Sommer!


Nordnorsk sommer i på Hinøya(Foto: «Not Forgotten»/flickr.com).

Det er uvanlig varmt i Norge for tiden, men er det unormalt?

Jeg har sett litt på septembertemperaturene i Bergen, Oslo og Tromsø. Av patriotiske og alfabetiske grunner begynner jeg i Bergen, hvor jeg nå sitter med åpent vindu og har en reell sommerfølelse. Her er den høyeste temperaturen, gjennomsnittlig daglig maksimumstemp. og gjennomsnittlig daglig temperatur for hver september måned de siste 50 årene. Jeg har kun data frem til og med 13. september i år, med unntak av for Bergen, hvor jeg har tatt med dagens septemberrekord. (Alle data er hentet gratis fra eklima.met.no. For de som vil se litt på data selv er det enkleste å se på den utmerkede siden rimfrost.no.)

Data fra eklima.met.no

Den varmeste septemberdagen forekom altså i 2006, med 27,1 grader. Høyest gjennomsnittlig makstemperatur er imidlertid det mest interessante. Dette er altså hvor varmt det i snitt ble hver dag. Her ligger 2006 foreløbig på en solid annenplass med 18,3 grader, mens 1999 beholder en knapp ledelse med 18,8. Den ryker i helgen!

Data fra eklima.met.no

I Oslo har det vært jevnt varmt hittil i september, for 2006 leder når det gjelder gj.snittlig makstemperatur. 19,9 grader er et godt stykke foran 1959 med 18,6. Men de helt store temperaturene har ikke forekommet; vi ligger i år svakt an på makstemperatur. Der leder 1991 med hele 26,4 grader.

Data fra eklima.met.no

I Tromsø er det lavere temperaturer som gjelder, men også her leder 2006 kraftig med 14,0 grader gj.snittlig maks. 1997 lunter bak med fattige 12,4, men har til gjegjeld den varmeste septemberdagen de siste 50 årene: 22,2 grader. Se også denne saken fra met.no.

De som er interessert i å følge værvarslene for Oslo og Bergen, bør ta en titt på min værmeldingsside. Der har jeg samlet mange varsler for disse to byene spesielt, men også for Norge, Europa og resten av verden. Hvis vi klipper ut lufttrykket ved midnatt, ser vi at et høytrykk i øst og et lavtrykk sør for Island i fellesskap pumper varm luft fra Sør-Europa i direkte linje opp til oss.

Analyse fra britisk Met Office

Analyse fra britisk Met Office

Luften går nemlig mot klokken rundt et lavtrykk på den nordlige halvkule (og med klokken rundt høytrykk). Det kraftige lavtrykket vi ser i nedre venstre billedkant er restene etter orkanen Florence, som forventes å gi en god del nedbør over De britiske øyer og vestkysten av kontinentet over helgen.

Status i den tropiske delen av Nord-Atlanteren nå er at orkanen Gordon er på vei nordover øst for Bermuda, mens den nye stormen Helene er i ferd med å utvikle seg til en orkan.

God helg!

Dette innlegget ble publisert i Ekstremværuka 2006. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Sommer!

  1. ørjan p. stien sier:

    , ja dette begynner å bli normalt………det er litt rart da vi fortsatt opererer med normalverdier som strekker seg fra 1961-1990, nå da klimaet har endret seg radikalt på de siste 15 åra……..wmo burde opp-/nedjustert normal30 åra hvert 10 år , ikke vente i 30 år , da skiftingene alltid blir mer enn normalt eller lavere enn normalt….åkrehamns egen normal(1993-2005) er for september 13.4 g c , mens met.no’s interpolerte verdier for åkrehamn er 11.9(1961-1990). det spriker veldig her………….men temaet var normalt…….ja det er det nå, og jeg tror vi kan belage oss på sommerhøster i årene fremover også!

    ørjan
    åkrehamn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *