Dag 8: Ingen grenser snur døgnet

natthunder
Lars har fått rosa hjelm og ordnet hundesleder med hjul til deltakerne. De neste dagene skal de forflytte seg via hundekjøring, og blir nødt til å snu døgnet. Se video!

monsenrosahjelm
Fra og med dag 8 forflytter Ingen grenser-deltakerne seg med hundekjøring. To og to deltakere kjører hvert sitt hundespann, spent fast til en vogn med styre og brems. Fordi polarhundene blir så lett overopphetet når det ikke er vinter, må ekspedisjonen kjøre om natten i sine svarte hjelmer. Det vil si, Lars Monsen har fått utdelt en lyserosa hjelm, som han sporty tok på seg og forsøkte å beholde autoriteten i.
– Denne var jo fin, kommenterte han lakonisk.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/Z4bSS0pLcuM" width="460" height="300" wmode="transparent" /]

Det er Stina Svensson, Matti Holmgren og Sten Hofgren som har lånt ut hundene til Lars. De lever av å tilby villmarksopplevelser i Jokkmokk, og har stor sans for Ingen grenser-prosjektet, og kjenner Monsen godt fra hans mange turer i området.

Enøyd lederhund

Tare er glad i dyr, og har prøvd hundekjøring da han var mindre. Den døvblinde Ingen grenser-deltakeren hadde stor glede av å hilse på hundene, ikke minst lederhunden Haldor, som er blind på det ene øyet etter at den mistet det i slåsskamp for noen år.
– Sånn sett er det jo Haldor en fin lederhund for Ingen grenser, smiler Stina Svensson.

Tare Teksum hadde sans for den enøyde lederhunden Haldor

Tare Teksum hadde sans for den enøyde lederhunden Haldor

Før deltakerne fikk slippe til og kjøre virkelige hunder, måtte de tørrtrene med motoriserte firehjulinger (ATV’er), for å lære seg styre- og bremsemekanismene. Det er viktig at linen fram mot hundespannet er stram til en hver tid. Det hindrer både at hundene får rykke så mye, og at vogna kjører inn i dem i nedoverbakker. Da må det i stedet bremses. Ingen grensers to enarmede banditter, Kjell og Frode, kan naturlig nok ikke håndtere den høyre bremsen på vanlig måte. De fikk derfor satt på en nylonreim på styret, med den andre enden festet i livet. Dermed kan de bremse ved å vri kroppen bakover.

Elsker å løpe

Hundene, som i hovedsak er siberian husky’er, elsker å løpe i spann. Hele dagen har de ligget rett ut i nær apatisk avslapping, men rett før avreise girer de seg opp og er de så ville etter å komme avgårde at hele området overdøves av gauling, uling og bjeffing.
– Dette har jeg gleda meg til, dette blir moro, roper Lars Monsen gjennom gnelderet, før han slipper bremsen og forsvinner inn i mørket sammen med resten av Ingen grenser-ekspedisjonen.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/KQc2S6cIM7U" width="460" height="300" wmode="transparent" /]

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Dag 8: Ingen grenser snur døgnet

  1. bergquist sier:

    tøft, men da får vel jeg også snu døgnet da. Godt jeg har fri noen dager. Stå på , hilsen Marianne Bergquist

  2. oddlvseth sier:

    Gøy å følge med dere! Jeg vurderte å melde meg på men er glad jeg ikkegjorde det! Vet ærlig talt ikke om jeg hadde greid å fullføre sammen med dere.Jeg amputerte høyre arm for 32 år siden og har et tips til dere enarmedebanditter: Ta vare på den armen dere har igjen, husk at den skal vare hele livet!Det finnes mange måter å dytte og dra på..

  3. CPStine sier:

    Hei! Må få lov til å si at jeg synes dere er kjemperåe! Er kjempeimponert overdere gjengen 🙂 Jeg har selv CP så ser for meg alle utfordringene. Skulle likt å vært sammen med dere på tur. Stå på hele gjengen :)!

  4. Tilbaketråkk: Dette skjer i episode 2 – Ingen grenser – NRK-blogger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *