Inaugural Ball vs flyktningleir

Beklager.

Dette er et billig triks, men det ville seg slik at jeg tilbrakte Obama-innsettelsen sammen med Democrats Abroad Kabul, og dagen etter besøkte jeg en av byens fattigste flyktningleire, og fikk dermed en konfrontasjon mellom vilje/retorikk/framtid og den virkeligheten Obama ønsker å forandre her i Afghanistan.

Innsettelsen ble feiret på behørig vis av Kabuls internasjonale samfunn. De aller fleste amerikanerne som jobber her i State Department eller i de mange amerikanske organisasjonene, er demokrater eller stemmer demokratisk, og de hadde samlet seg på en Kabuls bedre restauranter.

Det var en tre-retters middag, og innsettelsessermonien ble fulgt direkte på CNN. Det ble buet da Bush dukket opp skjermen, nesten brølt da Cheney kom inn i rullestol (jeg lurer på om han hadde planlagt den inntredenen), det ble bannet litt og noen snudde ryggen til da den konservative og homofobe pastoren holdt sin preken; før alt ble forløst i musserende vin og tårer da Obama kom.

En tung bør var løftet fra deres skuldre, og en bekjent av meg sa flere ganger etterpå, også helt utenom hva samtalen dreide seg om, ”The speech, man, the speech.”

Dagen etter var jeg i flyktningleiren Charahi Qamber som hovedsakelig er bebodd av mennesker sørfra. Leiren er et utrygt område, og jeg gjorde noe jeg aldri har gjort før, å ta med meg bevæpnede vakter.

Dette er en leir som oppstod spontant etter at familier begynte å strømme til hovedstaden da kampene hardnet til i naboprovinsene Helmand og Kandahar.

Osman Mahmoud Walid, som jeg intervjuet, hadde kommet for fire måneder siden og levde under meget kummerlige forhold. Leirhytta hans hadde en fyringsovn, men ikke noe brensel, jordgulvet var fuktig og utenfor var det bare gjørme. De sanitære forholdene var forferdelige, kun en gravd kanal med noe grumsete vann mellom de mange leirhyttene.

Huset hans i landsbyen var ødelagt i et amerikansk bombeangrep, fortalte han, og sa at angrepet hadde skjedd etter at Taliban skjøt raketter fra landsbyen deres.  Nå hadde han ingenting og overlevde så vidt det var på utdelt mat.

Obama har lovet flere soldater til Afghanistan.  Her i landet er det mange som spør seg om hva det betyr. Blir det mer bakkeoperasjoner og færre luftangrep, eller blir det mer av det samme?

Dersom luftkrigen fortsetter som i dag vil det bli flere flyktninger, flere drepte sivile, mer motstand mot amerikanerne (og de internasjonale styrkene), vanskeligere for Afghanistans valgte politikere å forsvare sine posisjoner, lettere for Taliban å begrunne sin krig og Obama vil være lenger unna en løsning enn han kanskje forestiller seg.

Dette innlegget ble publisert i Reisen til Kabul og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *