Kosmiske katastrofer

En rekke fenomener i verdensrommet kan ha alvorlige konsekvenser for oss her på bakken. De siste årene har vi fått en helt ny forståelse av truslene og vet at det snakk om flere farer enn asteroider. Her finner du en oversikt over de viktigste kosmiske truslene.

Kosmiske katastrofer som kan ramme oss. Illustrasjon/foto: NASA, ESO, Don Davis/NASA, SOHO, ESA. Montasje: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Kosmiske katastrofer som kan ramme oss. Illustrasjon/foto: NASA, ESO, Don Davis/NASA, SOHO, ESA. Montasje: Knut Jørgen Røed Ødegaard

I det siste har det vært mye fokus på fenomener som kan være skumle. Enkelte fenomener, slik som super-solstormer, har vist seg å være en større trussel enn tidligere ventet. Andre fenomener er ingen trussel i det hele tatt, slik som når den enorme stjernen Betelgeuse eksploderer (det kan muligens skje allerede i løpet av et par år).

Supersmell på Solen

Kjempeeksplosjoner som kan true satellitter og strømforsyning forekommer en sjelden gang. Vi vet om tre slike utbrudd i den tiden Solen har blitt overvåket: I 1859, 1921 og 2003. Det sistnevnte utbruddet hadde potensial til å mørklegge en stor del av den nordlige halvkule, men utbruddet gikk ikke mot Jorden.

Her kan du lese om hva som skjedde og hvilke konsekvenser en «fulltreffer» får i våre dager.

Trusselen som flest tenker på i forbindelse med kosmiske katastrofer er antagelig nedslag av asteroider og kometer. Det søkes intenst etter potensielt farlige objekter og vi kommer til å vite det i god tid dersom et større nærjords-objekt skulle komme på kollisjonskurs. Da har vi mulighet for sende ut raketter eller annet utstyr for å endre objektets kurs nok til at det bommer på oss. Det er imidlertid viktig å gjøre dette tidlig og det er en av grunnene til at det brukes en god del ressurser på å lete etter objekter som kan bli farlige i fremtiden.

Mindre objekter er det flere av, de er vanskeligere å kartlegge, men de gjør samtidig mindre skade ved et nedslag.

Her finner du en oversikt over hva som skjer ved slike nedslag.

På litt lengre sikt kan det hende stråleblaff fra ekstreme, eksploderende stjerner er farligst. De kan du lese om her.

Det har i det siste versert noen saker om stjernen Betelgeuse som snart kan eksplodere som supernova. Observasjoner gjort de siste årene tyder på at det finner sted raske endringer i kjernen til denne superstore stjernen. Det kan være et forvarsel om at den eksploderer om få år. Siden Betelgeuse er bare 490 lysår fra Jorden, har det blitt spekulert i om den kommende supernova-eksplosjonen kan forårsake skader på Jorden.

Det kan den helt klart ikke gjøre. Da måtte avstanden vært 30 lysår eller mindre. Betelgeuse vil helle ikke bli som en sol nummer to for oss, men derimot lyse omtrent som halvmånen. Men det blir garantert spektakulær nok!!!!

En full oversikt over kosmiske katastrofer finnes på www.bangirommet.no.

På kort sikt er solstormer den største trusselen mot vår moderne høyteknologi. På lang sikt er gammaglimt antagelig den største trusselen mot livet på Jorden, mens asteroider på mellomlang sikt (astronomisk og geologisk sett!) er den største trusselen mot vår sivilisasjon.

Vi kan i dag i praksis beskytte oss mot asteroider dersom de oppdages tilstrekkelig tidlig. Kometer forekommer sjeldnere, kommer med mye større hastighet og oppdages gjerne forholdsvis kort tid før en eventuell kollisjon. De er derfor vanskeligere å beskytte seg mot. Gammaglimt vil våre fjerne etterkommere trolig kunne håndtere. Inntil da er de neppe noen trussel. Betelgeuse blir spektakulær når den eksploderer, men den blir ingen trussel.

Den enormt store stjernen Betelgeuse kan snart eksplodere. Illustrasjon: ESO

Den enormt store stjernen Betelgeuse kan snart eksplodere. Illustrasjon: ESO

Et gammaglimt griller Jorden en gang i fremtiden. Illustrasjon: NASA

Et gammaglimt griller Jorden en gang i fremtiden. Illustrasjon: NASA

Dette innlegget ble publisert i asteroider, himmelfenomen, Stjerner. Bokmerk permalenken.

25 kommentarer til Kosmiske katastrofer

  1. Alex sier:

    Hei Knut!

    Spennende innlegg! Hva tenker du om Maya profetiene og den såkalte «Cosmic Alignment» som skal skje i 2012, kan du si noe om dette? Hva tror du? Jeg kjenner godt til Betelguese og andre faretruende hypernovaer, pulsarer og quasarer som kan true oss. Men tror du det kommer til å skje ting i tiåret fremover med nyoppdagelser og katastrofer i kosmoset vårt? Som vi alle vet, betinger det vårt liv mer enn noe annet i vårt Univers og vi kan ikke kontrollere det!

    Mvh
    Alex

  2. Knut Jørgen sier:

    Hei,

    vedr. 2012, se nederst i
    http://www.bangirommet.no/pages/news/katastrofe.html

    Den eneste trusselen som ser ut til å ha en viss fare for å ramme oss de kommende 10 årene er solstormer.

    Vennlig hilsen
    Knut Jørgen

  3. Atle sier:

    Hei Knut.

    Eg lurer på hvorfor vi ikke har ordentlige bilder av Månen, Høyoppløselige bilder sv hele månen? Vi kan trossalt se en evighet ut i rommet, virker da litt merkelig at bildene vi får se av månene, er bare tull. Og hvorfor har det seg at bilder som ligger på Nasa sin hjemme side, er full i sensur. Man ser dette på bildene. Og hvofor får ikke vi bilder fra den mørke siden? Mye som dessverre ikke stemmer sngående verdensrommet(info vi får). Håper du kan gå foran i ledetoget for å få ut hva som virkelig skjer der ute.

  4. Knut Jørgen sier:

    Vi har enormt med bilder av Månen, men de er gjerne detaljbilder som ikke er så interessante for folk flest. Mye av det ligger på nettet. NASA sensurerer ingenting. Månens mørke side er nattsiden. Den er mørk og lite fotogen. Men dersom man venter en stund kommer den i sollyset og lar seg fotografere.

    Derimot ser vi bare den ene halvdelen av Månen fra Jorden fordi Månen bruker eksakt like lang tid på å snurre rundt seg selv som den bruker på å gå en gang rundt Jorden. Det er ikke NASA som driver sensur her, men naturen selv! 🙂 Apollo-astronautene tok bilder av baksiden og det har også romsonder gjort senere.

    Vennlig hilsen
    Knut Jørgen

  5. Pia sier:

    Hei Knut Jørgen!
    Først vil jeg si takk for at du deler kunnskapen din med oss – alt for mange i akademia som ikke synes det er noe gøy med spørsmål fra menigmann…

    Er det noen mulighet for at solstormene kan bli så sterke at det vil forårsake lekkasje av vår atmosfære ut i rommet?

    Hva er det som trekker månen vekk fra jorda – leste at den trekker seg ca 4 cm vekk fra jorda hvert år?

  6. Roald sier:

    Hei!

    Jeg bare lurer på hvilke tanker du har angående funnene til Kepler teleskopet? Vil oppdagelsene av nye exoplaneter påvirke SETI’s forskning?

    Mvh

    Roald

  7. Rassmys sier:

    Halo Knutn.

    Har lest att den magnetiske nordpolen beveger seg mot Rusland,Hva er det som gjør det?
    Hvor langt vil den flytte seg?

  8. Cosmo sier:

    Her er noe nyttig å lese!

    Betelgeuse followup:

    «It’s been a couple of days since the foofooraw involving Betelegeuse, 2012, and media laziness took place. As you may recall, a site in Australia made some dubious connections between 2012 and the red supergiant star Betelgeuse exploding, which you may imagine I took a fairly dim view on. As bad as that was, it got worse when The Huffington Post weighed in, adding their own nonsense to the story, misattributing parts of the story and making even more faulty connections to 2012.»

    http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2011/01/24/betelgeuse-followup/

  9. Knut Jørgen sier:

    Hei,

    eksplosjoner på Solen vil kunne forårsake skader på atmosfæren, men ikke at den lekker noe særlig ut i rommet.

    Det er ellers riktig at Månen fjerner seg 3,8 c. per år. Årsaken er tidevannskreftene som virker på Jorden og får ikke bare havflaten, men også jordskorpen til å heve og senke seg 30-40 cm to ganger hver dag. Friksjonen gjør at jordrotasjonen bremses sakte men sikkert. Bevaring av energi, moment etc. gjør at Månen dyttes vekk fra oss. For lenge siden var Månen mye nærmere enn den er i dag!

    Vennlig hilsen
    Knut Jørgen

  10. Arne sier:

    Lurer ofte på følgende: Er (menneskelagde) atomeksplosjoner kraftige nok til å kunne endre jordbanen?

  11. William sier:

    Takk for en litt mer optimistisk og saklig forklaring av farene verdenrommet har å by på. Altfor ofte med slike saker får man ikke vite noe om sannsynlighet, tidsperspektiv eller menneskelig evne til å beskytte seg. Veldig bra!

  12. Lars Kr sier:

    Hei!

    Du skriver: «Trusselen som flest tenker på i forbindelse med kosmiske katastrofer er antagelig nedslag av asteroider og kometer.»

    Hvordan kan det oppdages at en asterioide eller komet kan treffe jorden?

  13. Andy sier:

    Hei Knut Jørgen!

    Du svarer på et spørsmål over; «NASA sensurerer ingenting» og da lurer jeg på hvordan du kan påstå noe så latterlig? De innrømmer selv at de sensurer bildene sine, så hvorfor påstår du at de ikke gjør det?

    Avslutningsvis vil jeg råde deg til å skaffe deg nye briller dersom du virkelig ikke har sett NASA’s sensur – ALLE andre som har sett bildene ser det, så det er skremmende hvis en som liksom skal ha peiling ikke klarer å se det åpenbare!

    Nå mista du ALL troverdighet for meg…

  14. Andy sier:

    Ta en titt på denne filmen og få oppdatert informasjonen din;
    http://www.youtube.com/watch?v=iZ3wh2cjekE
    Se hvordan nasa sensurer bilder og hva de sensurerer bort – se alle 9 delene!

  15. William sier:

    @Andy – Det var snakk om sensur av månens overflate. Regner med at de ikke sensurerer noe av det, vel?

  16. Andy sier:

    @William LOL sensur av månens overflate? PÅ månen mener du?
    Synes da klart Atle snakker om BILDER av månen… se filmen jeg linka til så skjønner du hva jeg mener og hva jeg tror Atle mener…

  17. Simen Bruce sier:

    Hei Knut Jørgen Røed Ødegård! Jeg har noen spørsmål!

    1.Når vil denne katastrofen skje?

    2.Når vil vi kolidere med månen?

    3.Når treffer nibiru oss?

  18. Jarle sier:

    Hei Knut Jörgen
    Magnetisk Nordpol vandrer mot Sibir,kan det väre et sterkt elektromagnetisk objekt over oss i solsystemet som forårsaker dette?
    http://www.cosmicastronomy.com/dwarfs.htm
    Det er noen som mener at solsystemet vårt går i bane rundt en usynlig tyngre stjerne/sort hull. Har du noen formening om dette?
    http://binaryresearchinstitute.org/

  19. Nibiru sier:

    Sier bare det,har noen fått informasjon om at det kommer noe,så dem får forberede seg og ikke eg,så spiser eg dem først når eg går tom for mat,helt klart!

    Når passerer vi senter av galaksen der polene skifter?

    Har egentlig mange spørsmål,men vet dem ikke blir besvart,eller bortforklart med vås,så gidder ikke skrive mer.
    Ellers var det bare tomt snakk i denne artikkelen.

  20. Kjell sier:

    Jeg mener å ha lest et sted at jordens 8 planeter hver for seg har betydning for alt liv på jorden, f.eks. Månen med sin gravitasjon osv.

  21. Andrea sier:

    Hei Knut!!!!
    Jeg har et spørsmål til deg.
    Jeg går i 4.klasse,og lurer på om det går ann og gå på Uranus sine ringer?
    Jeg synes det er veldig spennende med planeter i verdensrommet!!!:)
    Håper du kan svare meg hilsen: Andrea!!!!!!!!

  22. Malin sier:

    Jeg har en oppgave om neptun om skolen og jeg lurer på hvordan Neptun ble blå 🙂
    Hilsen Malin

  23. Vetle sier:

    Hei Knut ! Har hørt at det var en hypernova langt vekk for en stund siden. Det kom gammastråler men skedde ingen ting hvorfor det ? PS Malin søk på google 😀 ! Hilsen Vetle !

  24. Vetle sier:

    PS Vil Betelgeuse sende ut en tåke som krabbetåken ? Vil tåken blokere himmelen 🙁 ?

  25. Vetle sier:

    Fant ut at Betelgeuse er 15 ganger større enn solen, men den har et mye større volum som gjør at den vil rekke ut til Jupiter.

Det er stengt for kommentarer.