Den seksuelle utopien

WeqYu2nzVsTn95xBxbNcEA9jIorx5rrsDFm-m7MIY2MQ

Hva vil du helst se sammen med svigermor? En voldsfilm eller en pornofilm? Mord, avrevne lemmer, blod – det får vi i strie strømmer på skjermen og tåler det åpenbart. Seksuell aktivitet, derimot, der er for…

En jødisk tradisjon beskriver kloden som dampende av kjønn. All biomasse er hektisk opptatt av å formere seg. Hvis det blir født et menneske hvert tredje sekund, betyr det en mannlig orgasme hvert tredje sekund. Og hvis det f.eks er hvert hundretusende samleie det blir barn av – sammen med alt det dyrene foretar seg, er vi vel ikke langt unna den dampende kloden.

Seksualiteten er med andre ord en voldsom kraft, en kaoskraft. Den innordner seg ingen lover, den bryter dem alle, sier Sigrid Undset. Alle kulturer må legge bånd på seksualiteten for at den ikke skal sprenge fellesskapet. Vi stønner av islamsk kultur, som pakker inn kvinnene. Vi har vanskeligere for å fatte at noen stønner av våre måter å mestre den demoniske seksualiteten på.

ringes NRK ned av reaksjoner på Trekant, et seksualopplysningsprogram for unge. Programlederne tror både unge og eldre kan plukke opp nyttige sextips. I ett perspektiv fortsetter NRK sin gamle, gode linje med folkeopplysning og ligger pent på Karl Evangs prosjekt om å ta det skamfulle, usnakkede, mørke og forkrøblende ut av seksualiteten. Alt er søtt, snilt, ufarlig, deilig.

Alle som har levd en stund, vet at seksualiteten aldri har vært enkel. Og det kan tenkes at Trekant forsterker det som kanskje er det største belastningen for unge: Den seksuelle utopien. Troen på at livet strør orgasme etter orgasme over deg med en eller flere ukompliserte, henrykte partnere når du trenger det. Og selvbebreidelsen, selvforakten, sinnet, depresjonen når det ikke skjer.

I Kongshavn har vi hatt glede av en scene der to 17-åringer skal våge seg inn i denne frie, ukompliserte vellyst som Trekant åpenbart mener å utdanne oss til – og velger seg gulost i stedet. De aner at innvielsen til den dampende kloden er stort og formende.

Dette innlegget ble publisert i kjærlighet. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Den seksuelle utopien

  1. Robert sier:

    «Hvis det blir født et menneske hvert tredje sekund, betyr det en mannlig orgasme hvert tredje sekund.»

    Om det blir født et menneske hvert tredje sekund, betyr det ganske mange mannlige orgasmer pr. sekund. Her må man jo også regne med at 1 av 10000 (har ikke peiling på tallene her) mannlige orgasmer blir til en graviditet, iallefall om man skal ta med onani.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *