Orkanen Ernesto

NOAA

(Bilde: NOAA)

Ernesto ble årets første tropiske orkan i Atlanterhavet, men er nå degradert til tropisk storm. Det manipulerte satellittbildet over fra kl. 8 norsk tid mandag morgen viser (klikk her for oppdaterte bilder) ble tatt da den lå mellom Haiti og Cuba. Les mer ved å klikke på bildet.

Teksten under ble skrevet mandag. Ernesto er nå «bare» en svak tropisk storm, og ser visstnok ikke ut til å forsterke seg før den treffer Florida.

NOAA

(Grafikk: NOAA)

Her ser vi hvordan Ernesto er ventet å bevege seg de nærmeste tre dagene (klikk for oppdaterte prognoser). På et tidspunkt så det ut til at den ville treffe land ved New Orleans, men dette er endret til Florida nå. Ernesto var en orkan, men har svekket seg noe i det siste på grunn av kontakten med land. Den er for øyeblikket «bare» en tropisk storm, med en maksimum vindstyrke på 85 km/t, men vil antagelig treffe Cuba som en kategori 1-orkan. (Her er Saffir-Simpson orkanskala hos Wikipedia.) Mellom Cuba og Florida er vannet svært varmt, og vindene høyt oppe i atmosfæren er også gunstige for rask utvikling. Det spekuleres følgelig i at Ernesto treffer Florida som kategori 2 eller 3.

Stormen beveger seg for øyeblikket mot nordvest med en hastighet på rundt 15 km/t. Mange lurer på hvorfor orkanene beveger seg så sakte når vinden er så sterk. Det er fordi det er vindene høyt oppe i atmosfæren som «styrer» bevegelsen, mens det er det lave trykket i sentrum av orkanene som dikterer vinden (mot klokken) rundt «øyet». Det dreier seg altså om to uavhengige vindhastigheter.

Det er imidlertid ikke vinden som er det aller største problemet. Det lave lufttrykket bidrar til at havoverflaten stiger i nærheten av orkanen, simpelthen fordi luften trykker mindre ned på havet. Dette kan alene føre til en heving på rundt én meter. Enda verre er det at de sterke vindene driver en «flodbølge» foran seg, som kan stå for flere meters heving. I orkanen Katrinas tilfelle for nesten nøyaktig ett år siden steg havoverflaten med 6-7 meter.

Som om ikke dette var nok, pumper orkanene ufattelige mengder damp opp fra havet, og regnmengdene kan være apokalyptiske. Med Ernesto i området falt det lokalt opptil 20 tommer (50 cm) nedbør over Haiti og Den dominikanske republikk. Til sammenligning er rekorden for døgnnedbør i Norge under 25 cm. Under ser vi de akkumulerte regnmengdene etter den forholdsvis milde orkanen Stan i månedsskiftet mellom september og oktober i fjor.

NASA

(Grafikk: NASA)

Det voldsomme regnet i de fjellrike områdene i lutfattige Guatemala førte til at en hel landsby ble skyllet bort og mer enn 1 000 mennesker mistet livet. Slik så det ut etterpå (klikk for større bilde):

Orlando Sierra/Scanpix

(Foto: Orlando Sierra/Scanpix)

Se her for National Hurricane Center i Miami sine oppdaterte prognoser om Ernesto.

Samtidig er kategori 5-orkanen Ioke midt ute i Stillehavet, og er ventet å treffe mer eller mindre rett på Wake Island. Vindstyrken er opp mot 250 km/t.

Dette innlegget ble publisert i Ekstremværuka 2006. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Orkanen Ernesto

  1. Kristian Grutle sier:

    Ernesto er ingen orkan, «berre» ein tropisk storm. Høgaste vindstyrke akkurat no er vel 40 knop, 20 knop under orkan (grensa mot orkan er 63 knop).

    Eg har elles registrert at eit tropisk lågtrykk i Atlanterhavet er på veg nordaustover. Held dette fram, kan resultatet bli den første hauststormen på våre kantar i 2006.

  2. Erik sier:

    Hei Kristian,
    Mens du skrev, oppdaterte jeg innlegget. Ernesto har mistet styrke midlertidig, men er ventet å bli til en orkan igjen før den treffer Cuba. På ferden over til andre siden vil den nok miste styrke igjen, før den eventuelt rekker å bli en orkan igjen før den treffer Florida. Det tropiske lavtrykket du snakker om er antagelig restene etter stormen Debby, men det ser for slapt ut til at det vil få noen følger for oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *