Er dette de siste 25 årenes beste plate?

Ifølge Spin Magazine står fire irer bak det beste albumet fra perioden 1985-2010, tett fulgt av et kortvokst geni fra Minneapolis og en mistrøstig kvartett fra Manchester. I anledning Spins 25-årsjubileum, kårer musikbladet sine 125 favorittskiver fra starten av sin eksistens og fram til i dag. Helt i toppen troner U2s Achtung Baby, med Sign […]

Skrevet av:
Publisert 16:25 30 april, 2010

U2-Achtung-Baby
Ifølge Spin Magazine står fire irer bak det beste albumet fra perioden 1985-2010, tett fulgt av et kortvokst geni fra Minneapolis og en mistrøstig kvartett fra Manchester.

I anledning Spins 25-årsjubileum, kårer musikbladet sine 125 favorittskiver fra starten av sin eksistens og fram til i dag. Helt i toppen troner U2s Achtung Baby, med Sign O’ The Times av Prince og The Queen Is Dead av The Smiths på plassene bak.

Hør lista i Spotify!

I kommentarfeltet under kåringen er temperaturen høy, og Kid A, Weezer og Alice in Chains er blant tingene som hissig etterlyses på lista. Vår programleder på radio, Ruben Gran, er generelt velvillig innstilt til Achtung Baby, platen som med årene har fått en generell status som U2s mesterverk:

- Om jeg personlig skulle valgt en U2-favoritt, ville det utvilsomt blitt Achtung Baby. Jeg hadde et intenst forhold til den da den kom, og lenge etter, selv om fascinasjonen både for den og bandet generelt er så godt som fraværende i 2010, sier han.

Han legger imidlertid kjapt til:

- Ingen kunne få meg til å skrive under på at det er den beste platen fra de siste 25 årene. Den fanget tidsånden ganske godt da den kom og har ikke sluttet å prege populærmusikken. Men selv om den inneholder låter som allerede har klassikerstatus, fremstår den i mine ører i dag betydelig blassere, i takt med at årene har tydeliggjort dens svulstige sider. Når den på denne listen dessuten har sneket seg forbi Sign O’ the Times, fremstår dette særdeles ufortjent.

- Et frydefullt ballespark

Rubens personlige favoritt fra Spins kåring er å finne på 6. plass:

- Om jeg skulle plukket én personlig favoritt fra denne listen, må det bli It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back med Public Enemy. Den var et politisk, produksjonsteknisk, lyrisk og musikalsk, frydefullt ballespark mot både rap og all annen musikk. Ikke minst skremte den vettet av meg i lang tid, samtidig som jeg ikke kunne slippe meg løs fra den. Den låter fortsatt futuristisk og frisk, den skremmer fortsatt like mye som den begeistrer. Ingenting kan holde den tilbake.

Her er de 25 mest innflytelsrike og beste platene fra de siste 25 årene, ifølge Spin (hele lista finner du her):

25 Nas – Illmatic
24 Metallica – Master of Puppets
23 Daft Punk – Discovery
22 Eric B. & Rakim – Paid in Full
21 Oasis – (What’s the Story?) Morning Glory
20 My Bloody Valentine – Loveless
19 Jay-Z – The Blueprint
18 The Strokes – Is This It
17 De La Soul – 3 Feet High and Rising
16 The Pixies – Doolittle
15 Hüsker Dü – New Day Rising
14 The Beastie Boys – Paul’s Boutique
13 Sonic Youth – Daydream Nation
12 OutKast – Stankonia
11 The Replacements – Tim
10 Nine Inch Nails – The Downward Spiral
09 Pavement – Slanted and Enchanted
08 PJ Harvey – Rid of Me
07 Guns N’ Roses – Appetite for Destruction
06 Public Enemy – It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back
05 Radiohead – OK Computer
04 Nirvana – Nevermind
03 The Smiths – The Queen is Dead
02 Prince – Sign O’ the Times
01 U2 – Achtung Baby

Er du enig i Spins kåring, eller er dette rent sludder og vrøvl? Og hvordan ser din topp 25-liste ut fra 1985-2010 ut?

Kjør debatt!

Del "Er dette de siste 25 årenes beste plate?"
 

65 kommentarer på “Er dette de siste 25 årenes beste plate?”

  1. kevinator sier:

    hmmm… okei liste men mangler jo noe fra bruce springsteen, ingen tvil om at «the boss» har betydd så sinnsykt mye for musikken de siste 25 åra..

  2. Steinar sier:

    Absolutt ikke de beste! Masse rapMØL, masse sært kredræl og en stort sett gjeng selvhøytideligheter!

  3. Ernst Thomas sier:

    Her er det masse bra men en mangler driften i musikken fra albumlista .. Pink Flyd» npe annet er crach……………

  4. Kaisa sier:

    Dårligste listen jeg har sett på lenge! Det som allerede er sagt er at Pink Floyd mangler. Muse vil jeg også ha på listen.

  5. Pål Elnan sier:

    Sånne lister er alltid teite. Men uansett bra stoff for diskusjon. Savner:
    - Førsteplata til Rage Against the Machine
    - «The Southern Harmony and Musical Companion», Black Crowes
    - «Kjekt å ha», Øystein Sunde

  6. Petter Flaten Eilertsen sier:

    Enig i at slike lister er teite, men ofte skaper (tidvis morsom) diskusjon.

    Men følg med i timen: Dette er ment å være en liste over de mest inflytelsesrike og beste platene FRA DE SISTE 25 ÅRENE. Pink Floyd er absolutt et meget viktig og bra band, men de har da ikke noe her å gjøre med «A Momentary Lapse of Reason» (1987) eller «The Division Bell» (1994). De viktigste og beste skivene til Pink Floyd ble utgitt mellom 1967 og 1977. Og ja, det betyr at heller ikke «The Wall» er blant dem!

  7. Fursch sier:

    Neppe den mest innflytelsesrike, men Counting Crows’ «August and Everything after» fra 1991 fortjener en plass på denne listen. Sart, melankolsk og melodiøs rock på sitt beste, ispedd masse tøff «feel-good».

  8. Håvard sier:

    Denne lista lukter 30 år gammel mann

  9. ØGG sier:

    @Fursch – strålande enig med plata, men den kom ut i 93.

    Elles er det store hol i lista, kvar er:
    Pearl Jam – Ten
    Smashing Pumpkins – Siamese Dream
    Bad Religion – Against the grain og Process of Belief
    Roger Waters – Amused to Death
    Johnny Cash – American-platene
    Turboneger – Acopalypse Dudes
    ??

    Eg berre spør..

  10. IAB sier:

    Pink Floyd har vel ikke laget en «viktig» plate siden 1979 (The Wall). Ellers er lista preget av at Spin er amerikansk. Savner «Steve Mqueen» med Prefab Sprout (1985) på listen.

  11. Eirik K sier:

    Dette må være en av de dummeste listene jeg noen gang har sett!!
    Det er så ekstremt mange gode album som ikke ligger på denne listen som burde det!! Når har plutselig U2-Achtung baby blitt bedre en mesterverket The Division Bell av Pink Floyd??! Og hvor ligger Radiohead med Kid A???
    Og hva er det med alle disse Hip-Hop platene?!!! Herregud så teit dette er!!!

    Takk!

  12. Anders sier:

    Kjedelige plater på listen, men kjedelige Pink Floyd er heldigvis ikke på listen, hva med kjedelige Dire Straits? Prince og Michael Jackson var store på 80-tallet, hva med populære Madonna? AC/DC laget kanskje ikke sine beste etter -85, men holder fortsatt koken. Kunne jo laget en liste over de mest populære albumene etter -85, så hadde det vel kanskje sett anderledes ut. Når musikk kritikere skal lage en bestof liste så blir det vel som forventet. Ikke veldig spennende det heller. Hørt en plate noen ganger så er det over og ut, på tide å sette på noe annet. Utvalget blir som P3 eller P4.

  13. [...] Magazine har kåret U2s Achtung Baby til det beste albumet fra 1985 til 2010. Plata er står støtt, men noe sier meg at æren må deles litt mer rettferdig. Achtung Baby var [...]

  14. magne g. sier:

    sinnsykt for seint til timen her jeg, men lell:

    lista bærer jo veldig preg av at den er laget av amerikanere, _spesielt_ siden det ikke er med noen form for elektronika. den hadde nok sett helt annerledes ut om den var laget i storbritannia, for å si det sånn;

    orbital, leftfield, aphex twin, chemical brothers, prodigy, fatboy slim, air er nevnt, etc… (og daft punks «homework» er jo mye mer _innflytelsesrik_ enn «discovery»).

    spesielt med tanke på lyden av kommers «hiphop» i 2010 (altså tonesatt av tekno/trance) blir dette litt ignorant.

    når det gjelder hiphoppen, så er det mye (hvit manns) kred-hiphop her (ikke et vondt ord om det, det er jo mye det jeg hører på sjøl), men igjen, om det er innflytelse (og nyskaping) som gjelder, så bør vel både run-d.m.c. og 2 live crew med.

    ellers mangler som nevnt the cure; dette er jo direkte pinlig. ingen band er så store (i produksjon av knallgode poprocklåter og i dedikert fanskare) uten å hete U2.

    innflytelsen fra faith no more (og via rage against the machine) er også oversett. angel dust bør med på lista.

    men igjen – spin er verden sett fra usa; det kunne vært mye verre :)

Legg igjen en kommentar