Spritsmugler?

pp asbest

Marcello Ross var tater. Født i 1900. Han fortalte at han var skipper på egen jekt bare 16 år gammel. Hun het Aurora og kunne ta 150 favner ved.

Marcello fortalte at han  fraktet Cirkus Empress rundt kysten en sommer. Han påsto at det var slik han traff østerrikske Viktoria Pedarsky. Det hendte han la inn litt fyrstelig bakgrunn, noe uekte som var blitt en sirkusartistfamilie. Han hadde i hvert fall to versjoner av forløpet: Broren var knivkaster. Hun sto ved veggen. En meget spesiell kveld misset han og kniven trengte inn i hoften. Det hendte også at hun og faren var trapeskunstnere. En meget spesiell kveld mistet han henne, hun falt og knuste hoften.

 Det alle kunne se, var at Viktoria haltet. Skaden støtte henne kanskje ut av sirkuslivet. Hun giftet seg i alle fall med Marcello i 1927. Hun fikk ham til å selge jekta og gå i land i Kongshavn. De fikk skraphandler-bevilling i 1930 og opprettet Kongshavn Skrap og Metall, kalt Skrapen, det som nå er Kongskrap.

 Det var  dem som mente at Marcello Ross hadde slått seg opp som spritsmugler i forbudstiden mellom 1919 og 1927. Ikke rart han hadde kapital til å investere og slå seg opp stort som skraphandler.

Skrapen og ekteparet Ross var ikke godt ansett i Kongshavn. Det ble sagt at en brannbil stjålet i Oslo, skinneganger fjernet fra jernbaneutbygging og all nasking av kabler og stålbjelker havnet her. Alt som forsvant fra Kongshavn, endte hos Ross, sa de i byen. Politiet fant aldri noe. Men man måtte innrømme at i mellomkrigstidens depresjon var Skrapen en meget verdifull tilvekst med arbeidsplasser og skatteinntekter til Kongshavns magre næringsliv.

Teigen lastebil gammel

I mai 1946 blir Viktoria funnet druknet. Hun var fullt påkledd. Politiet finner ikke noe kriminelt og henlegger saken som ulykke eller selvmord. Marcello hører radio på et pensjonat i Telemark. «Melding til Marcello Ross på reise i Telemark i en Studebaker lastebil med registreringsnummer L-12462. Ta kontakt med nærmeste politikammer snarest.» Slik får han vite det. Han får mye sympati – og fra sine motstandere selvfølgelig noen mistanker. De to som var på patologen på sykehuset i Kongshavn da Marcello Ross kom for å se sin hustru, fortalte at han hadde skreket Daddo voro og knust et bord.

Da han var blitt velstående og betydelig investor på 70-tallet og ville gjøre seg gjeldende i Kongshavn, gjorde man det til regel at man var mot alt det Marcello Ross var for.

Dette er farmiliebakgrunnen i dramaserien Kongshavn.

 
 
 

 

Dette innlegget ble publisert i dramatikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *