Redd Volkaert – mestergitarist fra Austin

Redd Volkaert sammen med Heybale! Foto: Per Ole Hagen/NRK

Redd Volkaert sammen med Heybale! Foto: Per Ole Hagen/NRK

Hvis du går på Continental Club på South Congress i Austin en hvilken som helst lørdag ettermiddag eller søndag kveld, får du høre Redd Volkaert, en av de beste gitaristene jeg har oppplevd i et langt konsertliv. Jeg møtte ham før Heybale!s konsert siste søndag i mars.

Redd Volkaert kom til Austin for ti år siden, og rett etterpå var han med og startet Heybale!. Fra samme sommer har de spilt hver eneste søndag kveld på Continental Club, bortsett fra noen få ganger. Det skulle bli rundt regnet 500 spillejobber. Når du ser bandet første gang, er det vanskelig å tro at han korte, men tilsvarende breie gitaristen med caps, kraftige underarmer og tilsvarende korte og kraftige fingre kan få til stort på gitaren. Der tar de fleste grundig feil. For maken til virtuost spill skal man lete lenge etter.

Redd Volkaert sammen med Heybale! Foto: Per Ole Hagen/NRK

Redd Volkaert sammen med Heybale! Foto: Per Ole Hagen/NRK

Heybale! spiller country, med innslag av western swing, og Redd veksler mellom hardt og rocka spill, typiske countryfraseringer og rene jazzakkompagnement i stil etter størrelser som Barney Kessel. Konfrontert med det siste, blir Redd Volkaert nesten flau.

– Nei, jeg er ikke i nærheten av sånne folk. Jeg har lyttet mye til western swing-gitarister og lært mye av det. Men jazz vil jeg ikke kalle det. Han er i hvertfall den ukronede kongen av Telecaster i Austin, selv om han varierer med andre gitarer også. Når folk som Ray Benson fra Asleep At The Wheel feirer sin fødselsdag med stor konsert med mange kjente solister, er Redd fast medlem av kompet.

Redd Volkaert sammen med Ray Benson Foto: Per Ole Hagen/NRK

Redd Volkaert sammen med Ray Benson Foto: Per Ole Hagen/NRK

I Austin er det et sted mellom 10 og 25.000 musikere. Et fåtall av disse er profesjonelle i betydningen at de lever av det, og Redd Volkaert er en av disse. I tillegg til Heybale!s faste jobb på søndagene, spiller han med eget band på lørdag ettermiddag samme sted.

– Jeg har vanligvis mellom 5 og 7 jobber hver uke. Da jeg snakket med ham palmesøndag kveld på the Continental Club, skulle han ha tre jobber på tirsdagen etter og flere andre jobber resten av uka.  Det er lett å forstå at du må spille ofte for å klare deg. De fleste spillestedene betaler enten en fast hyre, og så prosenter av dørsalget, eller du spiller for døra. Continental Club tar 8 dollar for å høre Heybale!, en snau 50-lapp, og det er ikke plass til stort mer enn 150-200 tilhørere før det er fullt. Da blir det ikke fantasihyrer til bandet.

På scenen er Redd Volkaert konge. Han flørter med publikum, smiler og ler, og observerer hva som skjer mens han spiller. Med Heybale! er det Gary Claxton som er hovedsanger, men de har også med Earl Poole Ball, Johnny Cash sin faste pianist gjennom 20 år. Han synger Johnny Cash-låter, og Redd bidrar med endel låter også. I en lang periode var Redd Volkaert Merle Haggards faste gitarist, og en av hans faste bidrag i Heybale! er Merles hit, That’s The Way Love Goes.

Redd Volkaert på Ray Bensons fødselsdagfest. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Redd Volkaert på Ray Bensons fødselsdagfest. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Redd Volkaert har gitt ut noen CD-er, slv om ingen av dem har vært noen kjoskvelter. Han er en typisk liveartist, og han er også interessert i å lære andre å spille. På nettsoden hans, www.reddvolkaert.net, legger han ut noter til løp og fraseringer, og her er det mange triks å plukke opp. I tillegg kommer humoren hans frem her også i form av en stor porsjon selvironi. I 2009 spilte Heybale! på Countryfestivalen Seljord, og det var første gang Redd spilte i Norge etter at han var med på en noe mislykket turné med en norsk countryartist for en del år siden.

– En dag ga vi opp hele prosjektet, kjørte til nærmeste flyplass og dro hjem. Siden har han vært engstelig for å komme tilbake hit. Forhåpentligvis forsto han at Norge vil ha mer av musikeren Redd Volkaert, og at han er hjertelig velkommen tilbake. På turneen lærte han seg noen norske ord, som han villig deler når det er nordmenn blant publikum, men de egner seg dårlig på trykk!

Dette innlegget ble publisert i South by South West og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Redd Volkaert – mestergitarist fra Austin

  1. Monex sier:

    Continental Club er mest kjent for honky tonk og hard country men sndagens konsert med Redd Volkaerts Heybale! Redd Volkaerts band er country mot western swing med steelgitar og to feler og sammen med Earl Pool Ball p piano Redd selv p gitar og en dyktig rytmeseksjon spiller de fletta av de fleste innen sjangeren. Redd Volkaert spilte i mange r sammen med Merle Haggard Earl Pool Ball var i 12 r Johnny Cash sin faste pianist mens trommeslageren spilte i The Buckaroes Buck Owens band p 70-tallet.

  2. Jonas sier:

    Vil først bare takke for en velskrevet og informativ artikkel.
    Hørte Heybale på Continental i mai, og det ble en blanding av kosekveld og fullt hakeslipp. For noen musikere!
    Etterpå fikk vi en lang prat med Redd, og da han hørte at vi kom fra Nord-Norge, kom de unevnelige gloser på rad og rekke. En svært uhøytidelig og hyggelig fyr, selv om han utvilsomt tilhører mesterklassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *