Forfulgt -igjen

FrP 100-dagersprogram Foto: Scanpix

” Å bli tillagt meninger og standpunkter vi ikke har, er vår hverdag. Å bli mobbet av kultureliten, journalister eller andre motstandere som mener de vet bedre enn folk flest, er vi også vant til. ”

Annonsen sto i Norges største avis dagen før Fremskrittspartiet la fram sitt 100-dagersprogram. Velgerne skulle forberedes på stormen som måtte komme. Flere har sammenlignet Frps 100-dagersprogram med opplegget rundt framleggelsen av et statsbudsjett. Også det lekkes ut i biter i forkant. Også det blir gjennomgått og plukket fra hverandre av politiske konkurrenter, eksperter og journalister. Men Frp passet altså på å sende ut en advarsel til velgerne i forkant, for å vaksinere dem mot kritikerne.  

Jeg må innrømme at avisannonsen var det første jeg tenkte på da en kollega fra nettet ba meg kommentere lekkasjene fra 100-dagersprogrammet. Det første punktet på den fyldige lista var at Frp vil kutte NRK-lisensen.

Frp-ledelsen mener nok jeg er inhabil, og på det punktet har de rett. Dersom lisensen fjernes, forsvinner antakelig både P2 og NRK2. Begge kanaler er viktige for NRKs allmennkringkaster-oppdrag, men det er et argument som vil drukne i det faktum at jeg også er interessert i å beholde min egen arbeidsplass. Derfor lot jeg være å kommentere NRK-lisensen, og snakket heller om FrPs mulighet for å gjennomføre programmet.
Jeg mener NRK-lisensen er skuffende lite omtalt i mediene. Det samme er pressestøtten. Men her er nesten alle vi journalister inhabile –noe Frp også får med i annonsen sin. Etter å ha ramset opp hvordan de skal kvitte seg med helsekøer, bompenger og asylsøkere, skriver partiet: ”og vi vil fjerne pressestøtten og NRK-lisensen –uansett hva journalistene måtte mene om oss”.

Effektivt parkert på sidelinja der, altså. 

Fremskrittspartiet har hatt offer-rollen i norsk offentlighet i flere tiår. Men hvor lenge kan partiet tviholde på dette bildet? Frp har ¼ av velgerne, de har egen tv-kanal og egen avis. De har 100 ansatte over hele landet, mer penger enn de andre partiene (med Ap som eneste unntak) og de har tusener av tillitsvalgte og frivillige. De burde ha alle muligheter for å fremme realistiske forslag som tåler en gjennomgang av politiske motstandere, eksperter og journalister.

Jeg tror likevel de vil holde på offer-rollen ei stund til. Når partiet tar seg råd til annonser som rakker ned på alle som kan tenkes å kritisere dem, er det fordi det funker.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.
Dette innlegget ble publisert i Frp, Journalister, Medier, NRK, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Forfulgt -igjen

  1. EllingDisen sier:

    Alle knep er tillatt. Offerrollen, godt observert, er en konto som fortsatt står på masse pluss i vår saldo.Saldoen kommer til å väre en gullgruve så lenge Aarebrots observasjon holder : det finns ikke en eneste anerkjent Frp’er i NRK eller riksblekkene. Kom ikke og klag ! ( Det gjör du forsåvidt ikke heller, rett skal väre rett). Tenk på all mulig spennende og severdig valgdekning dere kunne ha fått til istedet for disse forutsigbare kjeklingene. Ta en og en isteden. Reportasjer type Norge rundt.

    Norges stilling gir oss helt unike muligheter men det går oss hus forbi ingen orker å sammenligne oss med Finland, Alaska, Island, Australia, Sveits på diverse områder feks

    Bare TV2 er på vår side. Det skal ikke mer enn en noenlunde allmenndannet og konsekvent utspörrer som Jörgensen for å danke ut alle dere andre. Det er et forferderlig underbetyg på hva NRK har avstedkommet under hele etterkrigstida. Blir det ikke japansk jordskjelv nå, er det bare å slipe tollekniven for neste runde. Da har NRK gått konk pga GrandPrix, landet har nådd smertegrensen 20% innvandrere i alle kommuner, oljeinntektene er i limbo uten at noe nytt er kommet, skolene brenner som i SVerige. Da kommer dere til å bönnfalle oss om å overta.

    Når så programmet kommer, oppdateres og prioriteres, blir det ikke engang forsökt analysert. Hva mener du med å tåle en gjennomgang ? Aldri har et parti fremlagt et så lesbart, gjennomtenkt, forpliktende og forståelig dokument. Det står ingenting der som ikke et intelligent og moderne Ap i ren selvbevarelsesdrift burde ha gjennomfört for lenge siden. Sveriges landsting og spesielt Stockholm har med stor suksess gjennomfört en slik privatisering og konkurranseutsettelse i helsesektoren som Frp vil ha. Det opplagt eneste riktige å gjöre, det eneste mulige for å komme ut av hengemyra för det offentlige krakkelerer under sin egen gravitasjon. Å foreslå noe sånt er et straffespark, burde värt gjennomfört og avideologisert for tiår siden.

    De andre har ikke en dr_tt men det sklir fullstendig ubemerket forbi. Verdighetsgaranti, odelsrett, kulturskole, bistand, klimafanatisme – jeg vet ikke om det skal les eller gråtes over så grundig miskrediterte konsepter.

  2. Jalling sier:

    Vel, til forskjell fra Elling så mener jeg din spørsmål er betimelig, Lilla. Og det dreier seg ikke bare om politisk avstand til FrP fra min side, men like mye om hvordan FrP skal forholde seg til at det faktisk råder forskjellige meninger om slike ting som innvandring, privatisering eller NRK-lisens. Å skyte ned alle med et annet syn enn de selv med begrunnelse av at FrP er misforstått eller ARK er ute etter dem, er ikke så forferdelig imponerende.

    Det som Elling kan ha rett i, er at det trengs andre format i valgdekningen. «Temperatur» og folkemøter gir egentlig relativt lite nytt. Hva med feks å gå gjennom faktisk gjennomført politikk, satt opp mot politiske programmer. Litt sånn punkt for punkt. Svært omfattende jobb, selvfølgelig. Jeg er for resten litt forbauset over at FrP ikke har kommet med det, jeg mener at de lovte oss «vanlige» folk at de skulle presentere en liste over faktisk gjennomført politikk (eller ikke gjennomført politikk, da) etter fire år med rødgrønt styre.

  3. Arne Bruland sier:

    Ja, dere stakkars venstreorienterte journalister som må slite med at FrP tar til motmæle mot medias mishandling av FrP og FrPs velgere. Da føler dere selvfølgelig at FrP går over streken. Og da er det om å gjøre at mobben står sammen og reagerer som den gjorde i skolegårder når mobbeofret tar til motmæle: Æ, hus sutreguri griner jo for ingen ting, jo!

    Journalister flest og med få unntak enig om ikke være ærlige og redelige med sin politiske skjevhet. De har økonomiske interesser i skjevheten.

    Så fra det ekstremt sekteriske journalistmiljøet er det derfor bare få som sier det rett ut. Men unntakene finnnes.

    En av dem er Andreas Hompeland som mente at 99 prosent av journalistene i norsk presse er fiendtlig til FrP.

    En annen er tidligere politisk kommentator Frank Rossavik (som før sin rolle i BT var ansatt i SV) som sa det på denne måten: «Med unntak av et par ellevilt frigjorte som muligens stemmer Venstre, kjenner jeg ingen kolleger som stemmer annet enn Ap, SV og RV. Skulle noen stå frem som Frp-velger, vil det være et sosialt selvmord, til og med mer ødeleggende enn å melde seg ut av Norsk Journalistlag.»
    http://www.bt.no/meninger/kommentar/rossavik/article402128.ece?start=2

    Men Lilla Sølhusvik hører altså ikke til dem. Æhh, hu’ sutreguri går jo inn i offerrollen, og hvor lenge vil hun klare å bli der?

  4. siri sier:

    Selvfølgelig har Siv rett i det hun sier og du tar skammelig feil.De har blitt mobbet siden Hagen begynte på 70 tallet og det er beklagelig at det bare fortsetter.Dere rødgrønne journalister er en skam og nrk viser så godt hvem de holder med at det er pinlig.Ta dere sammen og oppfør dere som folk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *