Asiatene brøt barrieren – fellesstart i Asialekene

Fra mennenens fellesstart i Asialekene

Fra mennenens fellesstart i Asialekene

Asiatene brøt barrieren og innførte fellesstart i sitt mest prestisjetunge mesterskap – » Asian Winter Games».

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Asia-lekene gikk i den nye hallen i Astana i Kasakhstan, ble en spennende konkurranse med 12 løpere på banen samtidig.

Fellesstarten gikk over 35 runder (14000 m) for menn og 25 runder (10000 m) for kvinner.

På fellesstarten for menn stakk en japaner tidlig i løpet, men ble hentet etter noen runder.

I det han blir innhentet, skjedde det samme som i sykkel – feltet stopper opp en liten stund før det gås til igjen.

Da det er et par runder igjen, kliner Seung-Hoon Lee til og er suveren i avslutningen.

Lee vant gull på 10000 og sølv på 5000 i OL. I et VM ville han nok blitt fulgt i avslutningen av flere løpere og spenningen ville vært langt større.

Kvinneklassen ble også vunnet av en koreaner – Seon-Yeong No.

Varte i 20 minutter

Feltet på vei ut av en sving under mennenens fellesstart i Asialekene.

Feltet på vei ut av en sving under mennenens fellesstart i Asialekene.

Fellesstarten varte litt i overkant av 20 minutter. En tilsvarende 10000m med 6 par og 2 vanninger ville tatt 2 timer.

Dette var en god begynnelse og jeg tror det er ytterligere elementer å legge inn underveis i fellesstarten som vil høyne interessen.

For asiatene, blir det sagt, så er det bare Olympiske Leker som rager høyere enn Asialekene.

De brukte altså sin aller viktigste konkurranse til å innføre noe nytt. Dermed er barrieren brutt.

Mange «forstå-seg-påere» synes dette er tull og et tilbakeskritt. Men jeg tror det store publikum vil like fellesstart.

Og det bør åpne øynene på ISU – det internasjonale skøyteforbundet.

Dette innlegget ble publisert i Skøyter. Bokmerk permalenken.

104 kommentarer til Asiatene brøt barrieren – fellesstart i Asialekene

  1. TSH sier:

    Stilig:)

  2. Kai Ove Andreassen sier:

    Helt ok for meg at det er fellesstart-konkurranser av og til, så sant det ikke går ut over de få allround-konkurransene som finnes.

    Tror de fleste ordentlige skøyteentusiaster først og fremst er veldig glad i allround. Når det gjelder verdenscup på enkeltdistanser kan det sikkert for de fleste av oss være gøy med en fellesstart av og til.

  3. Jan Einar sier:

    Synes dette hørtes spennende ut. Dette må da være noe for ISU. Se bare på langrennsporten. Der brukes fellesstart i 50 km for å få det hele mer publikumsvennlig. Må jo være bedre å se de beste løperne i et VM/EM gå 10000 meter fellesstart i stedet for å gjespe seg gjennom 2 timer.

  4. Torbjørn sier:

    Flott att det prøves nye ting. Tror skøytesporten må teste en del ting og finne nye opplegg.

  5. Roger sier:

    Jeg får ikke se skøyter på TV, fordi de begynner lenge før jeg er hjemme fra jobb,( jobber fra Kl.0800 til Kl.16.30 ), og da må
    jeg si at jeg følger mindre og mindre med. FEIL TIDSPUNKT!!!

  6. Tilbaketråkk: Tweets that mention Asiatene brøt barrieren – fellesstart i Asialekene – NRK Sport – NRK-blogger -- Topsy.com

  7. P sier:

    Her kan dere se en video fra løpet: http://www.youtube.com/watch?v=bF-KoQiNyLM

  8. B. Haarberg sier:

    Hmm, hvilken barriere var det egentlig som ble brutt?

    – Etter det jeg vet er fellesstart en velkjent tradisjon i asiatisk skøytesport fra før.

    Og i ISU-sammenheng har man hatt demonstrasjoner av fellesstart, og skal faktisk ha det i kommende verdenscup også (Salt Lake City).

    Historisk sett har vi «skandaleløpene» i Lake Placid i OL 1932.

    Men ikke minst – noe som konsekvent ignoreres fra Oves side når det gjelder fellesstart: kortbaneskøyteløp har etterhvert en lang tradisjon også i OL. Det som ble servert i Asialekene var kortbaneløp på langbane.

    P.s. Forrige gang (2007) sto nyvinningen 100 m på programmet i Asialekene. Denne er visstnok borte nå.

  9. Tilbaketråkk: Asiatene brøt barrieren – fellesstart i Asialekene | SportSquare

  10. Torbjørn sier:

    Det er jo ett poeng att dette går jo mye raskere enn å avvikle 10000 m. Er selv skøyte nerd og liker å se 10000 meter men skjønner att dette blir kjedelig for mange.

    Men det er vel ett problem att det ikke er plass til så mange i feltet.

  11. Leif Longva sier:

    «I et VM ville han nok blitt fulgt i avslutningen av flere løpere og spenningen ville vært langt større.»
    Jo jevnere og høyere nivå på løperne, jo mer sannsynlig at dette blir et spurtoppgjør. Er det så veldig gøy?
    «Fellesstarten varte litt i overkant av 20 minutter. En tilsvarende 10000m med 6 par og 2 vanninger ville tatt 2 timer.»
    Målet er å gjøre dette unna så raskt som råd? For å tilfredsstille de som synes skøyteløp er kjedelig? Dessuten trenger du ikke overdrive, OE: Man vanner da ikke etter annethvert par, i våre dager. Det kan faktisk være et poeng, i hvert fall med ode innendørsbaner, å kjøre 6 par på 10 000m uten en eneste vanning, for å unngå vannings-dødpunkt.

  12. Torbjørn sier:

    så løpet nå. kanskje dette er noe som kan sette focus på sporten.
    Bør prøves. Er selv skøyte nerd, og liker de vanlige løpene, men vi trenger flere som er opptatt av denne sporten og må prøve nye ting.

    Vi så hva som skjedde kombinert når Gunder metoden ble innført, mye mer spennende .

  13. roy sier:

    Dette er feil fokus.
    Når skal Ove og andre innse at skøyter er en marginal idrett der Norge og Nederland stort sett er de eneste landene som satser på denne idretten? Joda, Vi kan ta med Canada og kanskje Tyskland også for å være litt snill, men der stopper det også.

    Det spiller jo ingen rolle hva slags øvelser man har når idretten er så liten?
    Det finnes jo ikke spenning i sporten, fordi det er svært få løpere som faktisk er gode, Vinnerne er de samme hele veien, spesielt fra 1000 meter og oppover, og på de lengste distansene er det mye vann mellom båtene for å si det sånn.

    Det må først og fremst gjøres en innsats i de forskjellige lands forbund om å gjøre skøyter til en sport med høyere status, slik at man kan rekruttere flere løpere, og på sikt løpere med jevnere og høyere kvalitet.

    Først da kan vi få en sport som er pubikumsvennlig.

  14. Espen sier:

    Dette blir som i langrenn, der den lange harde steierøvelsen 50 km nå stort sett blir avgjort i spurt etter lureløp. Helt klart en måte å rekrutere nye TV-seere på, spesielt fra Amerika og Sentral-Europa, men idretten vil miste mange av den trofaste fanskaren. Ikke kødd med skøytesporten!

  15. KE sier:

    Alle som har zappet innom kortbaneløp må ha tenkt tanken at banen er for liten. Bildene over illustrerer forskjellen for seerne. Er ikke i tvil om hva jeg foretrekker. Etter min mening må reglene for et løp som det over allikevel justeres for å sikre spenning og dramatikk underveis. (Distansen bør diskuteres bla.) Ligger for øvrig klipp fra fellesstartløp på langbane over kun 500 (fra Japan) ute på Yahoo. Faktisk ikke helt håpløst det heller, selvom jeg foretrekker andre nye ting på de korte.
    100 m ble innført for fort og var ikke gjennomtenkt nok. Dessuten var øvelsen (som vanlig) lagt på som et tillegg til det eksisterende programmet, og derfor stort sett fungerte som et nedprioritert haleheng. ISU bør bruke World Cup til å teste ut ulike varianter på publikum før nye øvelser får offisiell- og mesterskapsstatus. 100 m er prøvd.. Testingen må utføres helhjertet,gjerne med pengepremier, for gevinsten er nemlig økt skøyteinteresse der ute! Slik jeg ser det, så har skøyter et stort uforløst potensiale for skøyteinteresse -særlig i flere såkalte kjerneland.

    Synes mange fans undervurderer poenget ved at nye øvelser til erstatning for enkelte gamle på enkeltdistansene kan frigjøre plass til sammenlagtstevner i OL. Det ville betydd mye. Er litt konservativ på ett felt, og det er at jeg gjerne vil beholde parstarten i sammenlagtstevnene (men vil forandre på en del av dem på andre måter!). Forbeholder meg imidlertid retten til å skifte mening hvis noen kommer opp med varianter som er virkelig gode. Ofte er det det enkle som er genialt. Det er ingen tvil om at det gamle prinsippet om parstart med sammenlagtutregning er genialt.
    I helgen viser SVT (sic!) litt fra det svenske allroundmesterskapet på skøyter med fellesstart på den avsluttende distansen.

    Om man ikke akkurat kan forvente at det er mulig å komme opp med nye geniale ting på enkeltdistansene, bør man etterstrebe gode løsninger. Ofte tenderer regelverk og løsninger innen skøytesporten til å være vel plundrete og omstendelige.

  16. Torbjørn sier:

    Det virker som det nå faktisk er mye større intresse for skøytesport i Asia enn her. Det stormer jo frem med gode koreanere. Dette er jo positivt for sporten, mange flere som følger ssporten

  17. Bjørn sier:

    Som Espen over sier, kan fort bli et lureløp. Blir moro å se de siste rundene, med spurting og kjemping om plassene (blir sikkert mye knall og fall). Men den beste langdistanseløperen vil trolig sjelden vinne. Og hva med verdensrekorder? Skal man begynne med harer som i friidrett? Har alltid følgt med på skøyter, men dette tror jeg vil ødelegge sporten for meg.

  18. Geir sier:

    Jeg tror skøytesporten gjør klokt i å ta vare på de som virkelig er interessert i skøyter, og ikke prøve å tekkes alle mulige. Er det virkelig et poeng at helst hele verden skal være interessert i skøyter? Og er det virkelig et poeng i at det hele skal gjøres unna fortest mulig? Er det sponsorene og tv-selskapene som skal tekkes? Vi som er skøyteentusiaster og har fulgt med på dette i flere tiår setter nettopp pris på kampen mann mot mann, rundetider, og kampen mot klokka. En trenger ikke se lenger enn til langrenn og fellesstarter for å se at noe av sjarmen og spenningen er blitt borte. Med intervallstart er det spenning hele veien, ved hvert eneste passeringspunkt, mens en venter på at løpere skal dukke opp. Femmil fellestart – en nokså langdryg affære inntil det står igjen to kilometer å gå.

    Mye mer interessant å følge mann for mann.

    Utvikling og forandring er ikke nødvendigvis synonymt med framskritt og forbedring. Ser fram til fellestart i skiflyging….

  19. Kongen sier:

    Dette er suverent!!!
    Da blir det med en gang morsommere å følge med. Både på fellesstarter og individuelt. Fellesstarter er morsommere, og når du fra de løpene kjenner de forskjellige folkene som deltar, blir det morsommere å se alt annet også.
    Dessuten kan man som i langrenn legge inn spurter her og der:-)

  20. Jaap Eden sier:

    Interessant at kommentator Ove Eriksen må til Kasakhstan for å finne noen som vil prøve ut de revolusjonerende ideene hans! Det må jo fortone seg som et pang-gjennombrudd? Også interessant at man nødvendigvis må tenke i alternativer. Det ene skal utelukke det andre. Legg gjerne inn konkurranser med fellesstart og kvartettstart, men ikke ødelegg skøytesporten med underholdningsindustriens og medienes forhastede krav. Skøyteinteressen er i virkeligheten ganske stor i Norge!

    Tradisjoner kan være en god ting, og er det nå sikkert at kortbaneløp på 400-metersbane blir noen suksess da?

    Ordet «spenning» bruker Eriksen ofte, men dette ordet kan brukes på mange måter. I f,eks. fotball skjer det jo strengt tatt lite i 99 prosent av tida, og 95 prosent av tida på ski fellesstart er jo uinteressant for sluttresultatet. Om man skal se en femmil på ski på TV, så er det jo vanlig ved fellesstart å gå ut og vente til det er 10 minutter igjen – for å få med seg det lille som er interessant. I den skanndaliserte sykkelsportens Tour de France – sykkel er en av de idrettene som Eriksen absolutt vil ha som modell for skøyter – kan man strengt tatt nøye seg med å se siste etappe på Champs-Elyssees. Hvor mange er det egentlig som ser alt det mellomliggende? Fellesstart på tiern vil vel ha samme type spenning. Løpene i Kolumna og EM nylig viste seg jo derimot å bli veldig spenningsfylte, med vanlig parstart og kamp mot klokka og parkamerater. Vi er mange som gleder oss til VM på skøyter i år, med veldig mange mester-kandidater, derav også en norsk!

    Ove Eriksen bruker et løp i Kasakhstan for alt det er verd. Hele ideen tror jeg er at ledelsen i Skøyteforbundet for øyeblikket ikke har noen sterk leder som vet hvor man vil hen. I dette maktvakuumet forsøker Eriksen å styre det hele ved å gi inntrykk av at folk ikke interesserer seg for skøyter lenger. Det er langt fra tilfelle. Hele kampanjen fortoner seg derfor langt på vei et storstilt manipulasjonsforsøk fra en som egentlig foretrekker kortbane!

    Nye konkurranseformer kan godt forsøkes, men om man river ned skøytesporten underveis, da blir det lite igjen.

    Moderniseringstankene er et tveegget sverd. Det som virkelig trengs, er gode norske løpere for å gjøre skøytesporten «moderne»i folks øyne igjen.

  21. Herbert sier:

    Skøytesporten må som alle andre være åpen for justeringer. Men å ha fellesstart på alle lange distanser er neppe en god løsning. Riktignok vil man kunne få flere «marginale» interesserte til å se litt på innspurten, men sjarmen med parløp er at man få god tid til å «nyte» mange elementer samtidig:
    – Hvem vinner parløpet?
    – Hvordan ligger løperne an i forhold til de som har gått før og eventuelt i forhold til rekorder
    – Hvordan ligger løperne an i sammendraget?
    – Hvordan er utviklingen i rundetider i forhold til spørsmålene foran?
    Nesten alle disse elementer blir borte ved fellesstart.
    Med fellesstart blir spurtegenskapene avgjørende – ikke så mye utholdenhet.

    Jeg synes for øvrig at fellesstart på tremil og femmil er langt mindre attraktivt å se på enn intervallstart. Mens jeg tidligere gjerne så på hele løpet, finner jeg vanligvis ikke det interessant å se på dagens fellesstarter før det er noen få kilometer igjen.

    Skøytesporten har jo allerede gjort en del fornuftige tilpasninger idet man har seeding slik at det meste avgjøres av noen få par på slutten av arrangementet. 1 times TV-seeing holder lenge for å få med det meste på 10.000 meter. Jeg er imidlertid åpen for å ha fire løpere på startstreken samtidig, men da bør de starte på hver sin side av banen og det bør ikke være lov å «henge» på løper foran. I all beskjedenhet: Dette opplegget har vært praktisert med god erfaring i mange år på 10.000 meter i veteran-mesterskapet for Oslo og Akerhus. Slik halveres tiden for å avvikle 10.000 meter.

  22. Bjørn sier:

    Tour de France 2010 er jo fortsatt spennende da. Ingen endelig vinner der ennå :-/

  23. Alf Tore Aronsen sier:

    Ove Eriksen, du bør vurdere din stilling. Hadde jeg vært sjef i NRK, så hadde du blitt fjernet fra kommentatorjobben for mange år siden. Det er en fornærmelse mot norsk skøyteidrett at du får ødelegge skøytesendingene. At du på toppen av dette glorifiserer dette latterlige tøvet de driver på med i andre land, kvalifiserer deg til tittelen «skøytefiende på lisensbetalernes regning».

  24. Jaap Eden sier:

    Bjørn, du har rett!

  25. Oppgitt sier:

    Få Ove Eriksen vekk fra skøytesporten! Alt dette maset om at skøytesporten er blitt kjedelig, det er jo et paradoks at det kommer fra mannen som skal formidle spenningen i idretten, mon tro hvem som har gjort det kjedelig (skapt seereflukten)?. Det er Eriksen selv som har ødelagt skøytesporten med sin fraværende forståelse for utviklingen i et skøyteløp, tror mye kunne vært løst ved at NRK innser dette og får inn en kommentator som klarer å formidle og henge med på hva som skjer underveis.

    Fellesstart? Det er vel en idé fra Eriksen slik at han klare å følge med og selv forstå hvordan det ligger an underveis…

  26. Birger S. sier:

    Det som er helt avgjørende for å få opp interessen i Norge er at vi får frem norske løpere som har muligheter i toppen.Det hjelper lite med nye opplegg hvis de norske løperne strever bakerst i feltet.Tror Eriksen at den økende interessen for sykkelløp hadde funnet sted om ikke en del nordmenn hadde muligheter til å vinne.I går var det f.eks. overført fra langrenn i Russland,men når jeg fant ut at ingen Nordmenn deltok så skrudde jeg av.

  27. nils sier:

    Ove Eriksen er mer skadelig for skøytesporten enn alle par på 10000 meteren.Hvorfor tar ikke folk som Karlstad og Søndrål et oppgjør med han i stedet for bare å jatte med han?

  28. Tore sier:

    Og da har vel omtrent alle som har vært tilstede på et skøyteløp denne vinteren uttalt seg?
    Selv er jeg glad i skøyter som det er i dag, men publikumsinteressen er ikke akkurat *veldig* stor. Og det er vel det største problemet for skøytesporten?
    Om de mister meg og en del konservative gubber så spiller det liten rolle hvis de kan vinne nye seerskarer.

    Jeg tenkte et øyeblikk på at titusenmeteren kunne kjøres som jakttstart, men det hadde vel blitt et salig kaos 🙂

  29. Jon Inge sier:

    Dette er snarere døden enn redningen for skøytesporten. De som vil se fellesstart på skøyter, kan se på kortbaneløp (eller langløpene i Nederland). La hurtigløp på skøyter være som det har vært. Fellesstart i hurtigløp ble jo testet ut i OL 1932 og jeg trodde man hadde forstått at dette var noe tull. Er jo faktisk verre enn fellesstart i langrenn… Det er mulig skøytesporten vinner noen nye tilhengere ved å gå over til fellesstart, men jeg tipper at den taper langt flere. For meg er noe av sjarmen med skøyter å følge løpsopplegg, se an rundetider og sammenligne tider på distansene. Med fellesstart forsvinner jo dette aspektet, og jeg tror som sagt at mange av de som følger skøytesporten i dag, vil miste interessen.

    Det som bør gjøres av endringer i skøyter går mer på å forbedre tv-grafikken. Skøyter er tall, og da må tv-seerne få informasjon. Tenker på avstand til lederen ved hver rundepassering, sammenligning av rundetider, ev. en graf som viser utviklingen i løpet (sammenlignet med lederen eller en annen løper som det er fornuftig å sammenligne med).

    Hilsen 26-årig skøyteentusiast

  30. H. Larsen sier:

    Tror egentlig at interessen for skøyter er ganske stor i Norge, problemet er vel snarere at man mangler løpere som hevder seg helt i toppen. veldig synd, men den dagen nordmenn igjen er med og kjemper om de gjeveste medaljene er nok interessen straks på topp igjen. Det er skapt en myte om at man mangler interesse for skøyter her til lands og at skøyter er så kjedelig.Det har lite med virkeligheten å gjøre. Man trenger sårt utøvere som kjemper blant de beste.Tror det vil være den beste medisin. Ikke like moro bestandig å se norske løpere som havner bak i leksa. Den dagen norske utøvere igjen hevder seg vil hele greia snu.

  31. Allround sier:

    Skøyteløp er kampen om tiden, tiendeler og hundredeler, fra første 500 til fjerde og siste parløp sammenlagt. Og skjemaer…
    En fellestart passer ikke inn i et sammenlagtmesterskap, hvem klarer å holde rede på mellomtider til 12 mann i et vrimlefelt på 10K? Ove?
    Man bør heller gå motsatt vei og rendyrke sammenlagtmesterskap.
    Det er skøytesportens force, og skaper best spenning.
    VM enkeltdistanser bør kuttes og antall WC helger heller økes. Verdenscupfinalen kårer jo WC vinneren på de enkelte distanser etter mange gode løp sammenlagt, ikke et enkelt flakseløp i VM…
    Det bør være minimum 10 WC helger som plasseres i respektive «store» skøytenasjoner hvert år, dvs Norge, Finland, Nederland, Tyskland, Italia, USA, Canada, Russland, Korea og Kina (noen glemt?)
    Allroundmesterskapene må beholdes uendret. Med flere norske medaljesankere øker overskriftene og tv interessen av seg selv!
    NRK er verdens beste vintersportkanal etter min mening. Dersom vanningspausene er et problem så kan sikkert Ove hjelpe NRK med å gjøre disse kjekkere, intervjuer av løperne, ha med gamle mestere og diskutere nåtidens og datidens teknikker, her er det bare fantasien som mangler i tilfelle dette er et problem!

  32. H. Larsen sier:

    Synes siste innlegg var veldig godt og tankevekkende. Enig i det som legges fram. Har sans for alloundmesterskapene og synes at de bør beholdes som de er. Tiern er flott å se på, gjerne med spennende dueller i de avsluttende parene om selve mesterskapskransen. Alle tiders underholdning.

  33. Bjarte sier:

    Den som tror at fellesstart skal være «redningen» for skøytesporten vil nok bli skuffet. I Nederland har man drevet med maratonskøyting med fellesstart i mange år, og erfaringen er at det er en håndfull løpere med gode spurtegenskaper som vinner løpene. Det spiller liten rolle hvor mange som runder som gås. Vi vil se det samme som i sykkelsporten at lagene (landene) med de beste spurterne vil holde tempoet oppe, for å unngå at det blir bruddforsøk, og så vil avgjørelsen falle på de siste rundene. Hvor spennende er det?

    Fellesstart vil heller ikke bidra til å redusere Nederlands dominans på skøytebanen. De har så mange løpere å ta av at det ikke vil være noe problem for dem å stable på beina det beste laget med de beste spurterne.

    Mange har sagt at de synes lange sykkelløp og fellesstart i langrenn er dødsens kjedelig, og i beste fall ser de bare avslutningen. Med fellesstart på skøyter vil det samme skje her. I langrenn, skiskyting og sykkel kan man tross alt håpe på litt dramatikk, skiftinger i teten og bruddforsøk, men på en 400 meters bane er det begrenset hvor spennende det kan bli.

    Vil man ha dramatikken som ligger i en fellesstart med tette fighter på skøytebanen kan man like godt holde seg til kortbaneløp, der dramatikk og tette dueller er de viktigste ingrediensene. Men fri oss fra den slags på 400 meters baner. Det vil uansett bare bli en blek kopi av kortbane.

    Jaktstart på den avsluttende 10000 meter er heller ikke noen god ide. Ihvertfall ingen fordel for de som går ut med en ledelse på mindre enn 30 sekund. Erfaringen da dette ble testet for noen år siden var som ventet at hele feltet samlet seg etter kort tid.

    Nei, hvis du synes skøyteløp er blitt kjedelig, Ove Eriksen, har du kommentert skøyteløp for lenge. Det er nok på tide at du finner deg en ny sport å følge og overlater kommentatorstolen til noen som virkerlig er interessert i skøyter…

  34. Egil B. sier:

    En annen løsning hvis man absolutt skal rasjonalisere skøytesporten er å arrangere 17000 meter. Konseptet ble prøvd ut av skøytegruppa i Norges Tekniske Høgskoles Idrettsforening (NTHI) i 1994. Arrangementet ble avviklet på Leangen kunstisbane. Løperne startet parvis og gikk 37,5 runder. Det ble tatt mellomtider etter 500 meter, 5500 meter 7000 meter og sluttid etter 17000 meter. På bakgrunn av dette ble det regnet ut poengsum som i en vanlig firkamp og vinneren ble kåret. Det ble ikke den løperen som hadde korteste totaltid, men han som torde å gå ut hardt på de første 500, og seinere legge inn støtet på 1500 meteren.
    Artig var det, men om det er noe for framtida, nei det er en annen sak. Ordentlig skøyteløp, det er stor firkamp.

  35. Leif Longva sier:

    Foster, her kommer løsningen: Det vi trenger er TV-sendinger (og storskjermer på stadion) som gjør det lettere å følge spenningen i allround-mesterskapene: For hver løper, fra og med distanse nr to, burde man, for eksempel i venstre kant av TV-skjermen, ha liggende en estimert sluttid, og en estimert sammenlagtpoengsum og plassering. Et dataprogram kan sørge for dette. For hver passeringstid kan så dataprogrammet justere den estimerte sluttiden, og samtidig justere estimert poengsum. På skjermen bør man hele tiden kunne se hvordan løperen ligger an i forhold til andre, eksempelvis om løperen ligger an til å gå inn til en tredjeplass i sammendraget, og hvor nært vedkommende er til å ta andreplassen, eller til å dette ned til fjerdeplass. Det må være lett til enhver tid å se hvordan det ligger an. Og det kan man få til uten å helle barnet (dvs. skøytesportens egenart) ut med badevannet, slik man vil gjøre om man kjører fellesstart.

  36. Allround sier:

    Nederlenderne presenterer en blålinje ved sendinger fra Thialf som visuelt viser lederens posisjon – som også hopp gjør blant annet.
    Men ingen andre følger dette strålende eksempel, selv NRK må gi tapt for denne banebrytende teknikken, ser det ut som.
    RTV presenterer også god grafikk mht parets rundetider og mellomtider – og setter opp lederens ditto tider med pluss og minus.
    Det er bedre en andre klarer – selv ikke NRK (vårt flaggskip) makter dette i samme grad ved sendinger fra mesterskap her.
    Og klart at bedre grafikk gir bedre tv – og mer tv seere.
    MEN bedre norske resultater – mer norsk på pallen – er alfa og omega.
    Det er fasitet til den gamle interessen da vi var blant de beste. Etter 1995 har det vært bort i mot resultatløst. Og da blir skøyter like interessant for folk flest som helgens langrenn uten nordmenn på startlinja. Da er den harde kjerne alene igjen ja (ca 750 000 under Bøkkos løp på NRK1 EM 10 000…).
    Vi hadde noe på gang med Muller – til og med 2 Verdensmestre enkeltdist produserte han, men ingen allround – for han måtte gå og videre resultatene gikk med ham. Bøkko mistet gnisten.
    Skobrev overtok etter Kramer. Skivebom av NSF rett og slett.
    Men VM allround kan motbevise dette, håper jeg.

  37. Kåre Eikeland sier:

    Jeg har vært tilhenger av skøytesporten i 50 år, og synes fortsatt de klassiske distanser, og da særlig 5 og 10000 m på bane er det riktige.
    Jeg tror imidlertid fellesstart også kunne blitt en suksess, men da på baner som ikke går i runder, men på baner som slynger seg omkring lignende langrenn, men selvsagt ikke opp og nedbakker. Her kunne det også vært mulig å lage starter med et halvt minutts mellomrom, slik som langrenn foreksempel.

  38. jon petter sier:

    Forslag til løsning:
    I all round mesterskap kjøres 500,1500 og 5000 som i dag. Den avsluttende 10 000 meter arrangeres som jaktstart der resultatene på de tre korteste løpene legges til grunn.

    Fordeler:
    – Effektiv avvikling av 10 000
    – Like forhold (også utendørs)for alle
    – Rettferdig. Kan kanskje være en ulempe for lederen, dersom løpere lenger bak i feltet kan samarabeide for å innhente lederen, men i og med at løperne har ulikt starttidspunkt, kan det like gjerne skje at lederen innhentes av nr 2 og dermed får hjelp til å dra i land seieren.
    – Vinneren av allround mesterskapet er den som kommer først i mål på den avsluttende jaktstarten på 10000 m.

    Utfordring 1:
    Løpere som ligger langt bak (ca 30 sek etter tre løp) vil skape «støy» eller gjøre dette uoversiktelig. Dette kan kanskje løses ved at løpere som ligger mer enn 20 sekunder bak må bære et synlig plagg (lue) med en annen farge, slik at det er lett å se at disse ligger langt bak. Løsbart!!

    Utfordring 2:
    Startprosedyre. Kan være vanskelig å få satt løperen i gang på nøyaktig riktig tidspunkt (på tiendelen..). Kan løses ved at løperne starter samtidig (på startskuddet), men at løperne har fått 12,56 m tillegg, 104,5 m tillegg osv beregnet ut fra resultatene etter de tre første løpene. Løsbart!!

  39. elin sier:

    Innlegget fra foregående innsender var jo helt genialt!! Støttes!!

  40. MARI sier:

    Helt enig. Bruk av jaktstart på 1o K i allroundmesterskap løser alle problemer og gjør avviklingen av mesterskapet smidig og raskt.Dette må noen ta tak i med en gang, kanskje kan modellen testes ut uner NM 2012

  41. Lillehammer sier:

    Hovedproblemet for den norske skøyteinteressen er at Kramer har vært for overlegen i for mange år. Da Stenmark var for overlegen i verdenscupen i alpint på 70-tallet, endret man ganske enkelt reglene for å få mer spenning. Løsningen ble å innføre flere kombinasjonsrenn. Siden Stenmark ikke kjørte utfor, ble det da langt vanskeligere for ham å vinne verdenscupen sammenlagt. En liknende løsning for skøytesporten kunne være å legge noe mindre vekt på 5000 og 10000 meter, som er Kramers spesialdistanser. F.eks. kan en dele 10000-sekundene på 30 i stedet for 20 og 5000-sekundene på 15 i stedet for 10 når en regner ut sammenlagtpoengene. Riktig nok vil dette gjøre poengsystemet en smule mindre elegant enn det er i dag, men det er uansett mange seere som ikke vet hvordan poengene regnes ut, og de som vet det vil lett skjønne det nye systemet. Gevinsten ved en slik endring vil være økt spenning om sammenlagtseieren, noe som vil stimulere interessen utenfor Holland (i Holland er interessen uansett så stor at det ikke skulle være noen fare for at mitt forslag til endring vil ødelegge den).

  42. Allround sier:

    Som en annen her skriver så er jaktstart på 10K prøvd før uten hell (i kretsmesterskap i Norge faktisk). Løperne samler seg fort, og så får man lureløp inntil spurten startes. De bak tjener «for mye» på mindre luftmotstand så selv Kramer ville slitt med å skape luke. Det blir som en stor lagtempo i 23-24 runder, så en kortvarig spurt. Ikke særlig fokus på rundetider og skøytesportens særegenhet, kampen mot skjema og tidsdifferansene. Og da ikke særlig spennende før siste runde.
    Allround mesterskapene bør gå som før mener nå jeg.
    Men klart, en fellesstart på 5000 med en jaktstart på 10K kan nok kanskje være en ny løpstype i verdenscupen, istedet for parløp her.
    Men igjen, allround mesterskap er spennende akkurat slik de er idag. En endring her kan ødelegge mer enn det gjør godt…

  43. Aaa sier:

    Ikke ødelegg de ordinære all-round-mesterskapene med dette. OK med fellesstart i tillegg, men send heller mer av de eksisterende løpene. Øk heller til 8 par på 10.000 m.
    10.000 m på skøyter og 5-mila på ski er de klassiske styrkeprøvene og bør vinnes av den som går fortest – ikke den som er heldigst med sporvalg og henger seg på andre fram til innspurten.

  44. Signaturen «Torbjørn» trakk inn kombinert-sporten, og det synes jeg var et helt OK eksempel. Hvis man ønsker skøytesporten alt vondt, slik mange tydeligvis gjør.

    Gunder Gundersen ble vitterlig genierklært den gang da, for ca. 30 år siden. I dag har alle andre også innført fellesstart/jaktstart, og kombinertsporten blir mer og mer patetisk i sitt jag etter å henge med i karusellen. Resultatet? – døm selv.

    Jeg vet ikke om Ove Eriksen leser sine egne blogger, eller kommentarfeltet, men her er i hvert fall et tips: Begynn å skrive litt mer om det som skjer på skøytebanen. I dag hadde verdens beste (!) juniorløpere nasjonalt mesterskap i Bjugn. Til tross for at den aller beste ikke var til stede – han er allerede Europas 6.beste også i seniorklassen og kvalifisert for VM – ble det et klassemesterskap med høyt nivå og jevne oppgjør.

    http://www.speedskatingnews.info/?page_id=813&eventID=18196

    Og om mindre enn 1 uke starter årets desiderte høydepunkt: VM allround i Calgary. Skal vi nok en gang få sutring fra Ove Eriksen både i forkant og underveis? Antakeligvis ja.

  45. En lenke til, når jeg først holder på:

    http://svt.se/2.132164/1.2318489/masstarten_blev_en_somnig_historia

    «Massstarten blev en sömnig historia» (fra «historisk» fellesstart i svensk mesterskap allround), også m/bilder fra spurtrunden.

  46. H. Larsen sier:

    Så sant. Norge har et kobbel med uhyre lovende juniorer både på gutte og jentesida og disse løperne kommer til å bli gode. Pass deg Håvard Bøkko for allerede neste år kommer konkurransen om hvem som er beste nordmann til å bli veldig hard. Dette er også en del av virkeligheten. Alt er ikke bare elendighet. Alt er ikke bare kjedelig. Hører du Ove Eriksen?

  47. Gammel men god ide. Trenger fornying. Jeg er tidligere skøytesprinter med 2 verdensrekorder på 70 tallet. I sprint tror jeg ikke på dette, blir for risikabelt og for stor fordel å ligge bak i vindskyggen, men på de lange – ok – vi har jo tilsvarende på «langløp» på Mjøsa og andre steder. I starten kunne det innføres i noen verdenscup renn på bane på 10 000 meteren.
    Ellers tror jeg en viktig fornying kunne være 100 m sprint i stedet for den ene 1000 meteren i sprintmesterskap. Det ville skape mer variasjon og gi noe til de «superraske», som i friidrett.

  48. Lars sier:

    De som mener at Norge er blant de «store» skøytenasjonene, lever nok i fortiden. Norge er i dag en desidert C-nasjon på skøyter. Det kommer neppe til å endre seg.

  49. Jobo sier:

    «Mange “forstå-seg-påere” synes dette er tull og et tilbakeskritt.» Du Ove Eriksen er vel akkurat dette!!!??

    Var vel ikke særlig spennede med de 33 første rundene, alle viste vel at de spiser opp han fremme som stakk… Så blir det bingo med de siste på oppløpet i et VM, mens her er Seung-Hoon Lee suveren…

  50. Håkon sier:

    Svenskene har også prøvd ‘masstart’ i helgen.

    Sjokk: konkurransen utviklet seg til ‘en sömnig historia’.

    http://svt.se/2.132164/1.2318489/masstarten_blev_en_somnig_historia

    og her er det ikke skøyteelskerne som skriver rapporten, tvert imot de som ikke lenger kjenner til sporten (og altså er de man desperat prøver å treffe). SVT har vel knapt sendt skøyter på de siste 25 år.

  51. Bjartmar Gorm sier:

    I tillegg til Eriksens forherligelse av fellesstarten i Asia – så har jeg idag sett hvorledes det svenske allround-mesterskapet ble avgjort: fellesstart på 5000m (damer) og 10000m. Dette så ikke ok ut. Har to viktige punkter:

    1. 5-mila på ski er ødelagt – nå står 10000m skøyter for tur.
    2. Hvordan i all verden kan statskanalen benytte en reporter som undergraver sportens sjel? Han bør også lære seg å regne. Eriksen evner ikke å anslå sluttider underveis.

  52. jon sier:

    Sønnen min på 2 år ble nektet adgang på Frogner stadion 3 juledag pga isen kunne gå i sykker- måtte ha på skøyter.

    Bra rekruttering da!

  53. Svein Svendsen sier:

    Jeg er enig med Lasse Efsind at dette er en gammel god ide som er prøvd før, for mange år siden. Den kan godt moderniseres og prøves på nytt. Er også enig i at i sprint bør man kutte ut 1000 m til fordel for 100 m.(selv om det var min klubb som i sin tid foreslo norsk mesterskap i sprint)Hva med 250 m. for eks. i sprint?
    Flere kreative forslag bør prøves ut i praksis. Ingen mesterskap bør gå utendørs.Kutt ut EM som er bare tull. Prøv noe annet.

  54. Arve Edvardsen sier:

    Forslaget fra Jon Petter ble lansert av meg på debattsidene i Skøytesport for 3 år siden. For å si det slik: Det ble akkurat ikke dans på bordet av beigeistring blandt gutta med djevellue.

    Spørsmålet er ikke om sporten tilpaser seg denne lille skaren av entusiaster, men om den klarer å tiltrekke seg nye og bredere seergrupper.

    Forslaget om jaktstart er spennende, og vil muligens også kunne bidra til at all round kan bli en OL-øvelse. Med en bane vil hver øvelse kunne avvikles med i alle fall 8 løpere. 10′ med de 16 beste kan derfor gjøres unna med 2 heat på ca 30 minutter.

  55. KN sier:

    Forslaget om jaktstart er patetisk. Allround er fortsatt populært og svært tradisjonsrikt, det er derfor ingen grunn til å endre på allround mesterskapet. I en fart på 60km/t blir luftmotsanden såppas stor at mannnen i tet enkelt vil bli tatt igjen av en større gruppe. Det hele vil sannsynlighvis ende med at det blir et stort felt der det hele avgjøres i en spurt som gir en stor fordel til en rask løper og ikke en god allround løper.

    Jeg er derimot svært positiv til nytenkning innen skøytesporten og da spessielt i World Cupen. Jeg ser for meg et verdenscup program med 500, 1000, 1500, 3000, 5000, firkamper, 10-20km fellesstart og utslagning (en og en løper blir slått ut etter X antall runder), 1000m/1500m heatstart (noe lignende skisprint), lagtempo for både sprint og langdistanse og staffeter – alt for damer og herrer. Jeg er til og med såpass lite konservativ at jeg mener det er på tide å kutte ut alt som har med nasjonskvoter og landslag å gjøre, og i stedet innføre kommersielle sponsorlag. De beste av de beste burde ha mulighet til å delta uavhengig om dem kommer fra Nederland eller New Zealand. Verden er også såpass globalisert at de proffesjonelle løperne trener der forholdene ligger best til rette, så hvilket land en løper kommer fra burde ikke stå som hinder for en løpers fremgang.

    Det viktigste er uansett å gjøre Verdenscupen mer populær. Blir denne mer populær vil også populæriteten i Allround. Jeg tror det viktigste er at gamle tradisjoner taes vare på slik at den trofaste supporterskaren ikke vender sporten ryggen. Samtidig burde en vurdere nye øvelser som kan tiltrekke et bredere publikum. MEN! Allround burde alltid bestå av 4 parløp med utregning av tidspoeng.

  56. Inge sier:

    Det blir nok som i sykkel og langrenn. Ein blir olympiameister i å gå i vegen for andre. Idrett er det slutt på. Det er visst ikkje kult, eller kva det no heiter. Takke til Grønningen mfl som var på TV her om dagen.

  57. Allround sier:

    Beste medisin for å høyne interessen for å se skøyter på TV i Norge er å få flere nordmenn i verdenstoppen. Vi må ta tilbake skøytetrona.
    Det må starte med bedre rekruttering, så bedre oppfølging av lovende juniorer, og bedre trenerstruktur for seniorer. Kanskje et stort landslag blir for ineffektivt. Kanskje flere mindre privatlag er bedre. Da blir oppfølgingen bedre og løperne kan velge det laget som passer best. Det blir også en interessant konkurranse mellom lagene i NM og utaging til WC/EM/VM. Og da kan NRK trygt sende dette på lik linje med NM i ski osv. Lage en ramme rundt skøytesporten igjen.

  58. Rune-M.Espetvedt "Rabbi" sier:

    Fellesstart er en helt annnen idrett !! Rundetider,SAMMENLIGNINGER og analyser av de forskjellige løperene og diskusjoner om sjansene på aktuelle distanser og i sammendraget, er hurtigløpsidrettens sjel. NYE SIRKUSØVELSER på bekostning av våre klassiske OL-øvelser har alldri slått til i noen idrett. 5 – 7 timer lange sykkelettapper har overlevd tross…..! Fellesstarten i Astana var kun en av mange grener. Forøvrig foregikk de individuelle skøteløpene på den klassiske måten. Selv 10 000 m gikk parvis !

    Forventer forøvrig god forhåndsomtale av helgens VM…og gode analyser og sammenligninger før,under og etter mesterskapet.

  59. Jeg så denne fellesstarten i ett lengre sammendrag på sør-koeransk nett-TV og det er traurige og kjedelige greier. Det er i beste fall litt interessant helt på slutten. Det eneste som er interessant underveis er hva kommentatorene måtte si. Alvorlig talt, dette kan i beste fall være et tillegg til tradisjonell hurtigløp. Skjønt fellesstart er ikke hurtigløp. Det bryter med alt som har med hurtigløp å gjøre. Jeg foretrekker faktisk mye heller vanningspausene i skikkelig hurtigløp fremfor fellesstart, for da har man jo noe interessant å se frem til og kommentatoren på arenaen eller i studio kan prate skøyter uforstyrret og bygge opp spenningen til neste distanse/de neste parene. Å bytte ut det som mange av oss synes er det mest interessante innen all idrett med noe av det kjedeligste for ikke å si noe av det mest frustrende inne all idrett er for å si det forsiktig ikke særlig lurt.

  60. Magne Tveit sier:

    Barrierebrudd? En helt ubgegripelig kobling. Eriksen må da ha nederlandske kolleger som kan foortelle han at maraton er en gedigen publikumsflopp? Og fortelle han hvorfor!

  61. Jaap Eden sier:

    Jeg har lest ex-sprinter Efskinds innlegg med interesse, men jeg tror at her er det en sprinter som taler. Jeg tror ikke tiern med fellesstart er noe å satse på, jeg tror det blir for mange løpere, og i mange tilfeller blir det rene tilfeldigheter som vil avgjøre. Som i den noe skandalepregede sykkelidretten. De siste hundre meterne er de eneste som blir interessante (ved siden av at resten jo nærmer seg juks fra ende til annen). Tiern er jo derimot en skikkelig test på sammensatte egenskaper som den er.

    Jeg synes heller ikke Vibeke S sin variant med innlagte spurtprøver for hver 2000 meter er noe å satse på. Her er det vel lobbyvirksomheten til Ove E som har satt spor? Hva skal egentlig til for å vinne? I Tour de Ski kunne jo en mann vinne på tid, en annen mann sope inn spurtpoenger underveis og «vinne» det hele! Dette er en postmoderne konkurranseform, der det er rene fortolkninger som avgjør hvem som vinner løpene.Kanskje man kan få til en monsterbakke å gå opp til slutt i skøyter også? Skøyter sin styrke er koblingen til tid og poenger, slik at ikke alt er BARE tull med spurtpoenger osv. Går du tieren fortest, så går du fortest!

    Tingene i skøyteløp vil ta tid, men tenk på tennis da, hvor en kamp kan ta mange timer. Hvordan får man så mange til å se ting som tar mange timer? Fordi det er skapt en kultur rundt idretten, som i seg selv er omtrent som før, og fordi det er spenning underveis.

    Jeg leser mange av Ove E sine innlegg som uttrykk for en desperasjon fordi skøyteforbundet har sovet i timen og ikke skapt mer enn en god løper i lang tid. Dermed har skøyteinteressen tapt seg noe. Det som trengs, for å si det slik, det er derimot gode norske løpere med vinnersjanser! Dette er vi nå i ferd med å få til. Å begynne å leke nå med håpløse eksperimenter fordi skøyteforbundet har mislykkes, det tror jeg blir helt feil. Det er mange hundre tusen som liker å se skøyter, og – kanskje en positiv kommentator som var like god som Knut Bjørnsen og Arne Porsum kunne lokket flere?

  62. Kai Ove Andreassen sier:

    Ser at Svein Svendsen i sitt innlegg vil kutte ut EM.
    Hvis Svein Svendsen er en ekte skøyteentusiast så er det synd at han ikke har interesse for flere av de momentene som gjør EM til et interessant mesterskap.
    I og med at Norge har 4 plasser til neste års EM på herresiden og 3 på damesiden, vil det helt sikkert bety at det er en spennende utfordring for alle norske toppløpere å prøve å kvalifisere seg til det norske laget. Det at man må ha med 3 løpere blandt de 12 beste sammenlagt for å få med 4 løpere neste år, er et interessant poeng igjennom hele mesterskapet.
    I tillegg kommer poenget med hvor mange løpere man klarer å få kvalifisert til samme års VM inn som et spenningsmoment.
    For ikke å snakke om momentet med å komme høyest mulig sammenlagt. Om noen av de norske løperene setter personlige rekorder er et spenningsmoment. Så det er drøssevis av spennende momenter å følge med på under et EM for de som er skøyteentusiaster og som har satt seg godt inn i hvilke regler som gjelder i et EM. For meg er EM hvert år et av årets aller største idrettsbegivenheter å følge med på!

  63. Nils Meland sier:

    Hvis Ove Eriksen hadde kommentert fotball, ville han sannsynligvis hevdet at fotball ville blitt mye morsommere uten den altfor vanskelige offsideregelen selv om forståsegpåere hevder det motsatte…
    Ove Eriksen har kommet med en serie stadig mer desperate forslag (Ingen vannepauser! Rockekonsert i vannepausen!) som ikke fungerer som noe annet enn moromateriale for Golden Goal eller Arne Hole. Eriksen er satt under et kraftig press fra ledelsen; seertallene har vært lave (kan det ha noe med å gjøre at løpene går på NRK2 og at Norge er verdens ca. sjuende beste skøytenasjon?), skiskyting har innført fellesstart og har høye seertall (pussig nok sammenfaller dette med en historisk gullalder for norsk skiskyting), og siden skøyter og skiskyting begge er vinteridretter er det innlysende for en dybdeanalytisk journalist av Rune Haugs kaliber at skøyter må gjøre som skiskyting for å få suksess.
    Under Rune Haugs ledelse står NRK-sporten foran dramatiske budsjettkutt, NRK TV har forlengst sendt sin siste fotballkamp med det norske herrelandslaget, NRK-sporten kan risikere å miste alle eller deler av senderettighetene til vinter-OL i 2014, og det som finnes av talent i avdelingen har en lei tendens til å forsvinne til kommersielle konkurrenter eller andre avdelinger i NRK. Og hvem vet hva en sannsynlig blå-blå regjering fra 2013 kan komme til å gjøre med lisensen? Uansett hvilke endringer skøytesporten eventuelt måtte narres til å foreta finnes det ingen garanti for at NRK-sporten vil ha kapasitet til å sende verken skøyteløp eller annen vinteridrett i samme omfang som nå etter 2013. For øvrig er det verdt å huske at TV2 i de tre sesongene de satt på TV-rettighetene for skøyteløp i Norge på sitt beste oppnådde 900 000 seere i direkte konkurranse med skiskyting på NRK.
    Det sier seg selv at en person som Eriksen, som blir mentalt utfordret av barneskolepensum i aritmetikk, neppe vil ha mental kapasitet til å tenke ut en publikumsvinnende konkurranseform. Hvis han hadde hatt evne til å drive research ville han sett at fellesstart på skøyter har vært arrangert i over hundre år og at konkurranseformen har en publikumsappell på nivå med kappgang. Short track sliter med langt større problemer enn langbane når det gjelder å tiltrekke seg medieoppmerksomhet og sponsorer.
    Jeg har for så vidt vært ute for at andre aldrende skøyteentusiaster av Eriksens kaliber også har kommet frem til at 10000-meteren er altfor vanskelig. Ikke så lenge etterpå begynner de å legge tannbørsten i stekeovnen eller gå på handletur iført pysjamas og tøfler.

  64. Allround sier:

    Ove mener nok ikke alt han sier, jeg tror nok at han er mer ute etter å skape debatt – enn å tukle med skøytesjela…
    Og som sagt før; hadde NSF evnet bedre å få frem norske toppløpere, så hadde ikke denne diskusjonen vært her engang.
    Men Vibeke gikk i fella så jeg hehe…
    Hun vet at hun har feilet og ikke produsert noe som helst, og griper dette halmstrået uten å forstå hvorfor. Tipper Ove ler godt nå…
    Problemet med norsk skøytesport er per dato NSF (med Vibeke i spissen) at de ikke evner å produsere norske toppløpere.
    (Bøkko’ene untatt, da de var under Mullers fane).
    NSF setter sine egne prinsipper foran resultater og da blir det deretter. Styrehonorar er viktigere enn sporten…
    Og Maren Haugli var redskapet NSF ventet på – for å sparke en trener som var større enn NSF, og det kunne ikke Vibeke godta. Hun kan jo alt…om kunstløp…
    Mitt poeng er at dersom norsk skøytesport skal reise seg igjen så må NSF splittes i to forbund. Vi må spisse dette.
    Vibeke / NSF kan konsentrere seg om kunstløp.
    Så må vi få til et nytt NHF – Norsk Hurtigløp Forbund.
    DET styret må bestå av hurtigløpsfolk – folk som har peiling på hurtigløp rett og slett. Mange her som kan bidra av norske damer og herrer med vinnerinstinkter, Bjørg EJ, Edel TH, S’ene osv.
    Og så bygger vi opp lag i verdenstoppen igjen – og så vil alle se EKTE skøyteløp igjen med spennende sekundstrid, rundetider, skjema osv – uten tulleløp og sirkus – som massestart, fellesstart, jaktstart osv. La skisport være skisport.
    (Nederlenderne ler av oss nå forresten, de synes «klassisk» skøyteløp er topp – fordi de har hatt vinnerne i mange år, inntil Skobrev tok trona.-)
    Hadde PM vært her enda så hadde Håvard tatt EM, og da hadde vi heller ikke hatt denne diskusjonen.
    Alt faller tilbake på Vibeke og NSF faktisk – en aksjon har en reaksjon – og nå har NSF fått erfart konsekvensen av feilen fra høsten 09. De evner ikke å produsere toppløpere uten topp trenere.
    Og svaret fra Vibeke? Jo, innfør spurtpoeng, hehe.

  65. Kai Ove Andreassen sier:

    Er ikke så rart at Nederland har dominert skøytesporten i mange år i og med at de har mange flere skøyteløpere å ta av enn andre land.
    Jeg er ikke nært tilknyttet til de som gjør jobben i norsk skøytesport, men sett utenfra har jeg inntrykk av at både ledere, trenere og løpere gjør en utmerket jobb.
    Det er mange talenter blandt juniorløperne og de har alle forutsetninger for å bli toppløpere på seniornivå.
    Personlig synes jeg det er mye morsommere at vi har en større bredde enn at vi kun har en løper som hevder seg. Så jeg synes fremtiden ser lys ut for norsk skøytesport og gir min fulle støtte til både dagens ledere, trenere og skøyteløpere i norsk skøytesport.

  66. Allround sier:

    Alle vi skøyteentusiaster støtter dagens løpere. De gjør en kanonjobb!…og på tross av dagens ledere og trenere vil jeg påstå.
    Men historien gir uansett fasiten angående NSF sin kompetanse, dessverre, enten vi vil innse dette eller ei;
    De har ikke produsert en eneste allround mester siden Koss, innpå 16 år siden nå. Dette er et faktum som ingen kan bestride.
    I mitt hode er dette et signal om at noe er feil dersom målet var å få norsk skøytesport tilbake i toppen.
    Jo bredden er bra nå, for all del. Gleder meg til VM.-)
    Men det er norske resultater blant topp tre som gir overskriftene og dermed interessen blant almuen…

  67. To dager igjen til VM, og NRK må basere seg på noe som NTB har gulpet opp for i det hele tatt å få forhåndsomtale av mesterskapet. Utrolig!

    Jeg oppfordrer alle med interesse for det som skjer på banen til å bli med på uformell tippekonkurranse i regi av Norway Supporterteam:
    http://www.norwaysupporterteam.com/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=4&id=542&Itemid=106

  68. Rune-M.Espetvedt "Rabbi" sier:

    Helt enig med Haarberg. EUROSPORT har allerede i 2 døgn sendt forhåndsreklame for sine sendinger fra Calgary-vm (riktig nok på engelsk). IKKE ETT eneste pip i NRK. Wetten og Ervik kommenterer på Eurosport.

  69. Allround sier:

    Ja det er sørgelig at Ove ikke tenker andre tanker for tiden.
    Han burde vært i full gang med daglige videoblogger fra hallen for lenge siden, isforhold,intervjuer, resultater, form osv. Det hadde også økt seerskaren til VM for NRK. Bygget opp spenning. Men nei..
    OG det er i tillegg interessant å merke seg at reklamekanalen Eurosport – som er direkte økonomisk avhengig av seertall – satser stort på VM skøyter med to norske skøyteeksperter ved roret, mens Ove/ NRK derimot synes å være mer opptatt av å prate om hvor lite interessant skøyter er for tv seere.
    En av disse to store vintersportskanalene er på rett spor…
    (Eurosport: http://tv.eurosport.no/news/storynews_sto2657771.shtml)

  70. Allround sier:

    Obs, korrekt link til Eurosport og VM omtale:
    http://tv.eurosport.no/news/storynews_sto2657771.shtml

  71. Skalle Knarp sier:

    Kjekt å få Ervik som kommunetator på Eurosport, har faktisk savnet ham litt i årene etter at han la opp.

  72. Jaap Eden sier:

    Noen bør kanskje si at det ikke er Ove Eriksen som person som diskueres, men den linja som trekkes opp for «fornyelse» av skøytesporten. Nå er det VM som står foran, så la oss håpe at alle gode makter griper inn og sørger for norsk pallplass – mot alle odds. Mesterskapet er egentlig veldig åpent, med Skobrev, Davis, Kuck, tre nederlendere og Bøkko som kandidater til de beste plasseringene sammenlagt. Slik forholdene er nå, så er det vel ikke spesielt sannsynlig at Norge får noen inn blant topp seks. Et spennende og sportslig interessant mesterskap er uansett det som skal til nå!

  73. Skalle Knarp sier:

    Vil Davis gi Mueller hans etterlengtede hevn over alle de «onde» kreftene som fikk ham sparket, først i Nederland og så på sugende vis i Norge?

  74. Allround sier:

    Så flott, nå fikk vi litt info fra hallen idag. Bøkko ser lysere på tingenes tilstand og mener han er i bedre slag nå, tvi tvi.
    http://www.nrk.no/sport/skoyter/1.7503095
    Men det burde vært mer slik info fra NRK – også om de andre løperne.
    Saken om fornyelse av skøytesporten går ikke bare på forslag om nye løpstyper – men like mye på bedre tv produksjon av dagens klassiske løpsform for å heve interessen. Heves interessen for dagens løpsform så faller tanken om nye «sirkusløp» vekk av seg selv, heldigvis.

  75. KN sier:

    Vet jeg sporer litt av her nå men.. Jaap Eden, var det som får deg til å sette Kuck foran Bøkko? Kuck viste jo ikke akkuratt lovende tendenser under det nord amerikanske allround mesterskapet. Har faktisk større tro på Bøkko den helga her enn hva jeg hadde i EM, ettersom han gikk en meget oppløftende 5000m i Moskva. NM resultatene hans i forkant av EM var jo horibelt.

  76. Jaap Eden sier:

    KN, jeg håper du har rett!

  77. Allround sier:

    Nå må det tenkes positive tanker.-) Bøkko tar VM! Motoren er god nok, det har stått på helt andre ting enn den når Bøkko taper. Han har jo ikke våget å ta seg helt ut på de lengre distansene etter den smellen han fikk på titusen på Hamar med influensaen i kroppen.
    Han har også sikret seg for mye ved inngangen til andre sving på 500 etter det famøse fallet.
    Han fikk to trøkker her som han har slitt med lenge…
    Viss nå skallen er iorden, som Jarle mener, så har han glemt dette, og gir jernet i dette VM!
    Da blir dette bra greier!

  78. Jaap Eden sier:

    Noen sier 35,5 vog 6.09 første dag! Er han i form, så slår det til!!

  79. Allround sier:

    Æsj, Troll i ord er bare overtro, håper jeg:
    http://www.nrk.no/sport/skoyter/1.7504086
    Håper Håvard har vinnerskalle nok til å gi f… imorgen og kjøre maks uansett…-)

  80. Allround sier:

    Og nå må NRK få skrøyd av å sende siste nytt fra C.
    http://www.nrk.no/sport/skoyter/1.7504086
    Selv om dette kanskje er dårlig nytt…

  81. Skøyte Egg sier:

    Noen tror på julenissen, andre tror at Bøkko tar VM. Dette blir nok et amerikansk-russisk oppgjør, og Bøkko må trolig perse på alle fire distanser for å ha håp om å havne på pallen i sammendraget. 1000-kroners spørsmålet er hvor sterk er årets utgave av Davis på de to lange distansene. Med en tid rundt 34,7 kan Davis feste grepet allerede fra første distanse, og da kan det bli vanskelig selv for Kuck å hente inn det tapte.

  82. Skøyte Egg sier:

    35,5 og 6,09 som optimistene spår hjelper Bøkko lite når Davis åpner med 34,7 og følger på med 6.10. Tror for min del at Bøkkos tid på 500 blir 35,7, sekundet bak Davis. Jeg ville heller ikke bli storlig overrasket om Davis skulle slå til med 6.08 på 5000.

  83. Jaap Eden sier:

    Halvveis i VM har Bøkko 35,9 og 6,12, Davis viste seg å være svært kraftig overvurdert og er svakere i alt enn i fjor, forberedelsene har vært slappe med mye festing etter OL osv. Skobrev, Blokhuisjen og Verweij har gått like bra som i EM og interessant: Det interne styrkeforholdet Skobrev – Verweij – Bøkko er som i EM (Bøkko har dermed prestert hverken verre eller bedre enn i Collalbo, tross alt snakk om formstigning og fokusering), Blokhuijsen litt svakere og olde Heuvel klart svakere. Uten en helt spesiell andre dag blir det Verwij og Skobrev som blir de to beste, hvem er litt uklart, mens Bøkko kan bli nr. 3-5. Forutsatt da at amerikanerne ikke er bedre søndag enn lørdag. Jeg tror vi skal være vel fornøyd med 4. plass, og pallplass ren bonus.

    Jentene delvis minus Ida N går i en helt annen og lavere divisjon enn de beste, men Hege er junior og har mye å gå på. Først og fremst styrke. Ida er nærmest de internasjonalt beste, og har kapasitet til å gå jevnt med Diane Valkenburg og Marrit Leijnstra f.eks.

  84. Jaap Eden sier:

    Rettelse: Blokhuijsen og olde Heuvel er også omtrent som i EM. Men med litt tur kan selvsagt Bøkko fremdeles bli alt fra nr. 3 til nr. 5 – med litt utur også havne utenfor topp 6. Det store oppgjøret mellom Skobrev og nederlenderne tror jeg også vil gå i Skobrevs retning (som sist). Dette kan bli veldig likt EM????????

  85. Skøyte Egg sier:

    Selv om Mueller etter hvert ble en fiasko i rollen som norsk landslagstrener, så hadde jeg faktisk tro på at han skulle makte å gjenreise Davis som all rounder, men der tok jeg altså ettertrykkelig feil. Dette bør gi Bøkko noe å tenke på foran kommende sesong.

  86. Skøyte Egg sier:

    Skal Bøkko ha håp om vinne sammenlagt nå, er han nødt til å vinne 1500 så overveldende at han får gå i siste par på 10.000. Men selv om Bøkko skulle vinne 1500, så er det mest sannsynlig at seiersmarginen ikke bli stor nok til at hindre at Skobrev eller Verweij leder etter tre distanser, og da vil de to møtes i siste par og ha Bøkkos tid å gå på. Bronse til Bøkko synes nå som det mest realistike.

  87. Allround sier:

    Det er 500 som ble et halvt sekund for svak igjen. Han sikret seg for mye i svingene, de må Håvard trene bedre på i full fart til neste sesong, kanskje med å delta på 500 i wc. Finnen bør kunne hjelpe ham mye der også.
    Med 35,5 og en topp 1500 så ville Håvard sannsynligvis hatt ledelsen etter tre løp og fått siste par på tiern – og mulighet til å sikret inn kransen på tidsavstanden til Skobrev.
    Men nå blir det vel å kjempe om tredjeplassen med mindre han går aldeles over evne på de to siste løpa..Får se i kveld, tvi tvi.-)

  88. Allround sier:

    Da må vi bare gratulere Håvard med gull på 10000 og sølv sammenlagt!
    Skobrev kan altså slås, det lover godt til Inzell…
    Håvard var bare 0.18 bak i sammendraget, det var det lille han mistet på de usikre 500 svingene så her må Jarle&co ta et tak til neste sesong…
    Ellers var det litt synd at Ove ikke oppfattet at det stod et 2 tall foran referansetiden på skjermen, det var Blokhuijsen sin tid som det ble sammenlignet mot. Hadde Ove eller Geir ført eget skjema og brukt rett diff så hadde løpet til Skobrev fremstått enda mer spennende sett mot Bøkko, for trøtte tv seere…

  89. Skøyte Egg sier:

    Det er meg en gåte at folk enda følger NRK når man har Eurosport med Wetten og den gamle trønderhelten Ervik som alternativ.

  90. Skøyte Egg sier:

    Skobrev hadde full kontroll i siste par og tok ut akkurat det han måtte for å vinne sammenlagt. Nøkkelen for Bøkko er å lede etter tre distanser, slik at han får gå i siste par på 10.000, helst uten å møte Skobrev i par eller gå ut med så stor ledelse at Skobrev må angripe.

  91. Visstnok ikke helt riktig observert, Egg. Iflg. det russiske skøyteforbundets nettside var ikke Skobrev oppmerksom på at Bøkko var sterkeste utfordrer, og hva han (Skobrev) måtte gå på før fem runder før slutt…!

    http://www.russkating.ru/index.php?id=1505

    (oversett med f.eks. babelfish.yahoo.com

  92. Svein Svendsen sier:

    Veldig bra av Bøkko i VM.De som sier at de to siste parene på 10000 meteren ikke var en triller, har ikke peiling hverken på spenning eller skøytesport. Veldig god PR for skøytesporten.Bare så synd at sendinga gikk så seint.Det som imidlertid er fakta er jo at de første parene ikke er særlig interessante for andre enn oss som er
    skøyteentusiaster. Her har skøyesporten og hoppsporten den samme utfordringen. Hvem gidder å se på «koffertløpere/hoppere» som egentlig bedriver en annen type sport? Det er her det må tenkes kreativt og vises endringsvilje.Hoppsporten har kanskje kommet litt lengre enn skøytesporten fordi de har kontinentalcup for de nest beste.På skøyter så bør verdenscupen endres slik den er i dag selv om det her også er tilrettelagt for de nest beste. Verdenscupen bør få en større status og EM må kuttes ut. I verdenscupen kan man teste ut f.eks. fellesstart,sprintdistanser som:2x 100 m, 2 x250 m og 2x
    500 m. Det bør også vurderes om man har for mange mesterskap i dag og/eller eventuelt de rette.

  93. Kai Ove Andreassen sier:

    Jeg skjønner ikke hvorfor så mange er opptatt av å kutte ut EM?
    Det er vel liten tvil om at oppmerksomheten og interessen er mye større under EM og VM enn den er under verdenscup-konkurransene?
    Tror de aller fleste synes at allround-konkurranser er mer morsomt å følge med på enn verdenscupen. Hvorfor i all verden skal man da gå ned fra 2 til 1 allround-konkurranser på tv pr vinter???

  94. Jaap Eden sier:

    Enig med Kai Ove Andreassen ovenfor! Også Eurosport-folka bomma forresten på tidene på slutten. Men du verden så flott av Håvard B, endelig ble vi pessimister satt skikkelig på plass! Ikke noe så gledelig siden Hamar-VM 2009! Neste gang står Bøkko’n øverst 😀

  95. allround sier:

    Beklager å mene dette Ove, men dine kommentarer på gårsdagens sene titusen var sjokkerende å høre på.
    Ove, som NRK sin ekspertkommentator, klarte selv å gjøre sendingen kjedelig, han sa det rett ut (lurte på å slå over på Eurosport men mener NRK er best, skal være best)….men fikk litt sjokk når Ove først startet med å klage på kjedelig titusen, fremhevdet massestart (!) og så ga blaffen i første par – sluttet å kommentere!
    Og så vrøvlet seg gjennom noen intervjuer som kunne vært interessante, OG så bommet fullstendig på kommenteringen da Skobrev gikk, fikk ikke med seg at ref tiden på skjermen ikke var Bøkko sin (men Blokhuijsen), husker enda siste setning;
    bare ett sekund til gode, det tar han da, jo…nei(?)…det var visst 5 sekund til…
    Det bare viser en kommentator som ikke følger med.
    NRK bør satse på en reporter som er litt mer på hugget for å berge skøyteinteressen, en som passer bedre til sporten og lever for denne, kan denne. Ja en som er litt kjappere på rundetider.
    Mye står og faller på gode kommentatorer på tv.
    Hopp, skiskyting og langrenn har fått topp kommentatorer som høyner seerverdien. Med egen fortjent fanclub. Det får aldri Ove.
    Skøyter er avspist med Ove som synes titusen er kjedelig.
    Selv Geir hørte vi, tydelig, var upass med Ove sine overstimulerte oppgulp. Ove gjorde til og med narr av etternavnet til Kuck for åpen skjerm. Heldigvis sov de fleste her i Norge da.
    At en tiåringer kan gjør det ja. Men man forventer mer av en seriøs NRK reporter.
    Ove bør kanskje tenke sin egen koffert og slippe andre til snart.
    NRK bør iallefall tenke nytt nå, ny skøytereporter, helst et trekløver.
    Èn på report som kan sporten.
    Èn på tid med egen klokke og skjema
    Èn oppsøkende på indre bane til løpendende intervjuer etter målgang.
    Det kan berge mye tv interesse.-)

  96. allround sier:

    Overstående innlegg var et lite gruff i gleden. Vi med skjema fikk det med oss, jaja nok om det.
    Bøkko mangler bare noen tiendelen på 500 så er han der, antagelig neste år. Og da tar ingen ham, det vil jeg påstå.
    Ikke etter den maktoppvisningen på 10 000!
    Angående allround mesterskap så må jo bare EM og VM bestå. Det er jo skøytesjela, sammenlagtspenningen.
    Men VM enkeltdistanser kan kanskje utgå, og erstattes av en sammenlagtcup i WC, en kanon avslutning etter 10 helger med WC?
    Da blir WC betraktlig mer interssant straks sammenlagtfaktoren trer inn der og, som i alpint og ski/skyting.

  97. KN sier:

    10.000m igår var fantastisk spennende, Nå valgte jeg å følge mesterskapet på Eurosport så jeg vet ikke hvordan kommenteringen var på NRK, men det skremmer meg hvis det stemmer at Eriksen brukte gårsdagens 10km til å fremheve fellesstart.
    Jeg har riktignok uttalt meg positiv til å innføre fellesstart på skøyter i et innlegg lenger oppe her, men da så jeg for meg dette som et tillegg i verdenscupen. Å bytte ut den gode gamle 10.000m med fellesstart ville vært en ren katastrofe. Virkelig synd at det ikke finnes en kommentator som kan formidle spenningen på en 10km.

  98. Skøyte Egg sier:

    Fellesstart på en eller flere distanser i at all round-mesterskap ville være ødeleggende. Skal man absolutt ha fellesstart, bør dette innføres på en av de eksisterende distanser (vekselvis 5.000 og 10.000 annethvert år) eller som en ny distanse (15.000)i VM enkeltdistanser. Feltet bør ikke ha mer enn seks eller maks åtte løpere.

    Men er det noen som har tenkt over farene når løperne skal gå med kniver under føttene i trange felt med knuffing? Da er faren stor for å få skåret opp leggene og pådra seg alvorlige helseskader. Marsicano holdt på å blø seg til døde da han fikk skåret opp leggen i et kortbaneløp, og farene vil være enda større med fellesstart på langbane.

  99. Karl sier:

    En skal grave en stund i NRK-historien for å finne slettere kommentatorinnsats enn den vi fikk på 10000 natt til mandag.

    At Ove Eriksen lar seg forvirre av referansetiden på skjermen og kommenterer Skobrevs løp i tåka overrasker ikke. Kapasiteten hans er ikke større. Men at han bruker statskanalens sendetid til å fortelle at 10000 meter skøyteløp er kjedelig…og at løperne derfor burde startet samtidig… noe sånt har vi aldri opplevd før.

    Og dette har vi heller aldri opplevd: at Karlstad eller Søndrål har forsøkt å rette opp noen av Eriksens talløse feilvurderinger, gale opplysninger eller pinligheter (han heter KUCK!! ho ho! gøy!)

    Ingen av de andre kommentatorteamene til NRK fortjener dårligere enn terningkast 4 etter mitt skjønn. Eriksen-Søndrål-Karlstad står til 1.

  100. Skøyte Egg sier:

    Det er ikke sant at Søndrål aldri korrigerer Eriksen. Under et verdenscupstevne i fjor fortalte Eriksen at Davis leder 1500 foran Søndrål. Søndrål, som da satt i kommentatorboksen ved siden av Eriksen, måtte gripe inn og fortelle surrebukken Eriksen at Davis leder foran Bøkko. Eriksen kan være fonøyelig å høre på for oss som er har sans for litt ufrivillig humor.

  101. Raniets Nesral sier:

    Funderer på om det er slik at fellesstart skal forsøkes i et opplegg i Salt Lake lørdag?

  102. Jaap Eden sier:

    Siterer fra Twitter om fellesstart:
    havardbokko Håvard Bøkko
    watched the 25 laps-masstart today. Only one thing to say: Do NOT change the 10k with masstart! a few World Cups would be fun tho.. (Jarle Pedersen skriver det samme på Twitter)

  103. Anders sier:

    Nå er en totalt uinteressant 30km ferdig i VM.. Skjønner ikke at noen vil kopiere den formelen til skøyter… Hva er så spennende å se en flokk gå 35 runder, for så at den beste spurteren vinner.. (Omtrent som i langrenn)

    Lurer på om Eriksen har tenkt til å blogge om JVM i helgen der vi fikk tredobbelt.. Eller er han kun interessert i å snakke om hvor kjedelig han syns skøyter er?
    Om han er opptatt av økende interesse for skøyter, er det første han burde gjøre overlate mikrofonen til noen andre..

  104. KE sier:

    Nå har ikke jeg oversikt over alle varianter av fellesstart i short track og maraton, men jeg synes ikke det vi har sett demonstrert på langbane til nå er severdig nok. Noe mangler.
    Hva med et kombinert poeng- og eliminasjonsløp??
    5 heat a 5 løpere over 12(?) runder. Vinneren til finalen. En plukker poeng på de første rundene, hvorpå man fjerner et antall løpere (2?) med dårligst score etter halvkjørt løp. Et visst antall spurter og prosentvis andel i tetposisjonen e.l. gir poeng.
    Deretter nullstiller man rett og slett for de gjenværende løperne etter poengdelen, og fjerner deretter bakerste løper ved et visst passeringspunkt. (Evt. bakerste løper tidligere hvis denne blir rundet). Førstemann over mål vinner. På slutten av løpet, fra det passeringspunktet hvor en kun står igjen med to løpere på ordinær måte, kan en ha en regel om at i løpet av denne helt siste fasen må begge løpere inneha tetposisjonen (med hud og hår)EN gang før den siste halve runden. Om ikke, blir det defilering. (Dette for å unngå at den feigeste som bare ligger bak og «lusker» før siste oppløpsside vinner).
    I denne øvelsen har en radiosamband mellom løpere og trenere som seerne får overhøre.

    Litt science fiction, men fikk lyst til å poste det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *