Heia Sverige…

Tillat meg å fortelle om et eksotisk land. Et land hvor nesten alle bærer billige klær i fargene gult og blått. Et land hvor foreldre klager på at ungene får så dårlig varm mat på skolen og hvor de ikke engang har ordentlig øl i butikkene.
Nei, du behøver ikke reise over halve jorden for å finne bananrepublikken. Det holder med å krysse den norske grensen mot øst. Landet heter nemlig Sverige.

En venn av meg bor i et høl rett utenfor Stockholm. Mitt i dette ingenmannslandet hvor alt skal være ?ordning och reda, löning på fredag?. Nå gjør de seg klare for å feire sin nasjonaldag. Det er så vidt noen merker at de har det ? nasjonaldag altså. 6.juni står de der og forsøker å synge med på den svenske nasjonalsangen. De fleste kan bare de fire første linjene.

– Kanske kommer Kungen, sier en venn og tar seg en bit av en svensk limpa eller brød som de også kaller det. Brødet er av typen best før 2009. Og selv om brødet er søtt og med rosiner truer alt konserveringsmiddelet med å eksplodere.

– Og dette byr dere naboene? Gjerne sammen med råtten fisk, (surstrømming) og nypoteter.

– Ja, det er liksom sjelen det da. Og dans på brygga rundt midtsommer.
Jeg ser på min ganske urbane venn og lurer på hva han egentlig mener. I dette landet hvor de står i kø på bussholdeplassen. Å nåde den som forsøker og tenke at, det er jo ikke der bussen stopper, jeg tror mer på akkurat her. Her kommer bussdørene til å åpne seg.

-Nån jævla ordning får det vara, roper de i køen. Still deg bakerst.
I dette landet hvor folk står til høyre og går til venstre i en rulletrapp fordi noen har sagt at slik er det.

Jeg har også hatt æren av å bo i Sverige. I dette landet hvor man kommer inn i en bank og sier. Hei, jeg kommer fra Norge. Jeg har 50.000 kroner i cash som jeg gjerne vil sette inn.
-Vad är ditt personnummer? Va? har du inget personnummer. Nej då kan du inte få något konto!
-Men jeg har jo penger?
-Inget personnummer, inget konto.

I dette landet hvor hovedstadens hus er bevoktet med portkoder. Det vil si, kan du ikke portkoder har du ingen venner. Portkode er rett og slett et elektronisk instrument svenskene bruker til å beskytte seg mot hverandre. Eller rettere sagt; svenskene liker ikke å få besøk hvis du ikke har anmeldt din ankomst tre uker i forveien.
-Nån ordning måste det ändå vara!

Jeg har bodd i Sverige i 5 år ? landet er ikke til å redde. I Norge går folk i takt en gang i året. I 17.mai tog.

I Sverige går hele landet i takt hver dag ? 365 dager i året.

God 6 juni feiring! Lykke til i fotball VM. Vi heier på dere!

Ja, jag vill leva jag vil dö i Norden?men da fortrinnsvis i Norge.

Ps. Les forrige artikkel. Sakset fra Aftonbladet.

Ps. 2. Våre naboer i øst spiser ikke matpakke. De er borte fra jobben et par timer på formiddagen. Helt umulig å nå på telefon mellom 12.00-14.00. Den varme lunsjen som serveres på alle skolene i Sverige blir gjerne publisert i lokale aviser under «Dette er ukens meny». Et stort diskusjonstema er at de voksne mener at maten ungene får er for dårlig.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

51 kommentarer til Heia Sverige…

 1. Andreas sier:

  Jaha? Da er det vel bare å forsterke grensefestningene igjen, er det ikke det Claus?
  Om svenskene forstår ironien i denne artikkelen like godt som nordmenn forsto ironien i artikkelen til Terri Herrera Eriksson, da må det bli krig da..

 2. Hans Erling sier:

  Du er meget uvitende til å ha bodd i Sverige i 5 år…og hvis det er så fælt hvorfor bor du der fortsatt? For det første er det ingen problem å få en midlertidig konto i svenske banker frem til du får personnr. Min bank er Nordea og der fikk jeg midlertidig konto første uken jeg var der. Denne kontoen beholder du også etter at du har fått persnr. Når det gjelder din totalt latterlige påstand om at svensker har 2 timer lunsj, sier jeg bare BULLSHIT. Her hvor jeg jobber har vi 45 min lunsj, men vi jobber også lengre enn en vanlig arbeidsdag i Norge. Og nei de tar ikke med seg niste på jobb fordi de kan spise varm mat ute for 40-60kr og rekker dette p.g.a. 45min lunsj. Om du skulle gjøre det samme i Norge må du haste spise i løpet av 30 min og en baguette hos bakeren koster som regel 40 kr eller mere. Varmmat som ikke kommer fra MCD eller lign koster som regel nærmere 100kr. Eneste jeg savner fra norge er venner og familie.

  Hans Erling

 3. Rune Stenseth sier:

  Hei, artig artikkel, mye å tenkte på. Jeg syntes det verste med svensker er at de faktisk mener de er mye bedre enn nordmenn. I mange foreslåtte samarbeidsprosjekter er det alltid slik at hvis svenskene ikke får bestemme alt, vil de ikke være med.
  Så på grunn av denne ovenfra og ned holdning mot oss, er det med en viss fryd man deltar i litt retur når anledningen byr seg.

 4. Rattata sier:

  Slutt å mobbe svenskene! De er jo bare avkom etter danske nordmenn som heldigvis ble «solgt» etter at Christian IV tapte Bohuslän, Skåne, Blekinge og en hel masse annen skog og skråtobakk etter et heidundrende pokerlag i 1442 eller der omkring.. Limpa eller Blings! Hva faen spiller det for rolle så lenge Frida og Ann-Sofie er blide som dagen er lang så lenge de får litt gratis Champagne på Stureplan?

 5. Lisa sier:

  Som jeg selv skulle sagt det. Svensker er noen raringer.
  Er jeg den eneste som får kjøpt sprit på systembolaget med Visa??????
  Det fungerer nemlig helt ok i Strømstad.
  Heia Sverige! Supert land og flotte mennesker tross alt.

 6. Lisa sier:

  Hei… 🙂
  Jeg synes artikkelen var litt morsom…jeg da…Jeg kjente meg faktisk litt igjen…jeg fikk hverken strøm eller bankkonto uten personnummer….og det er ikke bare «2 timers» lunsj…men en halvtimes frokost også fra kl.9…men det som var mest uvant for meg var nok mopeder som suste forbi i full fart på fortauet….

 7. peter sier:

  «Va’ har du inget personnummer. Nej då kan du inte få något konto!»

  Akkurat detsamme opplevde jeg når jeg flyttet hit til Norge for seks år siden, her i den siste sovjetstat kan man nemlig ikke åpne et bankkonto uten å ha et personnummer, og personnummer, det tok det to måneder å få, til tross for at jeg sent in papir en måned før jeg flyttet hit.

  Så Norge er ikke så mye bedre alle ganger…

 8. juan sier:

  hehe- du får ikke åpne bankkonto i Norge om du ikke har personnumer heller.

  Jeg må si at begge leserinnlegg er helt på trynet(den svenske og den norske). Både Norge og Sverige har bra og dårlige ting, akurat som alle land. Hvorfor hakker dere ned på hverandre hele tiden? hvorfor må Norge ta igjen hele tiden?? Å vise at man ikke bryr seg, er den beste hevnen!!

  derimot om du lar deg provosere av det dumme svesnkene sa, ja, kasnkje har de rett i noe av det de sier?? hehe

  Juan

 9. Claus Wiese sier:

  Til Peter og Juan
  Det var liksom litt av poenget. På samme måte som vi ikke får brukt visa-kortet vårt på Systembolaget i Sverige heller…rett og slett fordi både Norge og Sverige har lover som sier fy fy når det gjelder å handle sprit på kreditt.
  Forøvrig – jeg er svensk statsborger…

 10. Knoffen sier:

  Dette med kort er helt riktig. Jeg bor i USA og har alltid problemer med å bruke mitt Mastercard i Norge. Min familie har aldri noe problem her. Dette til tross for at allt selvfølgelig er mye bedre i Norge. For å sitere Frøken Tante Sofie «hvis alle andre var som meg så ville allt bli bra». Nordmenn er også hjermevasket til å tro at alle problemer kan løses gjennom høyere skatter. Dette til tross for elendig etter-skole-programmer, sykehuskøer, nedlagte skoler, elendige veier, avgifter på allt.
  Norge har flott natur, og det er også allt (selv om klimaet er altfor dårlig).
  Aker brygge er ikke verdens navle, nei.

 11. Yessir sier:

  Bra artikkel!
  Når svenskene har det gøy på bekostning av oss er det bare rett og rimelig at vi «tar igjen»! 🙂 Må innrømme at jeg tok ikke all ironien i den svenske artikkelen og ble en smule provosert.. hehe.. Takk for at du ga dama svar på tiltale!! Og til alle som skal bestride faktaopplysningene i artikkelen til Claus: Statistikk og faktaopplysninger er ikke morsomt, denne artikkelen ER morsom. Peace. 🙂

 12. Kjersti sier:

  Er det så rart at man ikke får åpne konto uten personnummer? På Island får du ikke leie video engang hvis du ikke har islandsk personnummer.

 13. Nicklas Gustafson sier:

  Som svensk är det intressant att se vad ni norskar skriver om oss, jag ser också på NRK. Jag gjorde också en utställning i Bodö hur jag som svenske ser på Norge, fråga Martin Riber Sparre. Jag måste bara säga att det är underbart att vara svensk i Norge.

 14. Kapp Sabel Tann sier:

  Satan Wiese, du må greie å holde igjen litt du og som alle andre. Feil, feil, feil. Hold amatørtolkningene dine av div. sangtekster og anekdoter for deg selv. Faen, skjærpings.

 15. Tom Hunstad sier:

  Har vært en del i Sverige i jobbe sammenheng.Hyggelig å se at vi har samme syn på» søta» bror.
  Stå på Claus !!

 16. Asterix sier:

  Vi bor i Syd-Frankrike og har både svenske, danske og norske venner her nede. De kulturelle forskjellene mellom oss skandinaver er – i vårt lille miljø – helt ubetydelige. Vi diskuterer av og til våre respektive hjemlands særegenheter og det er nok slik at vi alle – en gang imellom – ser med et skjevt blikk på vårt eget fedreland. Syrlige og selvironiske kommentarer forekommer selvsagt og når det gjelder politisk stupiditet så synes denne å være temmelig likt fordelt over landegrensene.
  Det er nok dessverre slik at de sterkeste meninger om naboen kommer fra mennesker som har relativt liten internasjonal erfaring og ikke evner å anvende selvironiens befriende humor. Diskusjonens ytterpunkt har imidlertid avfødt en meningsutveksling om hvorvidt molboene opprinnelig kom fra Danmark eller Norge. Jeg kan ikke huske at svenskene var inkludert i den samtalen, men de har stort sett et MEGET nøkternt forhold til sitt fedreland, ispedd en god del forakt for Folkhemmet.

 17. Daniel sier:

  Jeg må le litt av alle som ikke tar ironien jeg da, Hahaha Dette er jo en skikkelig agurksak, enda stortinget ikke har tatt ferie enda.

 18. Firecrest sier:

  Takke meg til svensk kø-kultur enn «slepp meg fram»-holdningen i Norge. Å stå til høyre, og gå til venstre i rulletrappene er virkelig noe vi burde gjort her også!

 19. Kick sier:

  Sverige er synonymt med NEJ og forbud. Sverige er politisk korrekt og nåde den som mener noe annet enn den etablerte sannhet. Feminisme har utviklet seg til å bli en nymoralistisk fundametalistisk bevegelse i dette sharialandet – hvor det å være mann er synonyømt med å være forbryter. Nå hetser svenske feminfacister Tyskland og VM i fotball – fordi det finnes lovlige horehus der. Snakk om meningsimperialisme. Og alkohol? En skvip av tynt øl i butikkene og Systembolaget var stengt på lørdager inntil for noen år siden. Sverige – du er fattig og patetisk politisk korrekt. Takk for 1905

 20. Erik sier:

  Ikke det morsomste jeg har lest, men bra at noen skrev et svar! Hvorfor hisser folk seg opp sånn… I-R-O-N-I? Stakkars Hans Erling mangler i alle fall både humor og norsk fra videregående 🙂

 21. Marius sier:

  Det virker som om både nordmenn og også en del «svensker», her representert ved Hans Erling, føler seg støtte av artiklene – sansen for ironi er tydeligvis fraværende. Kan ikke skjønne hvorfor! Javisst er vi forskjellige, men det er nettopp det som er så fint med landegrenser – at man kan være forskjellige på hver side av gjerdet!

  Personlig synes jeg heller vi skal være fornøyde med å være såpass «spesielle» som nordmenn kan fortone seg overfor mer kontinentale svensker, det er ingen grunn til verken å hisse seg opp eller bli fornærmet. Vi har våre særegenheter som skiller oss fra resten av Europa og svenskene har også sine.

  Å være treg, matpakkespisende, flaggveivende, samt å drikke som vikinger, er bare kuriosa som gjør oss til det spenennde folket vi er!

 22. Svenskefaen sier:

  Tack kära broderfolk för dessa sanningar, mina landsmän tror alltid att vi är störst och bäst, inte bara i Norden utan i hela världen vet vi bäst. Jag skäms över att vara svensk, över lagstadgade fikaraster, över skock-mentaliteten där inga avvikelser tillåts och byråkrati och fackförbund som styr folks liv i detalj. Att kalla Norge för sovjetstat är lika absurt som att kalla Sverige för ett fritt land – Sverige är som DDR, men vi kan resa fritt. Vi behöver inte Stasi, svenskarna håller kontroll på sig själva efter 100 år av socialdemokratisk hjärntvätt.

 23. Per sier:

  I den svenske Bananposten (Aftonbladet) skriver artikkelforfatteren at hun handlet på vinmonopolet. Altså en svenske som kommer til Norge og handler på Vinmonopolet !! Vedkommende er virkelig borten for enhver redning !

 24. bjørnar sier:

  Du får kjøpt varer på systembolaget i sverige med norsk visa kort. Jeg har bodd i sverige i snart 3 år og kan bekrefte dette for dere i gamlelandet. Men i mange butikker hvor man skal betale med det, må man ha legitimasjon i tillegg. og det er VIKTIG at du har leg ifra samme land som kortet ditt (de synes også det er morsomt og smart med bankkort med bilde på…). Personnummer må man ha til alt her, om man skal studere så krever det ett personnummer, dermed er det fiksa allerede første måneden, en gang for alle. Det med bussholdeplass-køene har jeg også reagert på. Det bunner vel ut i at svenskene får panikk om det ikke er en kø de kan stå i.

 25. Stian sier:

  Jeg har nå bodd i Sverige så lenge at jeg skriver konsekvent Malmö med svensk ø og har tatt meg selv i å forklare for en norsk politimann «han klipte meg av mitt i rondellen» så jeg begynner å bli vell kultivert i denne kulturen.

  Først takk for ALL amunisjon, den skal bli flittig brukt under lunsjen i dag. Jeg med min Chiabatta fylt med godt pålegg mes svenskene står i kø bak de to micro-ovner med sine en posjons ferdigretter flyt med salt og jævelskap. Vassne blir de også.

  Har du forresten holdt en svensk «skogaholms limpa» i den ene enden og forsøkt å holde den bent i luften? Man kan jo dra paraleller til mannlig potens men det gjør jeg ikke her.

  I år er det andre året der nasjonaldagen feires her i sverige. De har gjort dette til nasjonaldag ved å ta vekk 2. pinsedag. Som i dette året faller dagen før.

  Jeg var i møte med den lokale kommuen der jeg bor i går og en av tjenestemennene fortalte meg at halve kommuens ansatte bytter om de to dagene. (2. pinsedag på mandag og nasjoaldagen nå på kommende tirsdag)

  Og ikke få meg til å starte med de blå gule klærne.. Det har jo vært både hocky vm og nå kommer snart fotball vm. Snakk om grilldess uniformering. Når en lokal matbutikk her dele ut 500 blågule capser så sto medelsvenskan i KØ for å få sin.

  For dere som har tenkt å dra til sverige for å se hvordan de feirer mittsommar, GLEM DET (om du ikke kjenner en svenske eller to som kan inviterer deg hjem) Dagen er helligere en julaften. ALT er stengt til og med døgnåpne bensinstasjoner. Som ny normann i sverige så hadde jeg sett frem til å finne en pub med glade svensker, men alt jeg fant var stengte dører.

  Viste du forresten at leilighetsprisene stiger med ca 100 000 om man har porttelefon og ikke portkode i sverige nå? og at om man skjenker full eller tilfeldigvis står bak en postmann når han går inn i en oppgang, kan få portkoder til en hel bydel?

  Svenskene er merkelige…

  Ha en fantastisk dag og jeg gleder meg til lunsjen….

 26. Loppan sier:

  Kul artiklar! Synd bara att du Claes har sakfel…Terri – du är min gudinna! Skrattade mig igenom hela texten, för den var MITT I BLINKET!!

  Efter drygt 3 år i ert vackra land, så njuter jag av att äntligen få utlopp för några av mina frustrationer över er, nordmenn!

  Ja, man kan sedan 2001 handla med kreditkort på systembolaget i Sverige, något som är helt OMÖJLIGT på en vanlig matvarubutik i Oslo???
  Hur kan man bli så nationalistiska att man låser ett betalningssystem för 4,5 millar människor?? Visst har ni fina oljemiljarder
  – mer hur länge räcker de??? och när väl de tar slut, är inte många sekiner investerade i infrastruktur, barn och andra hållbara saker som ska finnas när vi är borta…
  Man behöver definitivt personnumer i Norge – ÖVERALLT – men även om man får öppna konto är det inte säkert att man får KORT på banken,
  en bekant fick vänta TRE MÅNADSLÖNER innan han fick kort – och fick göra en deal med jobbet om att få ut lönen kontant – ????? Hallååååå….

  Asterix – att ni är nordenbor som bor i sydfrankrike säger väl endel? då blir skillnaderna inte så stora – ni har alla velat åka bort detta infekterade nord, förevigt förgiftat av outsläckligt syskonhat…

  Ja, ni nordmenn beter er verkligen som lillebror, måste mopsa er hela tiden, som svensk blir man pikad dagligdags (och tro mig, jag ger inte utlopp för mina synpunkter på jobb…). Jag har tidigare aldrig haft problem med norrmän i något tillfälle, men efter dessa år, ni får mig att rysa…
  Och jag har bott långa perioder i andra länder med i grunden större skillnader (religion, klimat, etc) och aldrig retat mig så på ett folk!

  Det Terri glömde nämna var att större delen av norska befolkningen saknar körkort och kör därefter (eller med L, de är ärliga de!), är helt utan hyfs och helt självfokuserade!! På jobbet kryper man runt för sjefen eller gör ingenting alls.
  Ni driver mig till vansinne, och var dag utan allt förmycket närkontakt gläder mig… Vi ska stanna något år till och njuta
  av er vackra natur, pungslå era på goa löner & återvända HEM!! Och njuta av resten av mitt liv och berätta skrämselhistorier om ett vrickat folk i väst…

  Ja, detta är en sovjet stat, synd att rosengren blev tvingad att ta tillbaks det officiellt… Men vad är det för problem med det? Ni vill ju ha det så??

 27. Claus Wiese sier:

  Tjäna Loppan. Sakfel? Jeg heter Claus…bokstavering:
  C-L-A-U-S!

 28. Tom sier:

  Dårlig artikkel.Bortkastet tid. Selv av meg som gidder å skrive dette.

 29. Mats sier:

  Kul, eller kult som ni säger i Norge.
  Men det var ett fel i anslaget. ser man nån som är klädd i gult och blått så är det knappast en svensk – till skillnad från norrmän undviker vi i allmänhet att klä oss i den egna flaggans färger. Vår nationalism tar sig ju det uttrycket att vi inte är nationalister – undantaget är när det är landskamper.

 30. Alex sier:

  Jeg syntes artikkelen var verken morsom eller provoserende… eller noe som helst… Den ga meg stort sett fint lite og ingenting.

 31. Sindre sier:

  Er enig med Alex. Artikkelen virker på en måte litt… meningsløs. Artikkelen i Aftonbladet var i det minste artig.

 32. F. Langballe sier:

  Jeg synes Sverige og Norge er like gode om det. Litt harrynasjoner begge to, og veldig glad i forbud.

 33. Lars sier:

  Godt å se at det er flere som ytrer sin frustrasjon over disse søte brødrene.
  Veldig bra blogg får jeg si…
  Vil du ha æren av å signere svenskhat-bloggen min Claus? http://my.opera.com/larseld

  mvh
  Lars

 34. Gilbert sier:

  Allt er korrekt, men ikke om ölen. I Sverige kan man köpe god öl.

 35. Thomas sier:

  Claus’ artikkel er intetsigende. Ingen vits i å forsøke å overgå svenskene, da Norge er et mer molbo-land enn Sverige. I Sverige er ting billigere og de har ikke fullt så mange tåpelige lover.

 36. bo sier:

  vi svenskar har alltid fått skit från alla våra grannar pga. historiska bragder, men kritiken från norge är den mest löjliga. ett så rikt land, som är så fattigt vad gäller självbild och folkliv? nu ska jag egentligen inte uttala mig om norge, men om oslo – finns det en tråkigare huvudstad i världen? inget sker, inget folk på gatorna, ingen stadsatmosfär, ingen skönhet. jag gråter blod varje gång jag har vart i stockholm, en äkta huvudstad – stor, praktfull, myllrande av liv! varför måste så många norrmän gnälla som snorungar över sin flotta granne (som dessutom förser er med billig mat så ni kan fortsätta bo i norge)? tror väl aldrig ett land har haft så mycket nytta av sin granne som norge har haft, och har, av sverige!
  så man måste köpa starköl på systemet? ja, men den kostar inte en förmögenhet!
  i norge är du inte ett skit förrän du har fått norskt personnr, och det tar, som har sagts tidigare här, tid! du kan inte ansöka om ekonomiskt stöd, eller ens söka jobb utan personnr – du existerar inte! du är på besök i norge, och ska handla mat i vanlig butik. visa? nejnejnej, det är ju inte ett norskt visakort….. hallå, det finns nåt som heter turister!
  ja, och så är det fantastiskt hur ett land som är så jävla dåligt på att spela fotboll är så fotbollsfixerade! du kan ju inte se en norsk nyhetssändning utan att det är nåt totalt ointressant fotbollsinslag! och norsk mat.. norge – landet där salt är en krydda.
  nej, jag trivs trots allt i norge och gillar norrmän, men bättre än sverige? jag bor i norge, och har bott också i danmark, och jag måste säga att sverige har en underbar elegans och självsäkerhet, egenskaper som är skällsord i norge, landet där man lär sig att identifiera sig med the underdog. norge och danmark däremot framstår som provinsiella, inskränkta, och därför överdrivet nationalistiska. det är ingen slump att jantelagen skrevs i norge..
  sen skulle jag kunna skriva en uppsats om saker som är dåliga med sverige, men det får bli en annan gång! håller helt med svensken som skämdes över vissa svenska drag, men det är ok – han är ju svensk!:)
  kör hårt norrmän, ni är gulliga, men ni kommer aldrig ifatt sverige hur mycket ni än försöker (på våra förträffliga motorvägar)..

 37. claus Wiese sier:

  Hei Jonatan.
  Semantisk søppel..Polarisert meningsytring. Det høres ut som sosiologi grunnfag – eller et utslag av humørløshet. Er det slik du avreagerer?

 38. Jonatan. sier:

  Utenom «akutalitetslinken» 6. juni samt din personlige tilknytning til Sverige (svensk statsborgerskap, bodd der 5 år, har en kompis som bor i et høl utenfor sthlm) – hva var det som fikk deg til å føle et behov for å gargle ut en så døfødt og polarisert meningsytring? (Var den enda morsom..). Vet at dette er en personlig og uhøytidlig blogg – men det er kanskje ved spredning av semantisk søppel at mediemennesker som ellers regnes for «skarpe penner» avreagerer..

 39. Elisabeth sier:

  Syns det var greit svar på litt-ut-av-det-blå meningsytring fra Aftonbladet. Skal innrømme at også jeg ikke tok ironien med en gang, ble derimot en smule provosert. Og da var deilig å få lese andres hevn (selv om «alt var ironi»). Har ikke så mye dårlige ting å si om Sverige, men har heller ikke vært der noe særlig – funker fint å kjøre gjennom. Liker dette navnet «Bananrepublikken», klinger så fint i takt med de svenske fargene, :o]

  Hvis du planlegger en hetse/ironi artikkel om England, har jeg derimot MANGE hendelser å ta av, har skrevet liste helt siden jeg begynte å studere her i fjor høst. Skulle egentlig ha vært her i tre år til, men det blir for mye for meg. Takler ikke dette uutdannete, utdaterte, fotballgærne hjalla-landet lenger. Verre en hele Skandinavia tilsammen!

 40. ståle sier:

  hei Bo, Tråkig ?? vel, Sverige og svensker er det mest tråkiga som finnes her på jord! Selv når de forsøker å være roliga og le så er de allvarliga. En svenske slipper seg aldri løs, de er konstant forknytte.

 41. Aslak Furfjord sier:

  Hun dama fra Aftonbladet klagde over at man ikke fikk betale med kort på Polet, men slik har det vært på hele 80,90 tallet i Sverige, ja i minst 20 til 30 år fikk man aldri betale med Visa eller Mastercard i Sverige, Alltid tre kronor med seg på Systemen.Slik er det i Finland etter stengetid på bensinstasjonene, kun finske kort og Visa og Mastercard gjelder. Synes Clauds Wiese skriver meget bra, fikk meg en god latter og han faktisk rett. Man må jo se litt ironisk på det.Svenskene er jo så djevelsk gjerrige, kan de spare en eller tre kronor, går de over lik. Tenker spesiellt på den svenske turistbussen i mai 2006 som kjørte rundt med ei død dame i Tyskland og ikke tilkallte hjelp før Rostock.Guiden ville ikke ha problemer med tysk byråkrati. Grunnen var at de skulle rekke tax-freen i Rostock, få seg billig sprit og ja, for å spara TRE KRONOR!grotesk og typisk svensk!utlendinger som bor i sverige sier at svenskene går over lik for å spare penger, ja, det gjorde de i Tyskland.det blågule flagget. fargene har de tatt fra Ukraina!!Svensk brus, utvannet øl og Absolut vodka er dårlige svenske produkter, brødet er sått og dyrt og dårlig, men korven er bra.

 42. bo sier:

  hehe, aslak:
  som sagt, i norge kan du fortfarande inte betala med annat än norsk visa i matbutiker. 10-20 år efter – börjar det låta bekant? och det att svenskar skulle vara mer gnidna än andra är nonsens, en typisk norsk fördom. om jag går över lik för att spara 3 kronor hade jag knappast flyttat till norge??!!
  hmmm, norska produkter.. låt se vad som vaggar sött i den norska folksjälen.. jo! pizza grandiosa=norge i extas! billig och helt smaklös;)

 43. Aslak Furfjord sier:

  hei Bo! ikke ta det ille up, men vi er sære på begge sider av grensa.du forstod kanskje ikke ironien med tre kronor, det kaller man det svenske flagget?Pizza kommer som sagt fra Italia, og Grandiosa er er en billig hybridpizza.hvis ikke svenske visakort virker i Norge, er det kanskje pga at det ikke er en kredittkortdel i denne eller at du ikke har dekning på kortet.f.eks bara tre kronor kvar!hehe! Cirrus har dere enda i Sverige, men ikke i Norge.Når jeg refererer om å være gnidna, det er ikke generellt, det er ikke alle, men kanskje dere er mye mere sparsomme enn oss? men jeg har bodd sammen med svensker og kjenner litt av folkesjelen. men dere er mindre grådige enn oss og jeg bruker mye penger i sverige, alt fra motorsykkelutstyr, servicer,dekk,sprit,vin, mat osv,jeg elsker jo Parisera( den store falukorven med hamburgerbrød), som man bare får i Norrbotten. man er uansett nesten som brødre/søstre.veldig flinke mekanikere og god service i Sverige, ikke disse verksteds-grådighetsprisene som fins i Norge.Nå mår du vel litt bedre?god helg

 44. bo sier:

  tjena aslak! så du gillar parisare? ok, vad tycks om våffla med potätmos, som visad i filmen kopps? nej, jag hade hoppats att det bara var i sverige man fick diverse suspekta fastfoods, som den otäcka räksalladen på korven, men det är en folktradition också här!
  ärligt talat har jag aldrig sett på sverige/svenskar som nåt ‘udda’, men jag fick ett bryskt uppvaknande under mina 4 år i danmark, och det har fortsatt här i norge. från att ha varit totalt i avsaknad av nationell stolthet, har jag nu gått i försvar för mina 3 kronor (..), och ser allt det positiva med moder svea.
  men som sagt, jag bor i norge..
  PS. ang. den norska glädjen över det svenska ‘misslyckandet’ i fotbolls-vm: håller med, dåligt att inte vinna mot trinidad/tobago, men dom lyckades ju trots allt att kvalificera sig, till skillnad från en del andra nationer…..;)
  PS2: ja, jag mår lite bättre idag.

 45. Krister sier:

  Jag är snart 40 år och har via två av mina syskon gift sig norskt, kommit i kontakt med Norge ,varit runt i olika delar. Har även sett mitt hemland Sverige,varit i alla delarna, genom arbete eller semesteresor. Skillnaden ligger inte mellan länderna, utan vilken region av den skandinaviska halvön du bor i. Social kontroll har du i både Sverige och Norge, beroende på vilken del du befinner dig i.Traditionerna t.ex i Jämtland och Hedmark skiljer sig inte nämnvärt. Är du i Bohuslän så är det inte stor skillnad mellan norska Vestlandet. Vissa traditioner som att ha foton på bokhyllan över hela tjocka släkten, det förekommer allmänt över hela Norge, medan den traditionen bara finns kvar på isolerade platser i Sverige, företrädesvis i Norrlands glesbefolkade trakter.Den var vanlig i Sverige fram till 60-talets slut. Min systers norske man som numera bor i Sverige, uppskattar den svenska lunchen på sitt arbete i personalrestaurangen, säger sig inte sakna de norska smörgåspaketen.
  Sedan upplever jag att de norska släkt och familjebanden hålls mer aktiva. Det har tyvärr nästan dött ut i Sverige. Svenskarna åker istället till Gran Canaria eller Thailand för att slippa träffa släkten.
  Man märker också på ganska kort tid att Norge är ett mindre land. Det finns inte samma utbud på varor och tjänster, T.ex vinmonopolets utbud eller tillgången på bokhandelns böcker.På den norska landsbygden är det oftast stängt ovanligt tidigt vad gäller livsmedelsbutiker och bensinstationer. sedan har de ett mycket begränsat sortiment , speciellt beträffande grönsaker. Jag har också lagt märke till att servicen är oftast något snabbare i Sverige på restauranger.Man tar betydligt mer tid på sig i Norge.Kan vara bra för stressade personer. Kaffet är starkare i Sverige och maten något mer kryddad.
  Sedan klagas det på det svenska brödet. Det är underligt för vi har det största brödutbudet näst efter Tyskland i världen.Visst det finns dåligt bröd typ Pågen och Skogaholm. Åk till Skottland och bli chockad över deras matbröd , smakar bara vaniljsocker. Uruselt.
  Läste att man gjort en nordisk test för ett tiotal år sedan på oss nordbor vad gäller förmågan att visa sin frustration och aggression. Resultatet visade att det fanns skillnader. Svenskar och norrmän hade en sak gemensamt att vi var mycket aggressionshämmade och visade inte vårt missnöje öppet. Det visade däremot danskar och finländare i större utsträckning.
  En polsk kompis säger att det går inte se skillnad på en norsk eller en svensk, för de har samma appearance, däremot en dansk som ser ut att vara 1000 km från de övriga skandinavierna. Förstår att han blev lite förvånad när han besökte Köpenhamn en fredagseftermiddag och halva Köpenhamn gick omkring med en öl i handen.
  Trots allt är våra länder ovanligt lika varandra och mycket små skillnader finns. Kanske därför jag aldrig haft någon tanke på att flytta till annat skandinaviskt land, för inte mycket skulle vara nytt.

 46. Dodo sier:

  Irriterande att norrmän förutsätter att alla svenskar är gjerige (snåla). Det är stor skillnad på sparsamhet och att inte vilja dela med sig. I sverige delar vi med oss mest av alla länder, högst skattetryck i hela världen. Liksom horor gärna snabbt vill göra av sina «smutsiga pengar» vill norrbaggarna helst spendera de miljøførstørande oljepengarna så fort som möjligt (kjempe bra liknelse…) Jag stör mig också på alla norrmän som hela tiden har ngn nedlåtande kommentar på lager (5 år i Norge). Sedan stör jag mig på alla svenska journalister och andra PK folk som älskar att hata Norge. Att få kritisera ngt annat land, eller kulturell yttring är ju uteslutet (förutom Danmark). Främlingsfientligheten kan «äntligen» få komma fram i kritiken mot Norge och dess invånare. Och du norrbagge, nästa gång du möter en Svensk, kom inte med ngn dum kommentar. Tror du verkligen svenskar är så insnöade att de beter sig likadant mot norrmän i Sverige? Nej, bønder det är vad 50% av er är….

 47. Erik sier:

  Bo og andre svensker her hadde lite pent å skrive om oss nordmenn. Det var jo som forventet. Unnskyld Bo, men hva er det Sverige har gjort som er så fantastisk? Bygde Vasa som sank etter de første tre minuttene i Østersjøen? Slapp nazistene inn i landet of hjalp dem med transport inn i Norge? At dere ble GITT Bohuslän av danskene for å holde dere unna? Wow! En kamerat av meg har bodd i Sverige, og han sier at svensker bor dårligere enn nordmenn og at de er reddere for politiet der. Og husk hvem som finansierer de svenske småstedene ved grensen. Det er oss hatede nordmenn! Hadde det ikke vært for grensehandelen, hadde ikke disse småstedene eksistert! Sverige har jo en statsgjeld som er nesten like stor som vårt overskudd! Og kom ikke og si at olje er verre enn forurensende Volvo-er og Saab-er! Ikke være så dobbeltmoralske! Hver gang vi knuser Sverige i skisporet så sitter det sikkert en hissig Medelssvenson og bælmer mellanöl
  og er grønn av misunnelse fordi Norge gjør det så bra, fordi vi ikke er i union med dere undertrykkende, imperialistiske, flaggskjendende svensker, fordi vi har bedre økonomi enn dere og vakrere natur. Hvem har fortalt dere at det er greit å KLIPPE FLAGGET VÅRT PÅ 17. MAI??? Eier dere ikke SKAM? Nei, dere tåler bvel ikke at Norge er et FRITT LAND!

 48. macke sier:

  Erik: Nordmennen har brænt ner oslo 2 ggr før at annet invanderande land ikke skulle få tag på byen. Er det mye smartare?

 49. Torbjörn sier:

  Etter 32 år som nordman i Sverige kan jeg bare konstatere: Maken til dritprat får man lete etter. Norge ligger laaaangt etter Sverige på nesten alle områder. Man får forresten ikke bankkonto i Norge heller uten p.nr. Forskellen er at i Sverige kan du få et p.nr på 2 dager, i Norge tar det minst to uker etter at man har ringt et par ganger og mast. Allt går fortere i S. Norge er en byråkratisk katastrofe. Og sammenlign f.ex hvordan det er å ha bil (registrering, avgifter osv) i de to landene. Det største problemet med Sverige er visse av Svenskene. Men denslags tullinger finnes jo tydeligvis i Norge også!

 50. Nils sier:

  Rævsleikere – altså dere som kommenterer. Gøy å «prate med» en kjendis? Jeg har sett utallige blogger med mer interessant innhold fra ukjente som ikke har fått en eneste kommentar. Latterlige «linseluser»!

 51. Speak sier:

  Hi all Norweigen neighbours!

  i know you love to buy beer, wine etc from the swedish systembolaget!

  check out this page! http://www.billigastpabolaget.com

  most alcohol for every krona!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *