Oslo før krigen

youngstorget

..og under den. Jon Gunnar Arntzen og Stig Audun-Hansen har gitt ut boka Oslo 1925-1945, og den er full av bilder fra Oslo mellom nettopp 1925 og 1945.

Over ser du Youngstorget i 1920-årene, da het det formelt sett Nytorvet (men folk sa Youngstorget likevel).

De har tidligere funnet fram oslobilder og historier fra andre tidsrom, du kan se noen bilder her og her.

drosje_1

Her er et annet bilde fra Youngstorget  fra ca 1925, drosjesjåførene står og venter på at noen skal kjøres. Legg merke til skiltet i vinduet som forteller om bilen er ledig eller ikke. Disse bilene utkonkurrerte på kort tid hestedrosjene, i 1938 var det bare fire igjen. Men det tok enda litt tid før det var helt over for hestedrosjene, de fikk en kortvarig renessanse etter krigsutbruddet i 1940 på grunn av akutt bensinmangel.

DÆLENENGGT

Før svevestøvet hadde man hestemøkk, og det kunne bety en skitten vår i byens gater. Det gjaldt å få unna gammel snø, hestemøkk og strøsand før det rant inn i kjelleren til folk. Dette bildet er fra Dælenga, og tatt i ca 1940.

byggingen av rådhuset 1935

Oslo fikk flere av sine monumentale bygg i denne perioden. Her er Rådhuset på vei opp i 1935. Husrekka foran, i Sjømannsgaten, fikk stå lenge før de ble revet. Her har rivingen så vidt begynt.

DEICHMANSKE

Her er Deichmanske biblioteks hovedkvarter, bildet er fra ca 1945. Under det ene trappeløpet lå et offentlig toalett fram til 1967, det var lenge kjent som et treffsted for homofile menn. Og legg merke til Narvesenkiosken i høyre hjørne.

SPORVEISBUSS copy

Sånn så 20-bussen ut på 30-tallet, dette bildet er fra holdeplassen i Havnegata i 1938.

AIF_5

 Arbeideridrettsbevegelsen feirer tiårsjubileum på Dælenga idrettsplass sommeren 1934. Her er alle stevnedeltakerne oppstilt i stjerneformasjon ute på plassen, i midten er det flaggbærere og røde faner med hammer og sigd.

FJORDLIV_4

I 1930-åra ble det anlagt flere badestrender langs østsiden av fjorden, her ser du badegjester på Katten i 1937. Så trangt! Det virker ikke som de er så opptatt av å få en plass for seg selv. Slanke er de og.

Jon Gunnar Arntzen og Stig-Audun Hansen var gjester i Lang lunsj i går, her kan du høre intervjuet med dem.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Oslo før krigen

  1. Tommy sier:

    Glimrende bilder! Er dette fra den relativt nye bokserien som tar for seg 20 og 20 år? Var nylig en tur i Marrakech. Der benytter de fortsatt massevis av esler i gatene, dog er drosjene stort sett biler(gjerne en 30 år gammel Mercedes).

  2. Eirin Grytbakk sier:

    Hei Tommy, og det er nok den serien du tenker på. Tidligere har de gitt ut bok med bilder fra 1960 – 1980 blant annet.

  3. Marthe Glad sier:

    Oi, her var det masse bilder jeg ikke har sett før. Den boka havner rett på ønskelista.

  4. Har du sette denne? http://blogg.nrk.no/byen/archives/2008/10/gamle-oslobilder-2.html Nederst i saken er det lenke til flere fotografier fra samme bok.

  5. Marthe Glad sier:

    Jepp, men takk for tipset likevel 🙂

  6. Tilbaketråkk: Uteliv 1900-1925 – Byen i forandring – NRK-blogger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *