Klimadebatten

I sendingen 8.9 intervjuet jeg Pål Prestrud fra CICERO om ekstremvær. Hans hovedbudskap er at det foregår en global oppvarming, og at denne oppvarmingen gir mer energi til værfenomenene. Dette betyr ikke nødvendigvis flere orkaner og tornadoer, men ting tyder på at de kan bli mer intense.

Han sier videre at oppvarmingen kommer av en kombinasjon av naturlige og menneskeskapte årsaker. Dette er det enighet om i forskermiljøet. Den store debatten handler om hvor stor andel som er menneskeskapt.

Etter innslaget fikk jeg noen linker og sitater fra Arve Tunstad i Dagsnytt: Dette er noe av det nyeste som er publisert, og denne simuleringen fra met.no kan berolige oss i Norge.

Om tørke i Europa siterer Tunstad:

Hisdal, H., Stahl, K., Tallaksen, L.M. and Demuth, S. 2001. Have streamflow droughts in Europe become more severe or frequent? International Journal of Climatology 21: 317-333.

«..despite several reports on recent droughts in Europe, there is no clear indication that streamflow drought conditions in Europe have generally become more severe or frequent in the time periods studied.» To the contrary, they report that «overall, the number of negative significant trends pointing towards decreasing drought deficit volumes or fewer drought events exceeded the number of positive significant trends (increasing drought deficit volumes or more drought events).»

Denne ble riktignok utgitt før den ekstreme hetebølgen i Europa i 2003.

Prestrud sier at siden ekstremvær forekommer så sjelden tar det lang tid å hente inn nok statistisk data til å trekke noen sikre konklusjoner.

Det er i alle fall ikke noe tvil om at dette er et politisk betent tema, og at mange debatter går mer på motiver og bakenforliggende interesser enn på fag. Se bare på denne artikkelen.

Avsender: Eivind Grimsby Haarr

Dette innlegget ble publisert i epost. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Klimadebatten

  1. Eivind sier:

    Hei Runar!

    Følg med på sendinga i kveld (22.9), da blir det bla et innslag med Pål Brekke og solas innflytelse på klimaet!

    Enig med deg: Så lenge man ikke vet noe er det viktigste å følge «føre var»-prinsippet.

  2. Gratulerer med ny jobb,Eivind!
    Ikkje heilt enkelt dette med klima… Trur nok at sola si varierande utstråling har svært mykje å seie for klima på jorda. Mellom anna Pål Brekke i NASA har nokre oppsiktsvekkande tankar når det gjeld dette. Går vi attende 1000 år i tid, var gjennomsnittstemperaturen fleirfoldige grader høgare enn i dag, medan temperaturen under Mauner-minimum (lille istid) på 1600-talet sette store delar av Europa tilbake i tid… Korrelerer du dette til den historiske utstrålinga til sola, stemmer dette temmeleg nøyaktig overeins. Dessutan har vi kun nøyaktige målingar frå dei siste 100 år, og har såleis ingen sjanse til å påstå med sikkerhet at den auken vi har i temperaturen ikkje er naturleg variasjon. Vi kan neppe vite noko sikkert før om 100 år, men det skadar vel ikkje å prøve å begrense utslepp av klimagassar uansett!
    Har jobba litt med borekjernar frå innsjøar, med register bak til siste istid, og det er veldig spennande å sjå korleis klimaet har skifta voldsomt innanfor små tidsperiodar opp gjennom heile historia.

    Helsing
    Runar Sandnes
    (klassekamerat frå Sandane)

  3. Lise sier:

    Tusen takk for et kjempebra program!
    🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *