Gammelnytt i Schweigaards gate

Jeg har lagt merke til denne fasaden i Schweigaards gate. Bak har det poppa opp firkanta blokker, slike som det har blitt en god del av på Grønland og andre steder i byen der det skulle bygges mye og fort.

Schweigaardsgate1

Jeg liker buene, de store dørene og vinduene, og at bygget nesten lurer meg til å tro at det er mye eldre enn det egentlig er. Bare det får litt mer støv og rusk på seg vil det kanskje klare det? For det er vel ikke en gammel fasade som er restaurert og pyntet på?

schweigaardsgate2

Hva er bak de store vinduene? Jeg tror en eller flere bedrifter har kontor der, på et skilt står det Geogroup.

Jeg er spent på hva som kommer til å skje med Schweigaards gate. Mange mener at det er en av de minst hyggelige gatene å gå langs i byen vår, da tenker jeg på strekket mellom bussterminalen og Oslo gate. 

schweigaardsgate3

Tekst og foto: Eirin Grytbakk

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Gammelnytt i Schweigaards gate

  1. Litt om bygget og hva som skjuler seg bak de store vinduene:

    Det tidligere Trelastlageret har blitt omdannet til drøyt 3.300 kvadratmeter med lyse, effektive kontorlokaler bak en gjenoppbygd jugendfasade. Bak store, gjenskapte trelastporter som vender
    mot Schweigaardsgate er det bygd et moderne, toetasjers kontorbygg med utstrakt bruk av glass og treverk.
    Bygget hører sammen med det historiske Stiklestadkvartalet på Grønland, der trelastvirksomhet har tradisjoner helt tilbake til 1600-tallet. I 1860 ble Bækkegardens Sag og Høvleri etablert, som sto
    for byggingen av jugendbygningen på adressen i 1911. I 1937 ble eiendommen solgt til Oslo kommune,
    men fungerte som trelastutsalg og –lager helt frem til sommeren 1992. Fra 1998 var det miljø- og bruktmarked i lokalene, frem til den verneverdige bygningen ble totalskadet i brann den 26. November 2003. Da var bygningen alt oppført på Oslos liste over 200 nasjonale kulturminner.

    Men iherdig innsats fra Oslo Kommune og By- antikvaren førte til en løsning hvor Pecunia eiendom sa seg villig til å gjenoppbygge den unike fasaden. Byantikvaren i Oslo er svært fornøyd over at jugendfasaden gjenoppstår.

    Bygget huser nå Geogroup, som er Norges ledende aktør innenfor geografiske informasjonssystemer (GIS). Geogroup tilbyr GIS-basert beslutningsstøtte til hele det norske markedet gjennom sine to datterselskap Geodata AS og Geoinsight AS, og har en vekststrategi innenfor lokasjonsbaserte tjenester i Norden.
    Geogroups heleide datterselskap Geodata AS er enedistributør for GIS-løsninger fra amerikanske ESRI, som er verdens ledende aktør på området. Selskapet tilbyr programvare, konsulenttjenester, grunndata og innholdstjenester til offentlig og privat sektor.

  2. Aha, så det er en ny fasade, men bygd opp mest mulig lik den som en gang sto der? Tusen takk for info!

    Eirin Grytbakk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *