SV i løfteklemma

Kristin Halvorsen Foto: Scanpix

Kristin Halvorsen Foto: Scanpix

Kristin Halvorsen er kjent for sin sjarm, sine kjappe replikker og gode humør.

Da Eli Hagen skrev selvbiografi, var Kristin Halvorsen en av ytterst få som fikk ros for å være grei med alle, alltid hyggelig og omtenksom.

Men den sjarmerende Halvorsen har vi ikke sett mye til i denne valgkampen.

Hun sliter. I partilederutspørringen i Politisk Kvarter virket hun lettere irritert på Bjørn Bøs spørsmål om fattigdom og Afghanistan.

Hos Pål T Jørgensen i TV2 ble hun kjørt knallhardt på det samme, og hun kom ikke heldig ut av de fire år gamle løftene om å avskaffe fattigdom.

Jeg er rimelig sikker på at Kristin Halvorsen må ha et svært anstrengt forhold til valgkamper. Da de åpnet valgkampen på Kastellet skole i Oslo i 2003, lå SV høyt på alle meningsmålinger. En svært selvtilfreds Halvorsen lanserte det nye SV, som åpnet for større innflytelse for foreldre i skolen. Ja, de skulle sågar få lov til å velge hvilke fag ungene skulle få undervisning i. Jeg satt der på første benk med båndopptakeren min, og ble ærlig talt fullstendig forvirra av de nye SV-tonene. Skulle det liksom bety at foreldre kunne velge latin da? I stedet for gym, for eksempel? Ja, sa Kristin Halvorsen, det måtte det bety. Den uttalelsen brukte hun resten av valgkampen på å forklare. I en tv-debatt innrømmet hun til slutt at hun hadde tatt for mye Møllers tran den dagen de åpnet valgkampen.

I 2005 var skolemat tema under SVs valgkampåpning. Resten av valgkampen –og de fire årene etterpå- har SV måttet svare for sine høye smørbrød fra den dagen. Journalistene fikk servert laks, og Aftenposten regnet ut hvor utrolig dyrt det ville være for den norske skolen å servere elevene et slikt måltid. For hvert nytt problem som dukker opp i skolen, trekker politiske motstandere lakse-kortet mot SV. Den i partiet som bestilte mat den gangen, har mye å svare for.

Partilederdebatt Foto. Scanpix

Partilederdebatt Foto. Scanpix

I år har Kristin Halvorsen forsvunnet i debattene der Jens Stoltenberg har vært med. AP-lederen ser ut til å ha funnet tilbake SIN sjarm. Men det hjelper ikke samarbeidspartnerne når Stoltenberg smilende slår ut armene og sier hans plan A er å regjere sammen med ”disse damene her”.

Når Kristin Halvorsen har vært alene, har hun slitt med å forsvare regjeringens politikk samtidig som hun skal fronte hva SV egentlig ønsker seg. Hun har fått mye ros for å være flink finansminister. Problemet nå er at SV trenger mer en radikal, frekk og utålmodig partileder.

Det ville være synd for SV og synd for norsk politikk om Kristin Halvorsen slutter å komme med ambisiøse løfter. Politikere som ikke tør å konkretisere løftene sine, som ikke tør å gi seg sjøl fallhøyde, har vi allerede for mange av i norsk politikk. Det spørs om vi hadde hatt bortimot full barnehagedekning dersom SV-lederen ikke hadde vært så ualminnelig svær i kjeften i 2005. Minstepensjonistene hadde kanskje også hatt mindre å leve for. Vi må for all del unngå at politikerne slutter å love noe som helst.

Men når hun nå har sagt at fattigdom skal avskaffes og at det kun er snakk om vilje til å gjennomføre det, blir det vanskelig å komme etterpå og si at oppgaven ikke lar seg løse.

Møllers Tran- unnskyldningen ble brukt opp i 2003. I år må hun finne på noe annet. Kanskje hun burde gjøre som Liv Signe Navarsete i partileder- utspørringen i NRK i går? Programlederne hadde lagt opp til et løp om fornybar energi, der Senterpartiet har lovet mye og prestert svært lite. –Nei, på det området har vi ikke kommet så langt som vi skulle ønske oss, sa Navarsete med rak rygg, blått blikk og et unnskyldende smil om munnen. Ferdig med den saken.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.
Dette innlegget ble publisert i Senterpartiet, SV, TV-valgkamp, Utspørring og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til SV i løfteklemma

  1. Halle sier:

    Jeg synes det er urettferdig å ta i betrakning sekvensen hos Pål t Jørgensen i går. Tv2 med Pål T er så tydelig på Frp sin side i valgkampen og ellers, at å basere et innlegg på noe derfra er tull. Det er et faktum, i følge en sosiolog på Blindern at det er en sammenheng mellom Frp sin vekst og etablering av Tv2. Om man ikke tror meg er det bare å følge med. Det er så altfor innlysende.

