Svineri i valgkampen

En statsråd fortalte meg i forrige uke at hun vurderte å stikke innom en nabo som har fått svineinfluensa. – Da kan jeg bli syk i neste uke. Å bli syk senere og miste ei hel uke i valgkampen, er KRISE.

Ifølge Vårt Land kommer toppen av svineinfluensaen til å inntreffe på valgdagen 14. september. Politikerne kan fort bli blant dem som smittes tidlig. Deres jobb er å hilse på flest mulig i valgkampen. Det ville ta seg dårlig ut for en politiker å innføre artige alternativer til håndhilsing, slik Oslo-studentene driver med om dagen.   Statsrådene har nå fått desinfiserende servietter i veska, som skal fjerne virus og eventuelt annet svineri etter at de har håndhilst på førti pasienter på eldresenteret eller femten barnehageansatte og tretti snørrete barnehagebarn. Ingen tror vel egentlig det hjelper, men det er jo verdt å prøve.  

Venstre-leder sist sett hjemme i Ulvik   Mest lurer jeg likevel på hva Venstre har tenkt å gjøre for å beskytte Lars Sponheim mot svineinfluensaen. Jeg har undret meg over Sponheim i flere valgkamper. Han er bortimot fraværende gjennom sommeren og i begynnelsen av valgkampen. Venstre går ut av fokus mens de andre krangler. Såpass nær sperregrensa partiet alltid har vært, er det en vågal strategi. Men når så alle partiene har skjelt ut hverandre tilstrekkelig lenge, dukker Sponheim opp i manesjen de siste ukene. Han er en mester i onelinere, og er derfor blant dem som alltid gjør det bra i folkemøter og partilederdebatter. Dessuten har han fordelen av å framstå som et alternativ for frustrerte velgere over hele skalaen fra SV til Høyre. Strategien har vært vellykka så langt. Men hva om én av de to viktige Sponheim – ukene skulle forsvinne i svineinfluensa?  

Det er liten grunn til å tro at medarbeiderne rundt Siv Jensen og Jens Stoltenberg er mindre redd for smitten. Jens skal møte Jensen 13 ganger de neste ukene. Det blir ikke det samme å erstatte Jens med nestleder Helga eller Jensen med nestleder Sandberg. Men for oss som skal følge valgkampen, kunne det jammen vært spennende. Som Dagfinn Høybråten sa til Dagens Næringsliv i forrige uke: – Det er som med svenske danseband. Har du hørt én «Jens og Jensen» -duell, har du hørt dem alle.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.
Dette innlegget ble publisert i KrF, Venstre og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Svineri i valgkampen

  1. Elling Disen sier:

    For det förste kan det hende at toppen allerede er avlyst som tilfelle er i UK. For det andre burde en revolverjournalist ha bragt på det rene om BHH kjörer saken som lynavleder i valgkampen. Först kunne en jo skylde på at BHH i god tro gjör det samme som de trygghetsbesatte svenskene men når han var på skjermen nylig og fortalte med stort patos og store blå öyne at HAN ( det må vel menes personlig) ikke kunne sortere smittede, syke og friske, trodde jeg han skulle miste maska i neste öyeblikk. Til og med Fugelli har avslört dette jippoet ! Det som kreves av ledere i slike tider, er at de foregår med et godt eksempel.

  2. Nils sier:

    Det er vel snart på tide at Sponheim kommer på banen og får gjort litt brannslukking i kjølvannet av Abid Rajas løs-kanon-taktikk de siste dagene. Lurer på om det blir en reprise av Thommesen-Sponheim-såpeoperaen med disse to.

  3. Helge Olav H. Ramstad sier:

    Uff, nå dukket det opp bilder i hodet mitt fra en noen år gammel reklamefilm for Dagbladet. Du vet, den med en politiker på eldresenterbesøk med pressen på slep og fik fra gammel dame. Det skyldes det du skriver om de desinfiserende serviettene i veska. Jeg skal ikke si noe for eller imot forebyggingstiltaket, men bildet av den håndtørkende politikeren i reklamefilmen var slett ikke pent!

  4. Elling Disen sier:

    Sponheim lurer nok fælt på hvordan han skulle inntreden i manesjen i år. Han kommer til å bli møtt med det fatale fisketursløftet «Jens istedet for Jensen» uansett hvor han enn snur seg – på tross av fossroing i form av Skei Grande og Elvestuen.
    Ramstad, du tenker vel ikke på Gro som var på Lørenskog sykehjem idag ? Håper noen holder orden antallet dager hun tilbringer i Norge for tida – for å unngå ytterligere skattekrav mener jeg. Jeg forstår ikke at Ap våger å vise fram henne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *