Som et gigantisk valgvorspiel

twitter– Vi har åpnet opp søppelkassa, sukket en kollega nede på nett-desken her i NRK.

Hun snakket om ”Cover it live” – vår nye tjeneste som gjør at folk kan kommentere politikerne, programlederne, sakene, spørsmålene, håret, antrekkene og forhåpentligvis svarene – direkte, mens tv-valgkampen ruller av gårde.

Mandag var det 1100 unike brukere som benyttet seg av tjenesten. Det er utrolig mange, når du tenker på at dette er folk som ser på tv og skriver kommentarene sine samtidig.

Resultatet er blant annet dette:
9:57 [Kommentarer fra Agder]
Tenk å tørke seg bak med dopapir med Ap-logo….
9:58 [Kommentarer fra Valr]
Hun rister på benet. Klart nervøs.
9:58 [Kommentarer fra Thomas]
Siv Jensen skremmer meg…Jeg får klare assosiasjoner med Richard Nixon når hun vifter med armene.
9:58 [Kommentarer fra benjamin]
Det største problemet med FRP er deres politikk i praksis. Og i Oslo har vi sett resultatet av deres politikk i mange år. Desverre kan FRP lyve uten mye konsekvenser.

Denne uka har jeg sittet hjemme med pc’en på fanget og twitter oppe. Det er ingen udelt glede å se hva folk klarer å lire av seg av meldinger. Jeg har sett kolleger gå rundt i gangene her på Marienlyst før sending. De har forberedt seg i ukevis, alle har jobbet flere år med politikk. Og så sitter folk hjemme i stua med pc’en sin og skriver nådeløse meldinger om alt fra hår til fakter, ett feil spørsmål og mulig partipreferanse. Politikerne har det selvsagt verre, men jeg innbiller meg at de har fått mer trening over tid til å tåle dritt.

Så er det jo ikke bare søppel heller. Langt ifra. Å følge nettdebatten live er som å invitere hele venneflokken hjem til en blanding av valgvake, fotballkamp og grand prix. Alle vet jo at stil, strategi, taklinger og antrekk er vel så viktig som selve resultatet. Saklig kan man være et annet sted. Innimellom kommer også gullkorn. Partiene har åpenbart mobilisert sine tropper til å skryte litt av sine egne og slenge dritt om andre. Det gjør ikke så mye, fordi de også er flinke til å påpeke svakheter i argumentasjon hos hverandre.

I går var det en smarting som foreslo nytt slagord for Arbeiderpartiet: Allah skal med! Integreringsdebatten på nett var slett ikke så ille som man kunne frykte. Ifølge mine kolleger skyldes det at det er rimelig lett for dem å identifisere hvem som er med i debatten.

Sjøl har jeg nådd et metningspunkt etter tre dagers intens debatt på tv og nett. Det er greit å være nerd. Men det er greit å ha et liv også -i hvert fall fram til det spisser seg til igjen.

Hva syns du om nettdebatten?

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.
Dette innlegget ble publisert i Sosiale medier, TV-valgkamp, Velgere og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Som et gigantisk valgvorspiel

  1. signe_karin sier:

    Jeg syns ikke det som kommer fra brukerne på Twitter under valgkampen på TV er søppel. En sånn uttalelse syns jeg vitner om arroganse og uvitenhet. Debatten som starter i TV-srudio lever faktisk videre på sosiale medier, og å avfeie dette helt sjablonmessig som søppel syns jeg er useriøst.
    Javisst er det lavpanner på Twitter. Men hvis man bruker firkantemner selektivt er det godt mulig å sortere bort det aller meste av de uinteressante oppstøtene. personlig syns jeg valgkampen og debattprogrammer på Tv har fått en ny dimensjon når jeg sitter med laptopen på fanget og følger responsen blant publikum på Twitter samtidig.
    jeg har for eksempel være på debattmøter dekket via Cover it live, og sett at debatten på nett kan overgå debatten i saken når det gjelder saklighet og innsikt.
    Jeg sier hurra for at vi tar de nye mediene i bruk. Heia Twitter!

  2. AF sier:

    Blir forundret over nivået på det som serveres og skrives på diverse blogger og kommentarer. Maken til kommentarer og beskyldninger skal en lete lenge etter. FYfyfy…. Håper noen kan ta til vettet. Det er ikke verdens undergang vi ser i Norge. Ting går da fremover.f.eks. Bedre veier. Faktisk mer penger til veier, men det tar litt tid å bygge de! Det blir utdannet flere poleti, men det tar 3 år før de er ferdige på skolen!, Mere penger til kommunene, for at de skal kunne drive en bedre eldreomsorg og bedre skoler. Det er faktisk kommunenes ansvar! Alle er vist enige i dette, men det måtte altså en RØD/GRØNN regjering til for å få det vedtatt og gjennomført.

  3. EllingDisen sier:

    Er dere virkelig overrasket ? Overrasket på alvor mener jeg ? Det finns alldeles utmerkte bloggsider der kommentarene holder mål, bla denne, dagsavisen.no, theclimatescam.se og tu.no La oss ikke avspore spørsmålet du stiller med tekniske funderinger rundt moderatorfunksjoner men praksis viser at det er vanskelig å komme utenom fulltids manuell redigering uten nåde for de som saboterer. Skal du bli relevant, må du holde stuegølvet sjæl rent hele tida.

    Nettdebatt får andre dimensjoner når NRK våger å lette på trykket under den viktigste valgkampen på lenge. La meg framføre disse observasjoner :

    1) Jeg leser ikke artikler og kronikker lenger. Vi vet hva Strand, Simonsen, Åmås, Clemet og Stanghelle mener. (Minerva, Klassekampen, Hegnar, DN og Morgenbladet kan unntaksvis inneholde originale vinklinger som er verdt tida det tar å skumme gjennom). Det intressante er det spontane inntrykket fra kommentatorfunksjonen. Og her i søpla kommer Vox Populi – Vox Dei til uttrykk. Å undervurdere gjennomsnittsoppfatningen og spontanreaksjonene fra harangene på Vg og Dagbladet gjør makthavere på egen risk. Om bare Ap hadde brukt noen LOmillioner til å legge øret mot skinnene .. så hadde vi sluppet den fatale ekteskapsloven feks der det finns et massiv majoritet mot. Vi som skriver innlegg og følger med kan jo bare konkludere med at visse politikere ikke er et dugg intressert i oppriktig meningsutveksling i feks kliamspørsmålet eller pleie av demokratiet.

    2) At ministre og partiledere våger seg med amatørmessige blogger og twitter er helt uforståelig. Legg merke til at få Frpere i topposisjon prater om morrakaffen på nettet. Dårlige blogger er uprofft, unitressant, arrogant og nedlatende i forhold til hva som forventes. Carl Bildt’s alladessadagar er et unntak som bekrefter regelen men han har så mye å komme med at han kan tillate seg et par feilskjær fra en tung og etablert posisjon.

    3) CoveritLive er en gigantisk miss. Jeg har forsøkt å sende inn velformulerte spørsmål som det oppfordres til MEN : ingen signatur i andre enden har takket og godkjent spørsmålet, det finns ingen som sorterer gullkornene fra søpla og de få spørsmålene som kommer fram til slutt, om noen, er jo bare dumme likevel. Det er vel det mest fatale journalister og valgkampdekningen kan gjøre : å ikke leve opp til forventninger når all verdens HDkameraer og gigabit finns tilgjengelig for direktedemokratiet.

  4. Tilbaketråkk: Som et gigantisk valgvorspiel…

  5. Erik sier:

    Det er jammen ikke bare i enkelte av kommentarene det er dårlige greier. Jeg er så oppgitt over hvor mye tåpelig media klarer å fokusere på, og hvor mye dumt de klarer å melde i riksmediene. Er dette virkelig kremen av norske politiske journalister?

    Fant en blogg som setter ord på noe av det jeg også har tenkt. Media og politikere fordummer debatten. Se denne.
    http://norskeforhold.wordpress.com/2009/08/20/fordummende-valgdekning/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *