Bjørn i Pasvik

Jeg er nå i gang med å jobbe med en sak som sannsynligvis skal på sending den 15.9, om registrering av bjørn i Pasvik.

Under opptak møtte jeg en utrolig fascinerende person, nemlig Steinar Wikan (bilde). Han har jobbet med rovdyr og bjørn hele sitt liv, og er en utrolig levende forteller. Jeg håper vi skal klare å få lagt ut noen ekstra klipp på nett med intervju av ham, så det er bare å følge med.

Noe av det mest interessante han hadde å fortelle var at alle som har blitt angrepet av bjørn har en ting felles: Alle har hatt våpen! Hvis bjørnen føler seg truet vil den utføre et såkalt «skinnangrep», altså late som den angriper, for å skremme vekk trusselen. Hvis en person med våpen avfyrer et skudd vil bjørnen forståelig nok bli ganske sint, og slutte å «late som». Det er dette som har skjedd i nesten samtlige tilfeller der bjørn har angrepet mennesker.

Det beste man kan gjøre hvis man støter på en bjørn er å veive litt med armene, eller synge en sang (Wikan anbefalte finske folkeviser), slik at bjørnen skjønner at det er et menneske. Siden mennesket i utgangspunktet verken oppfattes som en trussel eller som føde vil den da miste interessen.

Greit å vite, sånn i tilfelle…

Avsender: Eivind Grimsby Haarr

Dette innlegget ble publisert i epost. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *