NB! blogg.nrk.no er nedlagt. Dette er en arkivert kopi Ira Glass til Fagdagen! | Fagdagen 2013

Ira Glass til Fagdagen!

Han er Amerikas beste på storytelling - og har suksessoppskriftet for magasinprogram i radio og TV.

Under får du vite mer om hvem han er.  Men aller først basisinfo for de som er ivrige etter å sikre seg en av de tilsammen 24 plassene i Master Class på Fagdagen – enten i storytelling med Ira Glass eller i programledelse og reportasje med Celeste Wesson (les om henne her).   De må sitte klare presis klokka 1000 på tirsdag 24.5: De første 24 påmeldingsmailene etter klokka 1000 til fagdag@nrk.no kommer med på et av disse to eksklusive tilbudene.  Presiser i mailen om påmeldingen gjelder bare den ene mesterklassen eller begge – og om du foretrekker Ira Glass eller Celeste Wesson om du kommer tidlig nok til å kunne velge.

– At Ira Glass kommer til Fagdagen, kan gi minst tre reaksjoner: Hæ?  Ok… og Wow!!! Og det er de siste som har rett.

Terje Lindberg - NRKs coach på storytelling

Det sier Terje Lindberg, konsulenten som de siste årene har coachet mange av NRKs medarbeidere i storytelling.  – Ira Glass er storytelling på det aller, aller beste.  Han behandler store samfunnsspørsmål gjennom mennesker som har en historie å fortelle.

Ira Glass skal både forelese og holde mesterklasse på Fagdagen i NRK onsdag 8. juni.

Ira Glass har vært på radio i 30 år.  De siste 16 årene med radioprogrammet ”This American Life”.  Det er et ukentlig en-times program som sendes på 500 stasjoner over hele USA – og som har opparbeidet seg til å bli et av Amerikas mest populære.  Det podkastes også, har abonnenter over hele verden og topper de fleste måneder iTunes- listen over de mest nedlastede programmene.

- Ira Glass er et stort forbilde for oss i Ekko-redaksjonen i P2, forteller Ellen Wesche Guttormsen. Her sammen med de andre programlederne - Anne Synnevåg, Mona Myklebust, EWS og Rikke Eckoff.

– Ira Glass ble spurt i et intervju om hva han brukte sine dager på jobben til.  ”I try to make things fascinatinger ! ”, var svaret – og det synes jeg er en knallgod parole, sier Ellen Wesche Guttormsen. – Han klarer å løfte opp det lille og hverdagslige, og gjøre det til bilder på noe større, noe nytt, annerledes og fascinerende som setter ettertanken i sving.

– Om noen tenker «OK…, men dette er mest relevant for radio», så har de en overraskelse i vente, sier Terje Lindberg.  – Ira Glass har en fantastisk oppskrift for magasinprogram. Den leter vi alle etter. Det er vekslingen mellom anekdoten og refleksjonen. Ja, det er Dagsrevyen, det. Og Spekter. Og Puls. Og Bokprogrammet. Og Nasjonalgalleriet. Alle veksler mellom reportasjer og studio. Alle dere som skal lage program for tv vil fort hoppe inn i ”Wow-gruppen” fordi dere vil få noen fantastiske verktøy for å videreutvikle dere som historiefortellere på tv.

”This American Life” har også vært sendt på tv på CBS Showtime i 2007-2009.  Men Ira Glass trakk det selv tilbake fordi det ble for arbeidskrevende for redaksjonen å holde det gående med ukentlige programmer på både radio og tv.  Ira Glass har også vært aktiv som tekstforfatter og bidragsyter for John Stewarts The Daily Show, The Late Show og The Colbert Report, og han har produsert spillefilm.

– Som programskapere ønsker vi gjerne å skape opplevelsen ”Aha, det har jeg ikke tenkt på før, var det sånn det var?!” og den skaper Ira Glass og hans redaksjon ofte, sier Ellen Wesche Guttormsen.  -Han gjør det på overraskende måter.  Som når han kobler frihetskjemperne i Midt-Østen med historien om en jente som skal lære å sykle uten støttehjul.  Eller når han får oss til å reflektere over klaustrofobi, innesperring og frihetsberøvelse gjennom en politimanns fortelling om da han la seg i baksetet på politibilen for å hvile – og oppdaget at bakdørene i amerikanske politibiler ikke kan åpnes innenfra.

– Vi misunner jo Ira Glass litt når han bare produserer 1 time radio i uka, sier Ellen Wesche Guttormsen. – Ekkoredaksjonen må håndtere 2 timer om dagen.  Men stilen og formen til Ira Glass er et ideal som vi forsøker å strekke oss etter.

Ira Glass avslørte Coca Colas innerste hemmelighet.

Og hun legger til: – Visste du forresten at det var Ira Glass som avslørte Coca Cola-oppskriften i februar i år? De fikk tak i den via noen gamle aviser og brev og publiserte den på sine nettsider.  Så han lager nyheter også!

– Og så er det ”Hæ?-gruppen” blant dere, som ikke har hørt om ham før, fortsetter Terje Lindberg.   – Dere vil oppdage kraften i å følge intuisjonen, fortelle masse, og kjenne gleden av å bli en del av NRKs ambisjon for fremtiden: Bli Norges beste historiefortellere. Bare lytt til Ira Glass på Fagdagen 2011. Det er det hele.

Forelesningen med Ira Glass på Fagdagen er åpen for alle, mens det vil bli egen påmelding til de 12 plassene i den eksklusive mesterklassen.  Det vil skje slik: De første 12 påmeldingsmailene som kommer inn etter klokka 10.00 på tirsdag 24.5 til mailadressen fagdag@nrk.no, kommer med.  Alle som mailer dit vil få beskjed om de er kommet med eller ikke.  Men det har ingen hensikt å maile før etter 24.5 klokka 10.00.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.