Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. oktober 2003 kl 21.30 Faktor: Truls Mørk - tett på

Møte med en mester

Pianisten Stephen Kovacevich medvirker i Truls Mørks kammerfestival i Stavanger for fjerde gang. (Foto: NRK)
Pianisten Stephen Kovacevich medvirker i Truls Mørks kammerfestival i Stavanger for fjerde gang. (Foto: NRK)
- Han er en fantastisk musiker og en fantastisk person, sier pianisten Stephen Kovacevich om hvorfor han for fjerde gang medvirker i Truls Mørks kammermusikkfestival i Stavanger. Faktor har fulgt hovedpersonen selv under årets festival.

Den norske cellisten Truls Mørk har høstet stor anerkjennelse over hele verden, og ble i fjor første nordmann som har vunnet en Grammy-pris. Utmerkelsen fikk han for sin utsøkte innspilling av Brittens tre cellosuiter.

Inspirerer andre musikere
Faktors Anne Elisabeth Andersen har fulgt Truls Mørk under årets kammermusikkfestival. Vi får et innblikk i hvilken unik musiker han er, og hvorfor det er så inspirerende å få spille sammen med ham. Han gir alt han har, ikke bare på konserter, men også på prøver. I programmet spiller han foruten med Kovacevich også med den unge polske pianisten Piotr Anderszewski. Sistnevnte vant i 2002 den samme høythengende prisen som vår egen pianist Leif Ove Andsnes fikk noen år tidligere, Gilmore Award.

Idealistisk arbeid
Det er 13. gang Truls Mørk arrangerer denne festivalen, og selv sier han at drivkraften blant annet er å formidle noe av den fineste musikken som er skrevet. Likevel innrømmer han at det kan være vanskelig å få publikum interessert, og hevder at nordmenn ofte møter klassisk musikk med fordommer. Mørk er både kunstnerisk leder og arrangør for festivalen, og til tross for at han har noen fast ansatte og en stor stab med frivillige medarbeidere, må han selv håndtere avlysninger, programendringer og praktiske problemer.

Egen stemning
I motsetning til vanlige konsertfremførelser blir det ofte en egen stemning på festivaler. Musikerne jobber intenst i en uke tettpakket med prøver og konserter, samtidig som festivalen gjør rammen for konsertene mindre høytidelige. Det blir større rom for spenning, lek og sjansespill.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Anne Elisabeth Andersen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside