på riktig kost!

  3. Tore sier:

    På høy tid at dette temaet blir tatt opp igjen. Det er jo direkte skammelig at vi «rike» nordmenn ikke har råd til å få reparert tennene våre. Få innført egenandel snarest her også. Egentlig bør vel alle besøk og behandling hos tannlege være dekket av as-Norge. Mener å ha hørt at det er sånn i «fattige» Sverige. Noen som vet noe om det?

  4. Huttiheita sier:

    Lengst nord i «Verdens beste land» er det i tillegg dårlig med tannlegedekning og
    laaang ventetid om man er så heldig å få time. Og rett og slett helseskadelig om
    man også har diabetes og tannkjøttsbetennelse. Vi betaler en høy pris for likegyldigheten fra de ansvarlige myndigheter.

  5. Titter'n paa hjoernet sier:

    Legg tannlegevisitten, og behandlingen, til det stedet du er paa ferie. F.eks. Polen, Tyrkia, de baltiske land, oesteuropa, Mexico etc.
    Planlegg, innhent opplysninger, tegn forsikring for behandlingen, ambassader/konsulater kan vaere behjelpelige med opplysninger om klinikker med godt renome og standard.

  6. Bjarne Brun sier:

    Dette er noe politikerene etterhvert MÅ få finngen ut, å få gjort noe med. Ubegripelig at ikke tannhelse også ansees som en del av den generelle helsen. Dette MÅ det gjøres noe med FORT..A/S Norge har penger til det de har lyst å ha penger til…. Stå på!!!!!!!!!!!

  7. Nissefar sier:

    Så flott du bringer dette på banen.
    Her kan du lese mer:
    http://www.selvhjelpenshus.org/tannhelse.php
    http://tannhelse.net/

    Nå bør velgerne gi beskjed
    http://www.selvhjelpenshus.org/tannpolitikk.php

  8. Andy sier:

    Har en anelse om hvor du kan ha vært og håper du slipper å gå dit mer 😉 Men har selv vært i gjennom et lite tannhelvete for et par år siden. Og lærte at det er VERDT de i underkant 1000,- i sjekk og rens hvert år kontra det å utsette i mange år etter at skoletannlegen kaster deg på dør! Brukte over 10.000,- på å reparere en jeksel i 2007 – og det svei både i munn og lommebok. Så nå går jeg til sjekk hvert år og holder tennene ved like. Videre vil jeg anbefefale Erik Svendsrud på Torshov i Oslo dersom du bor i nærheten. Ryddig, profesjonell og særdeles god på hygiene. 😉

  9. EllingDisen sier:

    Tannhelsa som beskrevet her er en glimrende illustrasjon på blindveien Norge er kommet i. Hva er lösningen ? Opplagt mer utdanning av norske tannleger OG fri flyt av pasienter og utenlandske tannleger, av private forsikringsordninger.

    Kan mer sentralisert regulering og offentlig höykostnadskort hindre en videre utvikling mot höyere priser og mindre tilbud ? Nei, hvorfor skulle det bli så – det er jo allerede dårlig med leger og andre spesialister.

    Sverige har diskutert dette og ikke har jeg sett at det fungerer (bor i Stockholm). Noen må natuligvis få subsidiert uforutsett store regninger som går alvorlig på helsa lös som kreftbehandlinger ol. Men poenget er at disse veldig få er lette å definere som unntaket som bekrefter regelen. All standard borring og mekking bör ikke bli gjenstand for offentlig ineffiktivitet, det holder med at situasjonen er vanskelig nok som den er.

  10. Lilla Sølhusvik sier:

    Mye bra tips her. Bare så det er sagt; jeg har en veldig flink tannlege. Og nå er snart ferietida over, så jeg kan komme i trygge omgivelser. Men jammen var jeg glad det fantes tannlegevakt med flinke folk som kunne hjelpe en søndag morgen. Jeg er ellers imponert over dem som tør å ta tannlegebehandlingen i utlandet.

  11. JILL WHITE FANEBUST sier:

    Det må innføres egenandel hos tannlegen som på
    medesiner.100 kr burde holde etter det skulle
    staten tatt regningen.

    JIL

  12. per s sier:

    syns alle politikere burde vært fjernet i fra jordens overflate, de lyger og bløffer det norske folket..når skal folk hente fakkelene og høygaffelene å lempe det løgaktige komunist pakke fra stortinget????
    ja til poilitiker Forakt….onskapsfulle beist er de….

    hilsen en som har fått nokk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *