Følg med på NRK Beta

NRKbeta

Stoff om Mediesenter kan du nå følge på NRKbetas nettside. Denne

bloggen er ikke lenger aktiv.

Publisert i Ukategorisert | Merket med , | Skriv en kommentar

Problemer med tjenesten

For tiden har vi desverre en del problemer med vår Online Spotlight-tjeneste. Veldig mye av innholdet dukker ikke opp i de riktige kategoriene og under de riktige menyvalgene. Vi arbeider med å ordne dette.

Intil videre finner dere mange av videoklippene under det alfabetiske arkivet.

Avsender: Eirik Solheim

Publisert i Feilmeldinger | 9 kommentarer

Valg av videoformat

Diskusjonen rundt NRKs generelle valg av WMV som videoformat på sine første tjenester for nett hører ikke hjemme her. Jeg kan likevel avklare noen detaljer.

Valget av WMV ble tatt for flere år siden og ble basert på flere kriterier.

Noen av dem er:
– Videokvalitet vs. båndbredde
– Kostnader for enkoding
– Brukervennlighet
– Tilgjengelighet av et system for rettighetshåndtering (DRM)

Valget av WMV ble ikke tatt fordi NRK ønsker å støtte en spesiell leverandør eller er motstander av åpne formater. Valget ble tatt fordi det ikke fantes åpne alternativer.

NRK vurderer fortløpende hvilke formater som finnes. H.264 og andre MPEG-4 baserte systemer har gjort at vi nå har formater som er konkurransedyktige på kvalitet.

Fremdeles er en del spørsmål i forhold til DRM og brukervennlighet uavklarte. NRK følger utviklingen nøye og har ikke på noen måte låst seg i forhold til bruk av WMV for all fremtid.

Denne diskusjonen har blitt blåst liv i av Cory Doctorow her:
Norway’s public broadcaster sells out taxpayers to Microsoft (engelsk)

Det er helt klart en viktig diskusjon, og innspill er også viktige i forhold til mediasentergrensesnittet som denne nettsiden handler om.

Jeg ønsker likevel at denne siden konsentrerer seg rundt funksjonalten og mulighetene i et grensesnitt for nettmedier som er tilpasset fjernkontroll og TV-skjerm.

Et ønske om bredere støtte for flere plattformer er mottatt og som dere skjønner så jobber vi med saken.

Mer av diskusjonen rundt valg av videoformater finner dere her:
NRK makes one of the world?s largest Media Center services (engelsk)

Cory, wrong again (engelsk)

Publisert i Ukategorisert | 11 kommentarer

NRK for mediesenter på andre plattformer

Litt mer om bakgrunnen for at denne tjenesten først er tilgjengelig bare for Windows Media Center Edition (MCE)
Det viktigste for NRK i første omgang er å nå ut til en kritisk masse av brukere for å kunne høste erfaring i forhold til denne typen distribusjon av innhold. MCE er den første av denne typen plattformer som lanseres i en versjon spesielt tilpasset det norske markedet. Vi har god kjennskap til alternative plattformer som Meedio, MediaPortal, MythTV, Apple Front Row Experience og Beyond Media.

På det nåværende tidspunkt har vi vurdert MCE til å være den mest brukervennlige plattformen og den som kan nå ut til flest vanlige brukere uten spesialkompetanse.

Videre fremdrift
Når det er sagt, så var det også viktig for oss at tjenester bygget for MCE i stor grad bygges av standardkomponenter og i hovedsak bare er en webside spesielt tilpasset TV og fjernkontroll. Derfor er det relativt enkelt for oss å tilpasse tjenesten til andre pattformer.

Vi valgte å bruke noe av spesialfunksjonaliteten i MCE for å lage en best mulig tjeneste i dette grensesnittet. Det handler om måten videoen vises på, om bruk av funksjonalitet som gjør det mulig for brukeren å lytte til eller se på NRK mens man navigerer seg rundt i MCEs øvrige deler og om direktekommunikasjon med fjernkontrollen.

Alt dette er små detaljer og i sin helhet er tjenesten enkel å tilpasse andre plattformer. MediaPortal, Meedio og Beyond Media er de mest nærliggende i første omgang.

Apple har i sin Front Row Experience av en eller annen grunn valgt å ikke tilby et grensesnitt mot tredjeparter som ønsker å lage plugins eller tilby sitt innhold i Apples plattform.

For MythTV under Linux er det et kjent problem at Windows Media ikke spiller særlig bra på denne plattformen på det nåværende tidspunkt. Her følger vi utviklingen i forhold til bruk av H264 eller andre videoformat.

Planen er å lytte til dere der ute som bruker tjenesten og tilbakemeldingene her på nettsiden blir hørt. Ris og ros mottas med takk.

I første omgang ser jeg en utbredt interesse for en variant av NRK sin tjeneste som vil fungere i Meedio og i MediaPortal.

Publisert i Ukategorisert | 21 kommentarer

NRK Har lansert Nett-TV og Nettradio for Mediesenter

Dersom du har en PC med Windows Media Center installert vil du få tilgang til NRK under «Online Spotlight». Denne nettsiden er satt opp for at dere som bruker tjenesten har et sted der dere kan få informasjon og også komme med forslag. I første omgang kan dere bruke kommentarfunksjonen i denne nettsiden.

Dersom det blir behov for det kan vi eventuelt også sette opp et forum.

På denne siden får dere kontakt med de som utviklet NRK for mediesenter. Her kan dere være med å påvirke videre arbeid med denne typen tjenester.

Avsender: Eirik Solheim

Publisert i Ukategorisert | 20 kommentarer