Hvorfor sier Giske både ja og nei til digitalisering av radioen?.

Kulturminster Trond Giske begrunner sin motstand mot å la NRK få lov til å gjennomføre sin DAB-strategi og slå av tre digitalkanaler på FM, med hensynet til forbrukerene. NRK skal ikke ta fra lytterne noe. Men hva med alle de de tusen som kjøper en ren FM-radio og ikke får inn alle de nye kanalene i det digitale nettet. Blir ikke de lurt?

Da NRK i 1995 ba myndighetene om å få lov til å starte en ny radiokanal, NRK Alltid Klassisk, var det en forutsetning i Kulturdepartmenet at kanalen ikke skulle bli en permanant FM-kanal. NRK hadde nettopp lansert trekanalradioen med P1, P2 og P3, samtidig som P4 kom på lufta. NRK fikk derfor kritikk for at de nye DAB-kanalene, som etter hvert fikk FM-distribusjon i de største byene, tok lyttere fra lokalradioene og NRK måtte forsikre at det bare var en midlertidig ordning at de var på FM.

Høsten 2004 vedtok så NRKs styre å stoppe FM-distribusjonen av NRK Alltid Nyheter, NRK Klassisk og mP3 innen 1.juli 2007. DAB var kommet til butikkene med rimelige radioer og lytterne skulle få minst to år på å forberede seg. Men så var det valg i landet og vi fikk en ny kuturminister. Rett før jul i 2005 kom det så et brev til NRK fra byråkratene i departementet om at vi ikke fikk lov til å gjennomføre styrevedtaket uten å forelegge saken for generalforsamlingen, kulturminister Trond Giske. Det gjør vi nå på nytt på generalforsamlingen i juni, men det virker som om det løpet er kjørt og at Giske ikke ønsker å bli husket som ministeren som ?tok fra? lytterene radiokanaler.

Konsekvensen av dette blir at overgangen til digitalradio kanskje går saktere enn den kunne ha gjort og at berget av rene FM-radioer bare vokser rundt om i de norske hjem. Når Giske samtidig har staket ut kursen for det videre arbeidet med digitalisering av radioen i stortingsmeldingen om kringkasting, så får jeg ikke dette til å stemme. Der setter han som forutsetning at halvparten av husstandene skal ha tilgang til en DAB-radio før datoen for slukking av FM settes. Han går lenger enn noen andre ministre i Europa i å fastslå at DAB skal erstatte FM. Det er faktisk en veldig god plan som er i samsvar med DAB-aktørens eget mål om at en må nå en million solgte radioer før en snakke om å slå av FM (en million solgte radioer er tilnærmet halvparten av hustandene).

Når han legger en plan for hvordan digitalisringen skal foregå, så må det jo være i lytternes (og Giskes) interesse å hindre at det selges rene FM-radioer som ikke kommer til å virke om noen år. Men folk leser jo ikke stortingsmeldinger. Folk trenger klare signaler om hva som skal skje. Fraværet av klare signaler fra myndighetene om at radioen skal digitaliseres gjør at det i dag selges radioer som ikke kan ta inn alle kanaler og som ikke kommer til å virke etter at FM-nettet slukkes. Jeg synes det er å lure folk.

Stå fram Giske! Fortell lytterne om den digitale merverdeien som ligger i digital distribusjon gjennom flere kanaler og enklere bruk. Stortingsmeldingen er veldig bra og gir kringkasterne et klart mål som vi kan nå dersom vi lager nye tilbud på DAB og spiller på lag med markedet. Det er for dumt at folk kommer ut av elbutikken med enda en ny Tivoliradio som bare kan ta inn FM.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Hvorfor sier Giske både ja og nei til digitalisering av radioen?.

  1. anubis sier:

    Her rakker du ned på Tivoliradio og Trond Giske.

    Synes det er fornuftig av Giske og vente med stenging. DAB har ikke noe hastverk.

    Hva er galt med Tivoliradio? er den dårligare enn Bushr og radioene fra støvsugerselgere?

  2. j b sier:

    Tror du er litt for hårsår på Tivolis vegne… Jeg synes det må være tillatt å bruke konkrete eksempler uten at det derfor er «å rakke ned på» – de aller fleste Tivoli-radioer solgt kan bare ta imot FM! Og det er en radio som mange kjøper primært ut fra design (og designet er bra, det!), uten å tenke mye på hvilke funksjoner radioen har.

    Det er heller ikke å «rakke ned på Giske» å referere til hans overstyring av NRKs styre. Det skjedde faktisk, og Giske må finne seg i at konsekvensene av det blir påpekt.

    Problemet med «Alltid»-kanalene er ikke at vi har hastverk i dag, men at det brått kan bli hastverk i 2014… NRK hadde lagt et opplegg for en gradvis overgang, med stadig sterkere stimulans for å skaffe seg DAB-utstyr. Giskes opplegg er å utsette dette «til siste øyeblikk» – eller ihvertfall ikke nå!

    Å kjøpe en ren FM-radio i dag er å gi havre til en døende hest. Hvis FM-nettet skal kjøres til det blir like skranglete som en del telefonsentraler var rett før digitaliseringen, vil stabiliteten kunne bli svært dårlig, og kostnadene for å «spjelke brukne legger» svært høy. Når DAB kan by på en stabil service, og FM gradvis blir mer upålitelig, er det bedre jo flere som har fått seg DAB.

    NRK sitter jo med muligheten for å flytte alt interessant av jazzmusikk over i NRK Jazz, alle gode barneprogrammer inn til NRK Super, kjøre masse sportssendinger i NRK Sport osv. Med jazzen flytte til DAB, kan P2 få en større andel klassisk, i samsending med Alltid Klassisk etc. etc. – stadig mer «mykt press» for å få folk til å skjønne at FM ikke er det store for framtida.

    Da mastene for mellombølgesenderen i Trondheim ble tatt ned, ble det skrevet flere leserbrev i avisene som bekymret seg for de lytterne som bare hadde AM-radio og nå mistet tilbudet. Televerket/NRK kunne svare at da de et halvt år tidligere slo av senderen, mottok de ikke så mye som en eneste henvendelse eller feilmelding. Jeg har en sterk mistanke om at om sju år vil det være likedan for FM: Når sendingene forsvinnger, vil ingen merke noe til det.

  3. rune sier:

    Digitaliseringen er kommet for å bli.Ingen tvil om det.Håper i midlertid at NRK får skikk på lydkvaliteten også,som enda ikke er på langt nær på høyde med en god FM-sending.Boks og traktlyden,samt dårlig stereoperspektiv er ennå et stort problem for oss som er glad i radio.Jeg tror at det er der NRK burde lagt inn støtet,i stedet for å konkurrert med et lass andre DAB/nett kanaler med tilsvarende dårlig lydkvalitet.Skal radio nytes over en god sourround receiver feks må lyden være på topp.Etterhvert som nettradio også blir bedre og bedre,så kan det ikke være sånn at bakkenettet stiller med dårligere lyd enn vi kan motta over nett.Da er konkurransen i prinsippet avgjort.Da vil bakkenettet bli en distribusjon beregnet på reiseradioer og bilradioer,men det er kanskje det som er meningen…..?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *