Vil Betelgeuse bli supernova snart?

På forsommeren ble det gjort en meget interessant observasjon: Stjernen Betelgeuse i stjernebildet Orion har krympet ganske betydelig de siste årene! Årsaken kan være at meget store omkalfatringer finner sted inne i midten av den enormt oppblåste stjernen. Astronomene har lenge visst at Betelgeuse kan eksplodere i løpet av en million års tid. Nå viser det seg at smellet kan komme veldig mye raskere – muligens allerede om 3,5 – 5 år!

betelgeuse1

Les mer om oppdagelsen, konsekvensene og de spektakulære nærbildene av stjernen på www.bangirommet.no

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

28 kommentarer til Vil Betelgeuse bli supernova snart?

 1. Jonfinn sier:

  Supernovaer er noe av det mest interessante som finnes i universet. Jeg leste at Betelgeuse nå kanskje er helt oppe i neonbrenning. Stemmer det?

 2. Knut Jørgen sier:

  Ja, de raske endringene i størrelsen til Betelgeuse kan tyde på at stjernen har kommet så langt i sin utvikling. Og i så fall er det bare få år igjen før det smeller!!

 3. Tameem sier:

  Hei, jeg lurte egentlig på hvordan en supernova blir til.

 4. nyskjerrig sier:

  Hei! Vil vi merke eller få noen konsekvenser for jorden når Betelgeuse eksploderer?

 5. Knut Jørgen sier:

  Hei,

  vi har vanligvis sagt at Betelgeuse kan eksplodere når som helst, i betydningen i morgen eller om en million år. Men de fleste har tenkt mest det siste.

  For et halvt års tid siden oppdaget man imidlertid at Betelgeuse har krympet kraftig de siste årene. Grunnen er antagelig endringer inne i midten av gigantstjernen. Disse endringene kan skyldes at stjernen snart eksploderer og det er godt mulig at dette kan skje om bare 3-5 år!! Det er veldig unødvendig å nevne at det forskes intenst på Betelgeuse for tiden ….

 6. Tore Skryseth sier:

  Denne stjernen er 640 lysår fra jorden. Vil denne eksplosjonen først være synlig om 640 år? Eller har den allerede skjed slik at eksplosjonen kan sees nå? Hvis det skjer om 3-5 år.

 7. Hans Chr. sier:

  Hei. Dette var interessant. Hvis Betelgeuse er 640 lysår fra oss, har den jo allerede eksplodert. Hva vil skje når lyset og fotonene treffer oss. Vi vet jo at gammaglimt kan forårsake ubalanse i vår teknologi. Vil dette bli et værre scenario?

 8. Petter sier:

  I og med at den er 640 lysår borte, og det nå sies at den trolig vil eksplodere snart (3-5år) så har den trolig eksplodert for flere hundre år siden. Lyset fra eksplosjonen er dermed trolig på vei mot oss i dette øyeblikk. En supernova kan produsere gammaglimt som er veldig høyenergetiske og farlige hvis de treffer jorden på nær avstand. Heldigvis er Betelgeuse sin rotasjonsakse vendt vekk fra jorden så evt gammaglimt vil ikke treffe oss. Likevel blir det nok et flott syn. Men det betyr samtidig slutten på konstellasjonen skorpionen slik vi kjenner den i dag. Ingenting varer evig, selv ikke stjernene.

 9. Hanne sier:

  Når denne stjernen eksploderer, kommer det til å bli sendt ut gamma stråler? Hvis det blir det, er det fare for at de treffer jorden?

 10. HK sier:

  Petter, Betelgeuse ligger i Orion, ikke Skorpionen. Men Skorpionen har en annen rød kjempestjerne, Antares, som er nesten like stor som Betelgeuse, og som trolig også vil ende sitt liv som supernova. Uheldigvis er Antares veldig lavt på himmelen sett fra Sør-Norge og ikke synlig i det hele tatt i nord.
  Betelgeuse er mye gunstigere plassert, og hvis den eksploderer midtvinters vil den bli et spektakulært syn for hele verden unntatt Antarktis!

 11. Birger Binfield Wang sier:

  Når Betelgeuse eksploderer i en supernova hvor lenge vil vi kunne se eksplosjon?

 12. sven tore pettersen sier:

  spennende??????????

 13. Monica sier:

  Hei. Siden stjerna er så stor vil det kanskje bli et sort sort hull her med en enorm tyngdekraft..?? Da er det vel slutten for oss? Eller er det bare fantasien min som er for stor?

 14. Atle sier:

  Om vi vil få et sort hull etter denne kommer an på størrelsen på stjerna.Er den over 10 ganger vår stjernes masse er det fare på ferde.
  Uansett så vil det vel ta sin tid om ikke stjrna er over 25 ganger vår stjernes masse,da får vi en hypernova med gammaglimt,faktisk de største kreftene som oppstår i universet.Et masivt sort hull blir dannet,og slike kan sluke hele galakser…..3-5 år….hmm.

  Kqan ikke se å ha lest noe om størrelsen på Betlgeuse.

 15. Marte sier:

  Er ikke Betelgeuse 1000 ganger større enn sola? Vell, i diameter eller noe da. Mener jeg har lest det et sted, at om diameteren til sola var 1cm var diamteren til Betelgeuse 10meter. Hvor mye større er den egentlig i masse?

 16. Monica sier:

  Leser jo så mye forskjellig på nettet, blir ikke helt klok. 20 ganger større enn sola og noen plasser 450 lysår, 500 lysår, 700 lysår og 900 lysår unna. Hva er egentlig riktig?

 17. Monica sier:

  Utrolig spennende dette altså!

 18. Larsen sier:

  Når det er så mye sprikende infomarsjon angående ett så viktig tema tyder det på to ting. Enten blir det en ordentlig katasrofe, og dem som vet om det har fått bedskjed om å holde kjeft. Ellers vill dem ikke komme seg i sikkerthet i en av forsvarets bunkere.
  Eller så er folk ikke så flink i dette faget som man skal ha det til..

  Uansett, tjerna har eksplodert, spørsmålet er hvor mye dette vill påvirke den vanlige borger..

 19. Atle sier:

  Hei,
  Om størrelsen er slik Marie beskriver,vel da ligger vi nok meget dårlig an.Da snakker vi hypernova.

  Kanskje Knut Jørgen kunne komme med noen fakta opplysninger.

 20. Isaksen sier:

  Tror det er masse der ute som blir skjult for oss.. Kanskje det blir skjult for Knut også, men man vet aldri. Tror Knut har mye Info han ikke deler med oss.

 21. Monica sier:

  Nysgjerrigheten ble for meget, så jeg sendte en mail til Nasa. Fikk faktisk svar bare 3 timer senere, imponerende!
  Så, det må jeg si.. jeg hadde håpet at vår overentusiastiske «venn» Ødegaard ville svart raskt.. men den gang ei. Jeg er i alefall beroliget, men desto mer nysgjerrig på vårt himmelrike/univers. Skulle ønske jeg kunne sett ut.. i det store..

 22. Monica sier:

  Eller kanskje han har glemt denne bloggen, den er jo datert helt tilbake til 2009?

 23. Else Bovim sier:

  Hva sa NASA, Monica?

 24. Marianne Løvseth sier:

  Hei!
  Leste i an artikkel (tror det var VG) at vi kunne forvente at lyset fra supernovaen ville vå oss ca i februar i år. Forstår jo at det er snakk om betydelige slingringsmonn her, men vet noen hvordan status er nå?

 25. Vetle sier:

  Vil lyden av supernovan til Betelgeuse kunne høres om mange år? Hilsen Vetle

 26. Vetle sier:

  Betelgeuse er ikke stor nokk til en hypernova! Selv om jeg er 11 vet jeg det. Gigantiske stjerner eksploderer i hypernova. Betelgeuse er ikke stor nok til det, men kanskje ett sorthull. Lurer på om den blir pulsar eller sorthull, men hypernova er det ikke fare for heligvis :D. Universet er så fasinerende ikke sant 😀

Det er stengt for kommentarer.