Bombeangrepet

Bombeangrep mot den tyske ambassaden i Kabul

Smellet var skarpt, og skarpt betyr nærme. Vinduene ristet og ga gjenlyd i rommet hvor praten med ett stilnet. Jeg var på arbeid og befant meg inne på FNs hovedkvarter. Ute i gangen var sikkerhetsvaktene til spesialutsending Kai Eide på vei opp trappene i fullt firsprang for å bringe ham i sikkerhet.  De tok ham med seg ned i en bunker og stilte seg opp ved dørene. Skyggene fra både Serena Hotel og Bagdad bredte seg. Var smellet et første angrep for å komme seg gjennom sperringene slik som på Serena hvor angriperne siden gikk amok med kalasjonikov og granater? Var det et angrep mot FN og den internasjonale tilstedeværelsen slik som i Bagdad i 2003 da en kraftig bilbombe tok livet av FN-toppen Sergio Viera de Mello og 21 andre mennesker, og tvang FN ut av Irak?

Da det etter noen minutter viste seg å ikke være noen av delene, gikk jeg for å finne ut hva som var hendt.  Angrepet hadde skjedd noen hundre meter unna, like ved den tyske ambassaden og en amerikansk militærleir (Camp Eggers). Det skjedde et par hundre meter unna FN-hovedkvartet. Det første jeg så var knuste vinduer på en restaurant, så en utbrent minibuss og like ved var brannmenn i gang med å slukke en brann på en tankbil som ikke hadde eksplodert. Hadde den gjort det, kunne konsekvensene blitt langt verre. Aggressive soldater prøvde å holde folk unna, og i et hjørne foregikk et kaotisk redningsarbeid. En båre ble gjort klar og en utbrent kropp ble fraktet til en sykebil og kjørt bort.

I kaoset som fulgte ble det sagt at to amerikanske soldater ble drept. De viste seg ikke å stemme, men fem soldater ble såret. Flere ansatte på den tyske ambassaden ble også såret, men ingen tyske statsborgere. Som vanlig gikk det verst utover de sivile. I alt skal 35 mennesker ha blitt såret. Det er fortsatt ingen oversikt over hvor mange som ble drept, tallene varierer mellom tre og sju, og et barn skal være blant de drepte.

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret og sa det var rettet mot det tyske militæret. Hvorfor Tyskland? Fordi de har en splittet opinion om tilstedeværelsen i Afghanistan? Fordi forholdet mellom Afghanistan og Tyskland er historisk sett godt og det er noe Taliban vil ødelegge? Eller var det noe som ble sagt i etterkant fordi angrepet skjedde akkurat der det gjorde? Umulig å si noe sikkert, selvmordsangrep i hovedstaden dreier seg uansett også bare om å skape kaos, og det lykkes de med.

Etter en ganske rolig periode ble Kabul sentrum minnet om at krigen ikke er langt unna.

Dette innlegget ble publisert i Reisen til Kabul og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *