Smijern i byen

nordraakmonumentet-copy-ny.jpg

Jeg syns dette smijernsarbeidet er nydelig. Det hører til Gustav Vigelands Nordraak-monument som står på Rikard Nordraaks plass i Wergelandsveien. Fotografi ukjent/Nasjonalmuseet.

I dag åpner en utstilling om smijernskunst i Oslo fra 1880 til 1930.

arbinsgt-11-copy.jpg

Utstillingen er i Bymuseet i Frognerparken. Dette fotografier er fra Arbiens gate 11, huset er revet nå. Smeden som lagde balkongen heter C.F.Andersen.

trapperom-lysverkene-1931.jpg

Dette er trappegangen i Oslo Lysverker.  Karen Bjerke har tatt dette bildet. Hun står for utstillingen sammen med Bymuseet. I pressemeldingen fra Bymuseet kaller de henne byentusiast, fin tittel.

prinsensgt-26-utsnitt-grey-presse-150dpi.jpg

Fotografiet over er fra Prinsens gate 26 og er ved Rune Aakvik/Oslo Museum.

Bymuseet skriver i pressemeldingen:

Byvekst og velstandsøkning på slutten av 1800-tallet skapte en gullalder for kleinsmedene. De fikk store oppdrag fra arkitektene som tegnet forretningspalasser og leiegårder med fasader inspirert av historiske former. Smeden fikk dermed vist sin kreativitet og faglige dyktighet på porter, balkonger, armatur, murankere, takryttere og spir.

I løpet av de siste tiårene har smijernet i Hovedstaden lidt en ublid skjebne i møtet med byfornyelse, fasadeopppusninger, rivning og rust.  Bymuseets utstilling ønsker å åpne publikums blikk for smijernet slik at det vi har igjen bevares for ettertiden.

utsnitt-copy.jpg

Dette siste fotografiet er fra Skovveien. Det er Anders B. Wilse som har tatt det.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *