Syltynn månesigd i vente

Nymånen sett fra Oslo kl. 18.40 lørdag 5. mars 2011. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Nymånen sett fra Oslo kl. 18.40 lørdag 5. mars 2011. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Lørdag kan vi oppleve en usedvanlig tynn månesigd på kveldshimmelen. Rundt kl. 18.40 er bare 0,7 prosent av måneskiven belyst og det har knapt gått 19 timer siden nymåne. En så ung nymåne er antagelig ikke observert fra Norge tidligere og det blir ikke lett å se fenomenet denne gangen heller. Det er nødvendig med klar himmel og tørr og fin luft, samt helt fri horisont mot vest.

Selv om observasjonene byr på utfordringer, kan vi fått et temmelig artig skue. Dette er også et fenomen som alle kan se etter, men en liten turkikkert kan gjøre det enklere å finne Månen.

På søndag er nymånen fortsatt tynn, men atskillig lettere å se. Det kan hende at den mørke delen av Månen (nattsiden) også er synlig. Det skyldes jordskinn – lys som reflekteres fra Jorden. Om vi hadde stått på Månen, ville vi nemlig opplevd en full-jord. Vi hadde sett den fullt opplyste dagsiden av Jorden.

To uker etter denne superslanke utgaven av Månen får vi den største fullmånen på flere år. Lørdag 19. mars er nemlig fullmånen nærmere Jorden enn vi får oppleve på 5,5 år. Se om dette her.

De som måtte klare å ta bilder av den supertynne nymånen på lørdag bes sende bilder til knutjo@astro.uio.no, så vil bildene bli lagt ut på www.astroevents.no.

Forøvrig: Det er nå en virkelig stor flekk på Solen og en ny kjempeflekk er på vei inn over solskiven. Disse svært magnetiske områdene kan de neste dagene forårsake store utbrudd og kanskje også nordlys her i Norge. Følg med! Ihvertfall den ene flekken kan dessuten sees med øynene ved hjelp av solformørkelsesbriller.

På nært hold! Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

På nært hold! Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Dette innlegget ble publisert i Månen. Bokmerk permalenken.