Er det håp for Norges fattigste kommune?

Tirsdag reiser jeg fra Moss med båten klokka 11, til Horten. Hovedstadens nære periferi. Som ligger der søvnig og forlatt. Eller som er i ferd med å vokse frem som Norges Silicon Valley. Er det håp for Norges fattigste kommune?

Ja, jeg er veldig usikker på hva som venter meg når jeg tar med meg min Volvo Amazon fra 1966 med ditto nostalgifremkallende campingvogn til Horten. Mine egne assosiasjoner til hva Horten har å by på er egentlig ganske fattigslige. Er ikke Rolv Wesenlund fra Horten? Og ferjeturen Moss-Horten er det ikke noe vondt å si om. Tvert i mot. Den er jo et aldri så lite trumfkort i norsk samferdsel.

I praksis konkurs…
Roser de seg enda av den usannsynlige Bob Marley-konserten i 1978? Som satte byen på hodet, og la et litt forsinket flower power-slør over hele regionen. Da gjorde det ikke så mye at den nesten regnet bort. Hortens eget Woodstock.

Nei, nå er det sikkert bare jeg som henger igjen i fordums tid. For verden har gått videre, og Horten med den. Eller? Jernbanen går ikke lenger til Horten. Kommunen er i praksis konkurs, og byen sliter litt med imaget i den nasjonale bevisstheten.

Eller er Horten noe av det mest spektakulære vi har?
Jeg er nysgjerrig på Horten. Ser for meg en glemt perle. Et sted som når som helst kan gjøre et kvantesprang. Ut i iuniverset, for eksempel. Og det er ingen løsrevet antakelse. For noen mener at Horten er i ferd med å utvikle seg til et slags Silicon valley. Selv om akkurat det påkaller noen nittitallsassosiasjoner så er det likevel ingen dum sammenlikning. For kanskje er Horten noe av det mest spektakulære vi har. Norspace produserer utstyr til romfartsindustrien. Slik at denne byens produkter til enhver tid er representert en hel haug med steder ute i universet.

Nede på jorda igjen venter andre ting. Som jeg gleder meg til å høre om. Hortens fotohistorie. Selveste Leif Preus skal vise meg rundt i Horten by. Og i sitt eget fotoalbum. Slik at fotohistorie, personlig historie og byhistorie smelter sammen.

Vi skal møte innflyttere og potensielle utflyttere. Besøke ærverdige Karljohansvern, og føle Horten-humoren på kroppen når vi er med på øvelse hos den lokale teatergruppa. Hvorfor har en skotsk DJ bosatt seg i Horten? Og hvor mye må man ut med får å slå kloa i den fantastiske kommandørboligen som ligger ute til salgs. Om en ukes tid er Horten noe mer enn en lutfattig kommune, Wesenlunds fødested og et ferjeleie. Og min manglende kunnskap vil bare slå tilbake på meg selv. Høyst sannsynlig.

Har du tips om hva man bare må få med seg i Horten, så si ifra! Her i kommentarfeltet eller på Brenner på Facebook.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

27 kommentarer til Er det håp for Norges fattigste kommune?

  1. Liv Tyssvang sier:

    En venninne av meg som egentlig er fra Ungarn har bodd i Horten og hun skriver at når de får besøk av slekt og venner må de alltid innom butikken til Alfred Berg. Dette er en forretning som er over 100 år gammel med spesiell atmosfære. Jeg bor i Åsgårdstrand og må innrømme at jeg ikke har vært i denne forretningen, men det må jeg nok.

    Alfred Berg jublieumsside
    http://www.alfred-berg-horten.no.

    Med vennlig hilsen Liv Tyssvang

  2. Besøk Høgskolen i Vestfold, når du først er i byen. Ta særlig en tur innom biblioteket der, og sving innom Internasjonalt kontor som ligger rett borti gata.
    Et hortensbesøk er bortkastet hvis man ikke tar en tur på Karljohansvern. Der skal du rusle en tur innom Lokalhistorisk senter, deretter spise en lunch på Rosehagen, og ikke minst sjekke om det foregår noe kulturelt på Gamlehorten Gjestegård senere på kvelden. Morsomme konserter som ofte trekker fulle hus. Men pass i så fall på at det ikke kolliderer med en jazzkonsert på Stallen. I så fall må du kaste kron og mynt. Stallen er forresten verdt å få med seg, med eller uten konsert, om så bare for kaffe og mat, eller et glass vin.
    Sist men ikke minst: Ring til Natursenteret ved Borrevannet og avtal et besøk, gjerne en dag det er sol. Det kommer du ikke til å angre på.

  3. Kristoffer Sandven sier:

    Hei, du bør ta kontakt med Gunnar Løge, som er en av ildsjelene bak Horten skatepark og en veldig hyggelig og morsom kar. Du kan sikkert få kontakt med ham via Gjengangeren.

  4. zag sier:

    Horten er vel kjent for å være den litt stygge, frekke lillebroren, som er noen hakk kulere enn storebror. En skjult sommerperle, fritt for hyttefolk og jålete vestkantungdommer som resten av Vestfold innvaderes av i sommermånedene.

    Det har alltid vært grobunn for «undergrunnskulturer» i Horten. Byen har lenge hatt et stort skatemiljø, vi hadde rockefestival før det ble allemannseie, pønken kom tidlig til byen – og Horten var hjemmebane borte for Jokke & Valentinerne, noe hortensfolk er stolte av.

    Horten sliter nok med å identifiserer seg med det Vestfold folk utenfra tenker på. Byen har et litt rufsete rykte. Da danskebåten stoppet utenfor Horten på 60-70-tallet, ble byen attraktivt for narkotikasmuglere, og i åra fram til slutten av 80-tallet var Horten kjent som «hasjstad» på folkemunne.

    Horten har et stort skatemiljø, og skateparken på Bromsjordet (ved KJV), kjent som en av Norges beste, er verdt et besøk. Gunnar Løge er en ildsjel dere kan snakke med. Han har mye av æren for parken – og han er vel den eneste i Norge som er (skate)rampsnekker av yrke!

    Kanalrock viderefører musikktradisjonene i byen. Norges trivligste og mest alternative festival. Har hørt rykter om dere skal snakke med gutta der. Pål «Påsan» er vel Hortens første pønker og har nok mange røverhistorier fra pønketida i Horten.

    Elektronikkindustrien ser jeg dere har nevnt. Der er det mange visjonære hortensfolk som klarte å gjøre noe positivt ut av at skipsverftet «Verven» ble lagt ned på 80-tallet, hvor «halve» Horten jobba. Men det fins flere visjonære hortensfolk, her er to:

    Kjetil «Banic» Kristoffersen er gründer og driver selskapet Publicom i Horten. En visjonær og engasjert fyr som de siste årene blant annet har arrangert foredrag med Neil Armstrong og John Cleese. Hortenspatriot som har fått til noe litt annerledes her i byen.

    Øyvind Tomter. En ung og meget engasjert håndballeder i Falk Horten. Byen har en lang og stolt idrettshistorie. Ørn har fire norgesmesterskap i fotball og spilte i Hovedserien fram til 1960-tallet. På den tiden var også Falk håndball i toppserien. Men toppidretten har ligget brakk i mange tiår her i byen. Bortsett fra et par OL-gull i roing, er det lite å skryte av. Nå har Øyvind Tomter fått skikkelig sving på Falk håndball, med «Visjon 2017». Målet er å spille Champions Leauge i 2017. Tomter har fått med seg hele byen på laget, og har skapt masse entusiasme. Her skal det skapes stolte øyeblikk! Det er smekkfullt på hjemmekampene, og Holtanhallen er den beste hjemmearenaen i hele håndball-Norge, går det rykter om.

    Til slutt en lokal politiker, musiker og bryggesjauer. Alf Henriksen har sittet i kommunestyret for RV siden midten av 70-tallet. Han spilte i det legendariske hortensbandet Frosk på 70-tallet, som blant annet hadde en slager som het «Hallelujah, Horten er en dritfin by å bo i». Han har skrevet et knallbra kåsseri om konserten til Bob Marley, og er ellers en fyr som veit mye om byen og er glad i den. Kjent for sitt karakteristiske julenisse-skjegg.

    God tur til Horten, og lykke til!

  5. Truls Nagell sier:

    Byens beste kaffebar:)

  6. August sier:

    Som mangeårig hortenser har jeg kunnskapen til å generere og tilby deg dette «initiary»:
    – Gå en tur på Karljohansvern.
    – Slå av en prat med frisørlinje-dropouts utenfor sjøsiden? Bom en røyk.






  7. Tobias Ruud Elvestad sier:

    Holtandalen – Hortens skjulte perle!

  8. Adrian Rosander sier:

    Hei!
    Hvis du er i Horten enda og har lyst på en pils!
    Kom gjerne innom vår Pub «Saxon King»! En britisk pub som ble startet i 87.
    23år med opptur og nedtur.
    Mvh Adrian Rosander

  9. May carina Myhre sier:

    Hei. Du bør sjekke ut Rosehagen på kjv, et vin og mat hus med masse sjarm ,og veldig hyggelig betjening. Bikini frisør i stor gt 56 ,med to spesielle frisører som driver, å har med seg to bulldogger på jobb hver dag. To damer som kjenner alt og alle i byen. Med ett meget spesielt interiør, Bob Marley og Betty Boop på veggene. Vi prøver å sprite opp stor gt , som begynner å bli rimelig dødt..Ellers den lokale puben Saxon king, som er skikkelig engelsk med morsomt interiør og rustning inne. Kom innom oss , så skal vi fortelle litt om byen vår 🙂

  10. Velkommen til Horten!
    Supert at NRK kommer for å møte en by det er godt å bo i:)

    Jeg er styreleder i en håndballklubb hvor det skjer mye om dagen. Si ifra om dere har lyst til å møte noen av oss. Lunsj en dag?
    I linken under finner du/dere bakgrunnsinfo som jeg håper dere finner av interesse:)

    http://www.falk-handball.no/index.php?id=994

    Mvh Lill-Kristin (en av mange Hortenspatrioter)
    Tlf 909 99380
    Alt er mulig i Falk:
    http://www.falk-handball.no/index.php?id=994

  11. Audar sier:

    Ingen tur til Horten Kommune uten et besøk til kommunens stolthet og postkortalibi, Østlandets Sørlandsperle, badebyen Åsgårdstrand.

  12. Hortenspattriot sier:

    Få merræ skate’eparken og rockebula. Da snakkær vi Horten

  13. Anita sier:

    Velkommen til byen vår. Kommer vel an på hva men liker og er ute etter i en by om man liker den. Jeg er oppvokst her og kunne ikke tenke meg å bo andre steder etter 2 år i Oslo og 1 år på «andre siden av fjorden» da jeg var yngre. Kos deg og husk å ta deg en kaffe på ett av våre kafferier.

  14. Hei Brenner, Horten har mye å by på. her er et pulserende næringsliv, stort engasjement i handelsstand, næringsforening, Inkluderende arbeidsliv og mange andre temaer som er på agendaen for tiden. Du har sikkert fått med deg mye når du er med Leif Preus en dag, han er beskrivende og ikke minst Horten Patriot. Min opplevelse er at det er mye patriotisme i byen. Stort engasjement rundt ØrnFotball og Falk Håndball. Shopping er i utvikling med det etablerte sjøsiden, Torggården og det snart ferdige vektergården Kjøpesenter. Et trivelig torv er også under forskjønnelse.

  15. Sverre Solberg sier:

    Du må jo få med deg utsikten fra utsiktstårnet på Brårudåsen. Såvidt jeg vet det eneste utsiktspunkt du kan se 5 fylker (Vestfold, Østfold, Telemark, Buskerud og Akershus).
    Fantastisk, spesiellt når solen skinner og vannet er flatt. Med Bastøya liggende med sitt verdenskjente humanøkologiske fengsel. VI HAR DET I HORTEN.

  16. Gjest sier:

    Få med deg alle alenemødrene under 20 år med barnevogner. Ta en titt på de nedlagte butikkene i Storgata. Skoleelevene som må holde til i brakker fordi kommunen har ventet for lenge å pusse opp. Kjøpesenteret som er nesten dødt fordi alle drar til Tønsberg.

    Horten er en bygd på trygd.

  17. Jørgen Marthinsen sier:

    Hei!
    Jeg håper virkelig dere tar dere tid til å komme innom ungdomsskolene i byen! Orerønningen spesielt. Det hadde vært artig om dere hadde tatt dere turen og møtt noen av byens ungdommer og deres meninger rundt byen og politikken og alt!
    Tusen takk!
    Mvh.
    Jørgen Marthinsen, elev ved Orerønningen

  18. Monika sier:

    Håper dere kommer innom oss på Preus museum også da 🙂
    Det nasjonale museet fotografi. Sverre Fehn som arkitekt! Det må dere jo 😉

  19. Stian H. Strandborg sier:

    Du burde oppleve forretningen Alfred Berg i sentrum av byen. Det er som en tur 60-100 år tilbake i tid. Vi som bor i byen er nok for lite flinke til å bruke den, men vi er både stolt og glad i den lille sjarmerende butikken.
    Borre Golfbane, Åsgårdstrand, Marinemuseet, Karljohansvern, Festningen, Norcontrol, Simrad. Gjestehavna, Indre Havn, Løvøya og Kanalen er andre steder å besøke.
    Horten har en fantastisk beliggenhet ved fjorden og et koselig småbypreg.
    Horten har alt bortsett fra de pengene vi trenger til å drifte kommunen på den måten den fortjener.

  20. Robert Hansen sier:

    Norges første fly tok av fra Borre ved Horten. Neste år er det 100 år siden! En kjempespennende historie som jeg holder på å lage en film om. Dette kan også Leif Preus mye om. Dra også ut på fortet Den Norske Løve på Vealøs eller til Røverhula på Løvøya der også Arne Næss klatret.

  21. Pauline sier:

    Du må komme å besøke La salle de danse i storgata 34, ved Wesenlundtorvet. Det er Hortens eneste danseskole som har eksistert i 13 år og har ca 300 elever. Der er det mange flotte og talentfulle elever i alle aldre. La salle de danse har skapt et stort dansemiljø i Horten, og du kommer til å få bakoversveis av å se hvor store dansetalenter det faktisk er i Horten. Har du vært i Horten og ikke fått med deg La salle de danse, så har du virkelig gått glipp av noe! 🙂

    Mvh Pauline Semb, Instruktør v/ La salle de danse

  22. Malin Salthammer sier:

    Ta en titt innom byens danseskole La Salle de Danse som har holdt på i 13 år! Skolen har i dag over 300 elever i alderen 5-49 år og har 6 forestillinger i året på Bakkenteigen Kulturhus! Vi holder til i storgata 34, ved Wesenlundtorvet og møter du oss, så møter du en gjeng med flotte, talentfulle og danse gærne barn og unge som ELSKER Å DANSE!!

    La Salle de Danse er ett tilholdssted for unge og vi har besøk av store dansere opp gjennom tiden som Jeffrey Carter, Jens Trinidad og Hanna Mjåvatn! Alle er kjente innen danseverden! Horten er kanskje den fattigste kommunen, men vi er rike på dansetalent og engasjement!

    Kom og besøk vår dansefamilie! Vi har åpent fra kl:16.30-20.30!
    Kontaktperson: Malin Salthammer tlf: 98 07 67 10

  23. Preus museum sier:

    Hei!
    Vi synes det er kjempeflott at du tar deg turen til Horten for å se hva byen har å by på! Og vil selvsagt gjerne at du tar turen innom Preus museum, som er det nasjonale museet for fotografi. Etter at Leif Preus solgte samlingen sin til staten i 1995, har det blitt bygd opp et staselig museum i Magasin A, med flotte utstillinger og arkitektur. I tillegg et konserveringsverksted som er vårt eget Silicon Valley, der det tar i bruk high-tech metoder for å bevare og restaurere eldre og nye fotografier.

    Museet ligger på Karljohansvern, et vakkert område som er i spennende utvikling, blant annet er det flere kunsthåndverkere som har startet verksteder i gamle garasjer inne på museumsområdet, og ikke minst A Doll’s House prosjektrom som tilfører noe helt nytt til Horten: pop-up utstillinger, intimkonserter og fanzinelanseringer i skjønn forening. Marinemuseet og Lokalhistorisk senter ligger også på KJV.

    I morgen torsdag er dere hjertelig velkomne til å se hva Hortens femteklassinger kan få ut av et besøk ved museet, de kommer kl 9 og kl 12, eller ta en titt på noen av de andre avdelingene 🙂

  24. Lars Vegard Karlsen sier:

    Du må se løvøya/drasund. Men om sommeren aller best;-)

  25. Lise Hogstad sier:

    Kan du vær så snill ikke å fortelle noen om Horten? Vi som bor her vil gjerne ha vår fantastiske by i fred. Ikke si til noen at man kan se Oslofjorden eller Borrevannet eller Indre havn fra nesten hver eneste boligtomt i hele byen, ikke si at det er under en times kjøring til Oslo eller til Kongsberg om vinteren, eller max ti minutter til nesten ubrukte skiløyper om vinteren, uansett hvor du bor. Ikke si at vi skuer rett utover hovedleia til Europa, der seilbåtene og cruiseskipene glir forbi. Ikke si at vi har max ti minutter på sykkel til nærmeste badestrand uansett hvor du bor i kommunen, ikke si at vi har fostret noen av de største – både lille Grete og Rolv W, ikke si at vi har verdens flotteste museer, og det gjelder både Lokalhistoriske samlinger (som alle mine nennsomt godkjente tilreisende synes er kjempefint og et eksempel til etterfølgelse), verdens flotteste marinemuseum, og som du selv sier; Leif Preus’ fotomuseum! Og alle disse ligger inne på fantastiske Karljohansvern, som du heller ikke må vise til noen. Ïkke gå på kyststien fra Karlsjohansvern til Fyllinga, og ikke vis noen kanalen! Ikke ta med deg noen på Festningen og utsiktstårnet, og heller ikke til Borrehaugene med sin nærmest bedøvende stemning – og ikke vis noen Borre kirke eller Løvøykapellet. Ikke film noe på Løvøya! Ikke si til noen at alt bare ligger her – klar til å tas i bruk. Vi vil gjerne ha det for oss selv!

  26. Hans Paulsen sier:

    Det er en Admiralbolig til salgs på Karjohansvern for kun kr 6 mill.Er det denne du tenker på?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *