100 dager til himmelfenomen av verdenshistorisk kaliber

Den 6. juni opplever vi at planeten Venus passerer over solskiven. Det blir 7. gang noe slikt er sett og det er siste anledning for oss – den neste sjansen kommer først om 105,5 år! Natt til mandag 27.02 passerer nedtellingsuret 100 dager til et av de viktigste og sjeldneste himmelfenomenene på Jorden i det 21. århundret! Norge er best plassert i Europa for å oppleve begivenheten.

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni.  Foto: NASA, montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni. Foto: NASA, montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

Den 6. juni ligger Solen, Venus og Jorden på rekke i verdensrommet. I løpet av knappe 7 timer passerer Venus over solskiven. Med solformørkelsesbriller kan planeten sees som en liten, kullsort flekk. Ingen planeter kan komme nærmere oss enn Venus er under passasjen – 43,2 millioner kilometer.

Dette blir den siste muligheten for med egne øyne å se et fenomen som gjorde astronomi til en vitenskap, satte Norge på verdenskartet og startet noen av de første internasjonale forskningssamarbeidene. Årets Venus-passasje demonstrerer hvordan vi kan lete etter livsformer på planeter rundt fjerne stjerner. Når litt av sollyset passerer gjennom Venus-atmosfæren, får det «finger-avtrykk» av stoffene i atmosfæren. På samme måte kan vi undersøke sammensetningen til fjerne planeters atmosfære. Skulle vi finne spor av større mengder fritt oksygen betyr det at former for liv finnes der.

Under Venus-passasjen i 2004 kunne atmosfæren til Venus observeres som en lysende ring. Foto: Swedish Solar Telescope/Institute for Solar Physics

Under Venus-passasjen i 2004 kunne atmosfæren til Venus observeres som en lysende ring. Foto: Swedish Solar Telescope/Institute for Solar Physics

6. juni opplever vi et fenomen som har vært svært viktig i vår fortid, vil bli snakket om i generasjoner og demonstrerer fremtidens leting etter livsformer.

Norge gunstigst i Europa

Venus-passasjen starter kl. 00.04 og varer til 06.54. Det betyr at Norge, takket være lange sommerdager, ligger svært gunstig til. Fra Sør-Norge sees den siste halvdelen av passasjen, fra Nord-Norge sees passasjen i sin helhet – på midnattssol!

Derfor strømmer folk til fra hele verden for å oppleve begivenheten. Det blir flere internasjonale forskerkonferanser i Norge under passasjen, en rekke arrangementer for publikum og dessuten webcast på www.astroevents.no.

Frem mot og under begivenheten vil skoleklasser fra hele verden inviteres til å delta i kosmiske oppgaver: Måling av Jordens omkrets og måling av avstanden til Solen, på samme måte som forskerne klarte i 1769.

Sett fra to ulike steder på kloden, vil Venus følge litt forskjellige baner over solskiven. Dette gir en enestående mulighet for å måle avstanden til Solen. Illustrasjon: astronomi.no

Sett fra to ulike steder på kloden, vil Venus følge litt forskjellige baner over solskiven. Dette gir en enestående mulighet for å måle avstanden til Solen. Illustrasjon: astronomi.no

Se mye mer informasjon, illustrasjoner, lokale forhold, oversikt over lokale arrangementer, bilder, filmer, animasjoner og bakgrunn (også for viktigheten og om Maximilian Hells avgjørende observasjoner fra Vardø) på www.astroevents.no.

Denne plaketten henger på rådhuset i Vardø.  Foto: Elisabeth Eikeland

Denne plaketten henger på rådhuset i Vardø. Foto: Elisabeth Eikeland

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, Venus. Bokmerk permalenken.

23 kommentarer til 100 dager til himmelfenomen av verdenshistorisk kaliber

  1. Bjorn Haaland sier:

    Bare for at det skal vaere sagt:

    IKKE se paa solen med kikkert.

    http://www.astronomi.no/sol_obs.php

  2. toxine sier:

    kan man forvente at det blir skyfritt da?? ville jo tross alt vert en lang reise aa risikere…

  3. Brit Torp Krutå sier:

    Hei. Kan jeg se dette fenomenet i Bangkok, Thailand eller er jeg nødt til å ta tidlig sommerferie og reise til Norge? Takk for svar.

  4. Når det gjelder synlighet i andre deler av verden, kan du finne ut det blant annet på kartet nederst på denne siden: http://www.astroevents.no/venusettaar.html

    Når det gjelder metoder for å observere Venus-passasjen:
    http://www.astroevents.no/briller.html

    Som vist her på http://www.astroevents.no/obs.html
    er det også mulig å benytte et teleskop ved å holde et hvitt ark bak kikkerten. Men da skal man vite hva man gjør og ALDRI se gjennom gjennom kikkerten, heller ikke søkekikkerten. Ser man på Solen med kikkert er man garantert synsskader!
    For de fleste er derfor solformørkelsesbriller det enkleste og tryggeste.

    Det blir også en hel del arrangementer rundt omkring der man kan oppleve Solen projisert med teleskop på en trygg måte. Informasjon om arrangementene kommer fortløpende på
    http://www.astroevents.no/arrangementer.html

  5. Jeg glemte å legge til at Thailand ligger ganske bra an (se kart som jeg nevner ovenfor) og det meste av passasjen blir synlig.

    • Brit Torp Krutå sier:

      Takk for at du tok deg tid til å svare. Sender deg en varm sommerhilsen fra sydlige strøk. Nyt våren når den kommer.

      • Hans Nissen sier:

        » i Bangkok, Thailand eller er jeg nødt til å ta tidlig sommerferie og reise til Norge?»

        «Sender deg en varm sommerhilsen fra sydlige strøk. Nyt våren når den kommer.»

        Hovmod står for fall.

  6. rune jacobsen sier:

    konsekvensene til venuspasasjen kan også sees i en av de gamle danske lystspill filmene som heter i jomfruens tegn, hysterisk komisk 🙂

  7. olav sier:

    Er det farlig med himmelfenomen.
    Bare lurte på.

  8. hvor kan jeg få tak i de spesielle solbrillene man trenger ????????????????? 😀

  9. Maria sier:

    Hei!
    Eg har ei astronomi oppgåve som eg treng litt hjelp til.
    Korleis kan vi skille planeter frå stjerner på himmelen?

    Mvh Maria

  10. Elisabeth sier:

    …siden det snakkes om solbriller, går jeg ut i fra at det går an å se dette med det blotte øye? 🙂

  11. Kirsti Stoltz sier:

    Den 25. februar observerte vi en tynn månesigd i UNDERKANT av månen slik at det så ut som om månen smilte. Dette har vi ikke sett tidligere. Observasjonen ble gjort ca kl 1900 i Ørje-området. Kan du forklare dette? Er det normalt?

  12. Morten Stensrud Hansen sier:

    Hei Knut Jørgen!

    Kommer her med et lite innlegg/spørsmål..
    Torsdag kveld, 1.Mars, 2012..rundt kl 20.37 passerte det et blå-grønnt objekt over Sandefjord i Nord vestlig retning med hale som farte over himmelvelvingen i grei passende raskt fart.. Samt det også delte seg i 4 objekter som vidre fulgte etter ..er det noe komet som har passert overt Norden tro? Hadde vært hjertlig takknemlig for evtentuelle svar ! Mvh Morten S. Hansen

  13. Anette :) sier:

    Hei 🙂
    Jeg lurte på om dette er et farlig himmelfenomen? kan det skje noe skade ut av det?

    Og så har jeg lurt på hva om det ikke er Venus, men en diger komet som kommer rett mot oss.. er det en mulighet for det? eller er dere 100% sikre på at det er Venus?

    Værs så snill å svar meg, pliiis, går veldig mye rundt å tenker på det…

    MvH Anette 🙂

  14. Alf Johansen sier:

    Maximillian Hell fra Slovakia, Banská Štiavnica (dengang Ungarn), tilknyttet universitet i Wien hvor han forøvrig døde i 1792. 3. juni 1769 observerte han Venus passasjen og beregnet avstanden mellom Sola og jorda til 8°8′ og 149,5 mill. km, ganske presist i forhold til moderne observasjoner. Hell er fortsatt et stort navn i Slovakia, og en Slovakisk delegasjon med Slovakisk TV besøkte Vardø i 2008 og satte opp en minneplakett om den berømte jesuittiske matematiker og astronom. En av de kanskje få ting som knytter Slovakia og Norge sammen.

  15. John-Arne Johansen sier:

    Så noe jeg aldri har sett tidligere. Det var mandag 14.05.12kl.2240. Jeg bor i Hamar og så en meteor/meteoritt veldig tydlig. Så «lyskulen» med lysende hale og ildkuler,spesielt over den. Vet at avstander kan være vanskelig å bedømme på himmelen, men denne måtte være veldig nære. Den kom fra sør-øst og beveget seg nord-vestover. Jeg kan ikke skjønne annet enn at den falt ned i Mjøsa eller på Neslandet. Gjerne en kommentar fra Knut Jørgen.

    • Hei,

      dersom ildkulen var synlig i bare veldig få sekunder, var det antagelig en meteor-ildlkule. Slike slukner i flere mils høyde og på grunn av jordkrumningen er de da 200-250 kilometer unna dersom de forsvinner i horisonten. Så avstanden til det som eventuelt falt ned var nok ganske mye større!

      Knut Jørgen

Det er stengt for kommentarer.