Var dine foreldre eller besteforeldre krigshelter?

Var din mor eller far krigshelt?  Eller din bestemor eller bestefar? Sjekk navnelista under og se om du finner noen som kan være i slekt med deg. Da er Oslo kommune interessert i å invitere deg til minnemarkering.

Fra sin base i en hytte på Krokskogen utførte motstandsgruppen ledet av Ragnar «Pelle» Sollie en rekke aksjoner høsten 1944, den største av disse var den vellykkede skipssabotasjeaksjonen ved Akers Mek., som regnes som en av de største i Europa under 2. verdenskrig. Pelle-gruppa opererte hovedsakelig i Oslo og Østlandsområdet.

Nå leter Oslo kommune og «samlergruppa» etter slektninger av Pelle-gruppas medlemmer for å kunne invitere disse til avduking av et minnesmerke på Aker Brygge den 22. november. Minnesmerke av Pelle-gruppa reises for å hedre deres innsats under 2. verdenskrig. Send tips til invitasjon@samlerhuset.no.

Sjekk navnene om dette kan være din far eller mor, bestemor eller bestefar. I så fall er det deg de er interessert i:

Ernst Andersen Gunnar Andersen Hans Andersen Kåre Andersen Ellef Baastad Ola Basnes ∙ Alf Berg Knut Brekke ∙ Erik Bye Finn Foss ∙ Gunnar Andersen Granholt ∙ Olaf Guldal, Martin Gundersen Ludvig Hansen ∙ Sverre Hansen Asbjørn Jensen Birgitte Johansen ∙ Hjalmar Johansen Kasper Johansen Frank Kristiansen ∙ Sigurd Larsen ∙ Borger Leret ∙ Arne Lillemoen ∙ Erik Løchen ∙ Bjørn Mørk Sverre Nielsen ∙ Wilfred Næss-Englund ∙ Erling Olsen ∙ Arvid Opsah, ∙ Aage Pedersen ∙ Hans Petersen Finn Rasmussen ∙ Andreas Harald Ryller ∙ Kåre Sagen Kjell Sand Knut Sand ∙ John Schau ∙ Kristian Simensen Einar Skøyen Bjørn Smestad ∙ Hildur Steen ∙ Per Steen ∙ Sverre Steen ∙ Finn Svendsen ∙ Odd Tiller Leif Torgersen ∙ Kjell Uddahl.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

24 kommentarer til Var dine foreldre eller besteforeldre krigshelter?

  1. tone roli sier:

    Min morfar hette Alf Berg. Han var med i krigen. Han kom fra Levanger. Vet ikke om det kan være den Alf Berg dere er ute etter.

    Mvh Tone Roli
    Tlf 40603835

  2. Hei,
    Jeg er oppkalt etter Arne Kristian Myklebost (1924-1943), som min fars søskenbarn.
    Arne Kristian ble arrestert og skutt av Gestapo 12.8.1943, og hans lik ble aldri funnet.
    Han er ‘minnet’ på foreldrenes grav (Haakon og Helga Myklebost) på Østre gravlund i Oslo.
    Som amatør-slektsforsker skulle jeg gjerne ha vist enda mer om denne ‘karen’, som tydeligvis ‘bare’ var på feil sted på feil tidspunkt.

    • Morten Conradi sier:

      Hei Arne, din far en nevnt tre ganger i boka Rød skygge over D13 av Per Helge Martinsen. Boka kom i 2010.

      • Arne Myklebost sier:

        Denne Arne, som ble skutt av Gestapo var IKKE min far, men søskenbarn til min far. AKM var sønn av min bedstefars bror Haakon Myklebost! – Men takk for opplysningen likevel! 🙂

  3. Anette Nilsen sier:

    hallo.

    Min oldefar var med i krigen da Tyskerne bombet Elverum. Han het Ottar Nilsen.
    Onkelen til min bestemor var med i krigen på midtskogen. Han het Ola Østlie.

    Anette Nilsen

  4. Gunn Marit Lægreid sier:

    Her er mange historier om sanne hendinger som hendte under krigen og som ikke er komt fram i media. Bl.a de familer som rømte fra Bergen til Vivelid området. Der bodde de opp til flere måneder før de ble reddet over grensa eller med båt til Shetland. Visst du leser boken ‘ på flukt i Hardanger’ skreven av Anne Villiers. Den er grusomt spennende og kansje en dag lager de film av det?! Disse kan kontaktes ref. Boka gunnar Strandenes, Arne Byrkjeland,endre og Lars Myklatun. Lars Vivelid var og med, men han er død. Desse fekk utdelt Kong George VI Diplom, emblem i laubær i sølv. Eg meiner å hugse Lars fekk fleire medaljar ettersom han var lommekjend og budde på fjellet, det kan familien min fortelja meir om.

  5. Liv irene Dalby sier:

    Hei. Jeg ser at Sverre Steen står oppført. Min bestefar Herman Steen hadde flere brødre som ble skutt på Akershus festning under krigen. Bland annet Sverre Steen. Bestefar selv var den eneste Av fire brødre som overlevde. Mulig dette kan være den Sverre Steen som står oppført. Han er onkelen til min mor Solfrid Lydia Steen Dalby.

  6. Hildur Steen er mamma sin tante. Per og Sverre Steen er onklene til min kjære mor. Begge ble henrettet og drept under krigen.

    Tror min mor hadde satt veldig pris på å få blitt med på dette. Hun må ha med seg ledsager, da hun sliter med senskader etter poliomylitt, samt at hun falt og knakk benet to steder i januar i år. Jeg vil bli beæret om jeg kunne få ledsaget henne på dette arrangementet.

    Med vennlig hilsen

    Gro Johnsen

  7. Karin Jansen sier:

    Min far, Jens Ragnar Jansen, fra Svolvær har deltatt i forsvaret av Norge under felttoget 1940, og senere under Lofotraidet 4 mars 1941. Min far kom over til London med de væpnede styrkene. Senere kom han til Skottland- og var på Svalbard til freden kom 1945.

    Med vennlig hilsen
    Karin Jansen/datter

  8. Hei, Frank kristiansen var min bestefar, men han ville ikke prate om krigen med noen. Det eneste vi fikk høre var att han var med på sabotasje i Oslo området. Han hadde også mellomnavn Willy. Min far mener at han var med i pelle gjengen men vi har aldri fått dette bekreftet
    Vennlig hilsen Ronny Kristiansen

  9. Christine Nyhammer Storegraven sier:

    Hei,
    Mine besteforedre drev med illegalt arbeid under krigen, og min bestefar ble sittende på Grini i flere år.
    Min bestefar har tatt mange av filmene fra frigjørinen 1945 (fra Oslo), hans navn er Magnus Wespestad, min mormors navn er Sølvie A. Wespestad.

    mvh
    Christine

  10. Ragnar Bjørnerud sier:

    Finn Svendsen var min svigerfar, men han heter Fin Ferdinan Svendsen bare til orjentering. Jeg hvet at det er han som står oppført som Fin Svendsen. Han fortalte meg en god del om pellegruppa. Jeg kan til orjentering fortelle at jeg er meget intresert i andre verdens krig.
    Vennlig hilsen
    Rgnar Bjørnerud.

  11. Kari Jensen Rian sier:

    Asbjørn Jensen var min far..Vi er tre søsken Bjørn ,Rune og meg. Dessuten har pappa mange barnebarn og oldebarn.

  12. Miriam Helen Griffiths Gjerdingen sier:

    Hurra, endelig får bestefar og resten av gjengen en vel fortjent hyllest. Bare så synd at de ikke får oppleve dette. Mvh barnebarnet til Asbjørn Jensen

  13. Bjørn Jensen Kraby sier:

    Hei min far var Asbjørn Jensen.Jeg lurer på hvilken tid på dagen avdukningen skal skje?
    Mvh Bjørn Jensen Kraby

  14. Tom Spjeldnæs sier:

    Hei. Jeg har en farfar som het Hjalmar Johansen.
    Han brukte kun Hjalmar, men het Sigurd Hjalmar Johansen og var født 19.mai 1898

    mvh Tom Spjeldnæs

  15. Gunnar Andersen sier:

    Hei. Min mor og jeg lurer på om det kan være min morfar Gunnar Andersen som er nevnt her. Han er født 25.08 1924 og døde 22.07 2013. Vi kjenner igjen et annet navn på listen, og vet at disse to var kamerater.
    MVH Gunnar Andersen(Jr.)

  16. Sidsel Alfredsdatter Moe sier:

    Min far, Alfred Olav Moe, f. 150414 , dekknavn Olav Sørensen , var ansatt på NSB verksted før og under krigen. Han deltok på diverse aksjoner mot tyskerne, illegal aviser og sabotasje, m.m. Vi vet at han ble tatt til fange ett pat ganger i Oslo i den forbindelse. Han flyktet til Sverige høsten 1943 og ble med i Rikspolitiet. Han ville ikke snakke mye om krigsårene, men han med antagelig PTSD hele livet, og det vi forstår var ettervirkninger etter avhør og tortur. Vi flyttet til USA i 1950. Delvis pga. hans reaksjon på oppfølgingen og straff for krigsforbrytere, og dels pga. hans muligheter for å få arbeid. Han utdannet seg til verktøymaker i USA og hadde et meget godt ry i sitt felt.Vi forsøkte å flytte tilbake til Norge i 1962 men far fikk ikke jobb. Det er så mye jeg ikke vet, men han sa at han hadde kontakt med og sympati for NKP men ville ikke melde seg inn da han mente de hadde dårlig sikkerhet. Om han hadde kontakt med Pellegruppen vet jeg ikke men det er jo så vanskelig å få informasjon. Far fikk deltager medaljen i 1998. Han, på tross av Altzheimer diagnosen syns det var vel sent ! Far døde i 2000.Vi har så lite informasjon og om mulig, vil gjerne vite mer. Takk, mvh. Sidsel Alfredsdatter Moe

  17. Kjell Ivar Moen sier:

    Jeg mener bestemt at min far Ivar Olav Moen hadde en kontakt med Pellegruppa, min far var også vitne for noen som søkte krigspensjon. Det ble også lagret våpen hos oss og det ble fortalt at man brukte min barnevogn med meg oppi til frakting av våpen. Jeg vet også at min mor og far var i dekning en stund, og at min far holdt styr på noen hytter i Nordmarka som var fagbevegelsens hytter. Men min far snakket ikke om hva han hadde vært med på, men hvordan jeg skal finne ut noe om dette vet jeg ikke han hadde trolig et eller flere dekknavn også.
    Mvh Kjell Ivar Moen

  18. Ole Skår sier:

    Jeg er ikke i familie med noen av nevnte personer, men var i sin tid kollega med Finn Svendsen i Norsk Folkehjelp. (Jeg var ansatt og han, en mye brukt og populær instruktør på 70-80 tallet).
    Han fortalte om hvordan han hadde vært med på å smugle sprengstoffet ombord, og hendelsesforløpet, samt den psykiske belastning dette hadde medført.
    Jeg mener bestemt at han hadde en datter som hadde slått seg til i Valdres – muligens Leira, om dere ikke har fått noen kontakter med hans familie.

  19. Pål sandberg sier:

    Ellef Baastad var min onkel og min mors yngste bror.han giftet seg etter krigen og flyttet til Bergen. Han arbeidet på BMW som skipsbyggermester, men fikk hjerneblødning og ble skilt. Flyttet tilbake til Oslo, men var ganske redusert. Jeg vet ikke når han døde.

  20. Morten Conradi sier:

    Hei Tore,
    Jeg forsøker å systematisere navnene over pårørende til Pelle-gruppa. Har du en slik liste etter at du gikk ut på bloggen din?

  21. morten ensrud sier:

    Dere har skrevet det feil han het Kaare Gundersen og var broren til min mormor som jeg vokste opp hos de var 9 søsken foreldrene het Olaf og Pauline Gundersen søsknene het alfhild ,Ingrid,Ruth,Reidar,Esther,Olaf,Olga og Gunnar de kom fra Brandbu
    Mvh
    Morten Ensrud

  22. Tor Åge Pedersen sier:

    Hei.

    Har dere mulig å sende noen fler eopplysninger om Aage Pedersen.
    Jeg har familie som var aktiv i motstandskampen i Oslo.

    Sender dere t fødselsår holder det .
    Da finner jeg fort ut om vi snakker om samme person.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *