NRK for mediesenter på andre plattformer

Litt mer om bakgrunnen for at denne tjenesten først er tilgjengelig bare for Windows Media Center Edition (MCE)
Det viktigste for NRK i første omgang er å nå ut til en kritisk masse av brukere for å kunne høste erfaring i forhold til denne typen distribusjon av innhold. MCE er den første av denne typen plattformer som lanseres i en versjon spesielt tilpasset det norske markedet. Vi har god kjennskap til alternative plattformer som Meedio, MediaPortal, MythTV, Apple Front Row Experience og Beyond Media.

På det nåværende tidspunkt har vi vurdert MCE til å være den mest brukervennlige plattformen og den som kan nå ut til flest vanlige brukere uten spesialkompetanse.

Videre fremdrift
Når det er sagt, så var det også viktig for oss at tjenester bygget for MCE i stor grad bygges av standardkomponenter og i hovedsak bare er en webside spesielt tilpasset TV og fjernkontroll. Derfor er det relativt enkelt for oss å tilpasse tjenesten til andre pattformer.

Vi valgte å bruke noe av spesialfunksjonaliteten i MCE for å lage en best mulig tjeneste i dette grensesnittet. Det handler om måten videoen vises på, om bruk av funksjonalitet som gjør det mulig for brukeren å lytte til eller se på NRK mens man navigerer seg rundt i MCEs øvrige deler og om direktekommunikasjon med fjernkontrollen.

Alt dette er små detaljer og i sin helhet er tjenesten enkel å tilpasse andre plattformer. MediaPortal, Meedio og Beyond Media er de mest nærliggende i første omgang.

Apple har i sin Front Row Experience av en eller annen grunn valgt å ikke tilby et grensesnitt mot tredjeparter som ønsker å lage plugins eller tilby sitt innhold i Apples plattform.

For MythTV under Linux er det et kjent problem at Windows Media ikke spiller særlig bra på denne plattformen på det nåværende tidspunkt. Her følger vi utviklingen i forhold til bruk av H264 eller andre videoformat.

Planen er å lytte til dere der ute som bruker tjenesten og tilbakemeldingene her på nettsiden blir hørt. Ris og ros mottas med takk.

I første omgang ser jeg en utbredt interesse for en variant av NRK sin tjeneste som vil fungere i Meedio og i MediaPortal.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

21 kommentarer til NRK for mediesenter på andre plattformer

  1. Tilbaketråkk: DIGITAL Foto & Video

  2. SløseJens sier:

    Jaha. Først betaler jeg TV-lisens, og så må jeg betale lisens til monopolisten Microsoft for å i det hele tatt få se innholdet jeg allerede har betalt lisens for å få se. I tillegg må jeg for all fremtid betale Microsoft for tilgang til disse filene, fordi formatet de er lagt ut i ikke er et åpent format. Den dagen Microsoft forsvinner er det ingen som vil kunne åpne filene i det hele tatt fordi teknologien er patentert, og ikke kan brukes av andre.

  3. Linux/Mac bruker sier:

    Regner med at valet ble gjort fordi de it ansvarlige ikke skjønte seg på noe annet en microsoft. Landets største (nett) avis (VG) har til og med skjønt tegninga og tilbyr i dag både wmv og Quick Time.

    Det koster ikke lenger mye å enkode tv-programmene i forskjellige formater og det finnes mange verktøy som kan hjelpe dere med det.

    Selv deres eksisterende Nett-tv er noe forbanna herk. Mest på grunn av knotete brukergrensesnitt. Men også på grunn av elendig versjon av Windows Media Player for Mac. Hva med å tilby en rss som man kan abbonere på? Gjerne med flere formater en wmv. Snakk med deres sammerbeidspartnere på HiØF, de ser ut til å skjønne seg på standarder.

  4. kåre sier:

    Synes denne tjensesten er for god til å kun gjelde microsft! Husk at dette er jo sikkert bare starten, og dette er noe som kommer til å bli mer brukt med med tiden.

    Gjør for all del denne tjenesten tilgjengelig for meedio, mythTV og flere med en gang!

  5. «Både Northernlight(Mythtv) og Welton Way ble lansert høsten 2004, med norsk EPG.»

    Dette er helt riktig. Det kommer ikke frem av mitt innlegg at potensiell utbredelse også var med i vurderingen. For å høste erfaring med denne typen plattform trenger vi en viss mengde brukere. Det er derfor jeg også ønsker å lage en versjon uten spesiell MCE-funksjonalitet som vil virke i MediaPortal og Meedio. Dette vil øke brukermassen ytterligere.

    Vi valgte å benytte en del spesiell MCE-funksjonalitet for at tjenesten skulle bli best mulig for denne plattformen. Direkteadressen til tjenesten vil ikke hjelpe noen. Den vil i sin nåværende versjon ikke virke dersom man ikke har MCE.

    Jeg er har selv brukt både ShowShifter, myHTPC, Meedio, MediaPortal og Beyond Media. Selvfølgelig vil jeg anbefale videre arbeid slik at vi også kan støtte disse systemene.

    Et helt åpent grensesnitt er en god idé og helt i tråd med hvordan for eksempel Google, Yahoo og Flickr opererer for tiden. Et åpent API mot alt innholdet i Nettradioen og Nett-TV vil nok være vanskelig å gjennomføre av relativt komplekse årsaker (rettigheter, lover, regler og generelle strategier i forhold til innholdet).

    Likevel er dette en spennende tanke som jeg skal formidle videre.

  6. Kisp sier:

    Det er faktisk helt galt å si at MCE er «den første av denne typen plattformer som lanseres i en versjon spesielt tilpasset det norske markedet». Både Northernlight(Mythtv) og Welton Way ble lansert høsten 2004, med norsk EPG.

  7. Trond sier:

    Veldig bra. Synes NRK kunne begynne med å offentliggjøre HTTP url’en til deres «online spotlight» side for MCE 🙂

  8. Trond Myklebust sier:

    Eneste NRK faktisk trenger å gjøre for å støtte andre HTPC programmer er å gjøre tilgjengelig de samme data som eksisterer i grensesnittet for MCE uten å knytte noen presentasjon opp mot det. Brukerne av Meedio og MediaPortal blant annet er mer enn kapable til å benytte seg av et slikt grensesnitt til å utvikle plugins som ikke skiller seg nevneverdig fra NRK sitt eget «Online Spotlight grensesnitt». Et XML basert grensesnitt hadde vært optimalt, gjerne sammen med XSL for presentasjon 🙂

  9. Jeg kommer til å holde dere informert gjennom denne siden. Det vil absolutt være aktuelt å hente inn betatestere herfra når den tid kommer.

    Når det gjelder fremdrift så kan jeg desverre ikke love noe. Dette er ikke en stor jobb, men den krever likevel tid og penger. Som sagt skal jeg holde dere informert best mulig gjennom denne siden.

  10. Thomas sier:

    Kjempefint at dere tenker på oss Meediobrukere også. Håper dere kommer opp med et HTPC vennlig brukergrensesnitt. Trenger dere noen til å teste.. bare si ifra! 🙂

  11. Kjetil Mikkelborg sier:

    Det er kjempebra at NRK jobber med å få media innehold ut på digitale media. Men jeg også sliter med at jeg liker NRK som tv kanal, men kan ikke bruke det digitale inneholdet overhode siden jeg kun har linux.

    Er også litt skuffet over at en stats kanal ofrer alle moralske og etiske verdier for at de skal nå ut til flertallet av forbrukere, på bekostning av manfoldet. NRK bør heve seg over tablloid formatet , så her håper jeg på bedring på den digitale siden (TV kanalen ellers er veldig bra).

  12. Håvard sier:

    Hei, jeg leste om denne saken på Digi.
    La meg aller først si at NRKs nett-tv er veldig bra.

    Som Mac og Linux-bruker er den dessverre nesten umulig å bruke. I år skal jeg sende ønskeliste til julenissen, og be om at denne glimrende NRK-tjenesten fungerer på Mac’en min.

    Takk for en god tjeneste, gjør den gjerne bedre.

  13. Håkon Sjåstad sier:

    NRK viser at dei slik som mange andre firmaer nøyer seg med å tilfredstille dei fleste av dei betalende kundene. Men i dette tilfellet kan jeg ikke rive regningen i to og velge en annen leverandør.

  14. Birger sier:

    Tja, det er bra om dere kan tenke på å sepparere APIet og DRM på inneholdet.

    APIet bør være åpent hos en lisens basert leverandør.

  15. Trond Myklebust sier:

    Hei,
    Bruker selv et annet HTPC program enn Microsoft sitt MCE hjemme og grunnet manglende støtte for dette programmet, Meedio, har jeg selv prøvd å lage et tilsvarende grensesnitt som NRK sitt eget ?Online Spotlight?.
    Hovedproblemet med å lage et slikt grensesnitt er å få tak i url?en til streamen. For øyeblikket har jeg ikke funnet en måte som gjør det mulig å få tak i denne uten først å starte NRK sin medieavspiller for deretter å sniffe opp linken som blir returnert ifra NRK til medieavspilleren.
    Derfor spør jeg i håp om at det eksisterer noen måte å kunne få tak i ?rtsp://straumod.nrk.no/Underholdning/Tre_br_dre_som_ikke_er_br_dre/2005-09-22/Tre_br_dre_som_ikke_er_br_dre_22_09_05_900_112974_20050922_223000.wmv? når du vet at KlippID er 119674 på noen enklere måte.

    http://www.meedio.com/forum/post-198652.html

  16. Sonny sier:

    Har prøvd WMC 2005 (med Xbox 360 som extender) og NRK fordi jeg har oppfattet at det skulle være så bra. Men bildekvaliteten var dårlig, bildet var grøtete og med tydelige digitale artifakter. Leste et sted nå at NRK har 900 og 650 kbps som hastigheter. Dette er jo ikke nok for å kunne gi kvalitetsbilder på TV.

    Jeg synes konseptet NRK har valgt med å legge ut klipp er veldig positivt, men hvis kvaliteten ikke er tilfredstillende vil bruken bli liten. Hvilke planer har NRK for å øke båndbredden slik at det blir en god kvalitet på tv bildene?

  17. åsmund sier:

    Gi tjenestene til alle så får vi konkuranse som presser utviklingen vidre.

  18. Thomas Lundquist sier:

    Ja, og vi som ikke bruker WMC venter fremdeles. Fagre løfter eller spill for galleriet?

  19. Soverin sier:

    Som det fremkommer av kommentarene her (med unntak av de siste spam-kommentarene), så er det faktisk de som HAR litt spesialkompetanse som i første rekke kommer til å benytte en evt. mediasenter-tjeneste fra NRK.

    Utsagnet,
    «På det nåværende tidspunkt har vi vurdert MCE til å være den mest brukervennlige plattformen og den som kan nå ut til flest vanlige brukere uten spesialkompetanse.»

    er idag noe utdatert. Hva har skjedd? Ingenting?

    En statseid kanal som er lisens-finansiert kan ikke ha et lukket API. Det er en skam. Nett-TV-løsningen er en skandale.

    Jeg hører rykter om at NRK er i ferd med å skifte leverandør i disse dager, hva med å gå over til det det Amerikanske senatet bruker – et åpent format for streaming av video:
    http://metavid.ucsc.edu

  20. Soverin sier:

    Som det fremkommer av kommentarene her (med unntak av de siste spam-kommentarene), så er det faktisk de som HAR litt spesialkompetanse som i første rekke kommer til å benytte en evt. mediasenter-tjeneste fra NRK.

    Utsagnet,
    «På det nåværende tidspunkt har vi vurdert MCE til å være den mest brukervennlige plattformen og den som kan nå ut til flest vanlige brukere uten spesialkompetanse.»

    er idag noe utdatert. Hva har skjedd? Ingenting?

    En statseid kanal som er lisens-finansiert kan ikke ha et lukket API. Det er en skam. Nett-TV-løsningen er en skandale.

    Jeg hører rykter om at NRK er i ferd med å skifte leverandør i disse dager, hva med å gå over til det det Amerikanske senatet bruker – et åpent format for streaming av video:
    http://metavid.ucsc.edu

  21. Ole Kristian sier:

    Jeg er enig med mange her, og ønsker meg virkelig en NRK-plattform som virker OK under Linux, uten at man må «knote» for mye. Jeg har nemlig erfart at MCE har en meget høy WAF (Wife Acceptance Factor), og det er hun som som regel ser web-TV. Derfor er faktisk det med enkelt brukergrensesnitt viktig!

    -Men nå har MCE vært ute i noen år, og det har vært høstet en del erfaringer, så det er kanskje på tide at vi kommer i mål og får mer åpne standarder her?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *