Er Vesta den minste steinplaneten i Solsystemet?

Romsonden Dawn har gjort observasjoner av asteroiden Vesta som viser at den i struktur ligner Jorden og de andre steinplanetene. Dawn ble sendt ut for å undersøke en asteroide og fant kanskje en planet!

Med sin diameter på 530 kilometer er Vesta det nest største objektet i asteroidebeltet. Foto: Dawn/NASA

Med sin diameter på 530 kilometer er Vesta det nest største objektet i asteroidebeltet. Foto: Dawn/NASA

Vesta ble oppdaget for mer enn 200 år siden, men har inntil Dawn kom på besøk, kun blitt sett som en uklar flekk selv i de største teleskopene. Den har blitt betraktet som et stort eksemplar i den meget omfattende familien av asteroider som går i baner mellom Mars og Jupiter. Dawn har begynt å avsløre en meget kompleks verden med enorme fjell, daler, åser, klipper, forsenkninger, kratre i alle størrelser og sletter. Objektet har en begivenhetsrik historie.

Faktisk er historien til Vesta så innholdsrik at forskerne bak Dawn-prosjektet nå betrakter objektet som «den minste steinplaneten» i Solsystemet. De andre steinplanetene er Merkur, Venus, Jorden og Mars.

Ulike landskapstrekk på Vesta. Foto: Dawn / NASA

Ulike landskapstrekk på Vesta. Foto: Dawn / NASAI likhet med disse har Vesta en jernkjerne og det har skjedd en differensiering. Det vil si at de tyngste stoffene, som jern og nikkel synker inn til midten og de lette stoffene flyter opp til overflaten. For at dette skal kunne skje, må det indre av objektet være smeltet.

Det begynte for 4,57 milliarder år siden

For 4,57 milliarder år siden begynte Solsystemet å ta form fra urskyen som omgav ursolen. Jupiter samlet store mengder materie og fikk så sterk tyngdekraft at den begynte å forstyrre materialet i asteroidebeltet. Planetene som var i ferd med å dannes der kunne ikke lenger samle mer materiale og sluttet å vokse. Omtrent samtidig mottok Solsystemet en ekstra dose med radioaktivt aluminium og jern fra en supernova som hadde eksplodert i nærheten. Slike stoffer avgir varme og fikk det indre av Vesta til å smelte.

I en periode hadde Vesta trolig vulkaner og strømmer av flytende lava. Slettene på Vesta ligner på overflaten på Hawaii som er dannet av lava som har størknet på overflaten.

Det er mulig noen astronomer etter denne oppdagelsen vil argumentere for å omdefinere Vesta fra asteroide til dvergplanet.

Pressemelding fra NASA

Dette innlegget ble publisert i asteroider. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Er Vesta den minste steinplaneten i Solsystemet?

  1. Øyvind S. M sier:

    Astroiden Vesta, en planet !! Det hadde vært Veldig moro om vesta hadde blitt en liten Stein planet.:-) veldig spennende og høre om sånne ting, og akkurat Vesta som bare er en Astroide 🙂 men det er en liten ting jeg lurer på ! Luna månen våres, beveger seg omtrent 3,5 cm vekk fra Jorden i året. Men vill sola slokne før Luna går ut av mane av Jorden, og kanskje forsake et stort smell i Jorden ?? 🙂

Det er stengt for kommentarer.