    Jeg har forlenge siden se på politiske sendinger fra Tv2. Det har ingen verdi. Men muligens så valgte Halvorsen feil strategi. Javel, men jeg tror det ligger i Halvorsen sin personlighet fremfor politikk.

    Det er samme måte som Navarsete kom godt ut av utspørringen på nrk i går. Navarsete er ei likandes dame. Kanskje litt beskjeden. Men man finner ikke en flekk å sette fingeren på henne.

    Mens det er innlysende at Halvorsen er venstresidens Lars Sponheim. Hun er breikjefta som noen. Det er hennes styrke, men det er også hennes svakhet.Sånn er det bare.

  2. Hector sier:

    Kristin Halvorsen gikk svært høyt på banen i valgkampen i 20005. Løftene om å avskffe fattigdommen ble ledsaget av harmdirrende moralisering over Kjell Magne Bondeviks manglende innsats.

    Når hun så, på tross av uomtvistelig engasjement for de fattige, ikke leverer etter fire år i regjering må det vel nesten grense til kampanjejouranlistikk ikke å konfrontere Halvosen på dette. Særlig på bakrgrunn av at den økende fattigdommen ble et sentralt tema i partilederdebatten dagen før.

    At hun ikke fremstår som sæærlig sjarmerende skyldes kanskje den frapperende mangelen på ydmykhet og avtalen om at man skylder ikke på de andre regjeringspartiene. Det skulle forundre meg mye om ikke SV har lidd flere vesentlige nederlag internt i regjeringen på dette området.

    Sammenhengen mellom Tv2’s etablering og FrP’s vekst virker intuitivt riktig. Men jeg synes ikke det er speisielt synd at det blant journalistene i Norge (hvor mer enn 75% sokner til de rød-grønne) har blitt et større mangfold.

    Halle mener dedt er urettferdig å ta seksvensen på Tv2 i betraktning – en sekvens han selv ikke har sett. Tv2 er jo uansett tull han har sluttet å se på. Kanskje en ide å slutte å basere kommentarene sine hva soom skjer i Tv2 også da?

  3. Pål sier:

    «i følge en sosiolog på Blindern at det er en sammenheng mellom Frp sin vekst og etablering av Tv2.»

    Det er da virkelig godt at det finnes ett eneste nyhetsmedia som ikke er fullt av AP-velgere? Har du ikke sett hvordan VG og Dagbladet har prøvd å rakke ned på FrP i alle år? Norge trenger sitt svar på Fox News slik at folk har muligheten til å følge med på begge sider, ikke bare synet til resten av venstrevridde medianorge ref: http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/05/08/368278.html

  4. Kjartan sier:

    Litt morsomt at Pål T. Jørgensen tidligere har sagt at han er SV sympatisør. Mulig han har overkompensert i går? Synes uansett TV2 sin form i dette programmet var forfriskende. Å gå hardt på tidlige løfter håper jeg han fortsetter med. Da blir nok flere partier avkledd på det mest brutale.

  5. Dag sier:

    Det er skremmende hvordan media og journalister nå setter dagsorden for valgkampen; politikerne blir spurt ut og deretter vurdert ut fra sin opptreden der og da, eller de blir presset fra skanse til skanse på noe som de muligens ikke helt har fått til de siste 4 år. Ingen får si noe om hvilken politikk eller ideologi de står for, de får heller ikke noen særlig anledning til å vise til hva de har gjort. Og kan det vises til resultater blir dette bare feid til side fordi en eller annen journalist er ute etter billige poeng og ei fjær i hatten for å ha brakt en rikspolitiker ut av fatning. Ideologien og de lange linjer er borte mens enkeltsaker, populisme og sensasjoner preger media. Hva er feil med noen friske løfter? Det viser bare at noen har ambisjoner!

  6. I går kveld valgte Kristin Halvorsen å beklage overfor de gruppene som ikke har merket noen bedring de siste fire årene. Hun sa det til Tv2, og ifølge nettavisa var hun svært presset.
    Dag: jeg er helt enig med deg i at politikere må komme med friske løfter, og mange er sikkert enig med deg i at vi journalister er litt for opptatt av å bringe rikspolitikere ut av fatning.
    Men jeg mener vi svikter jobben vår om vi ikke går inn og vurderer om politikerne holder løftene sine. Så er det ulike journalistiske metoder å bruke. I Halvorsens tilfelle har hun vel holdt sitt løfte i forhold til noen grupper fattige, ikke i forhold til andre. Problemet hennes var at hun i 2005 gjorde et nummer av at dette var så enkelt. Uansett – nå har hun beklaget akkurat det, det skal bli spennende å se om hun dermed har klart å få akkurat den saken ut av verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *