Paddeflat padde?

09042007.jpg

Jarl Pedersen kom over en påkjørt amfibie, men var det en padde eller en frosk? Og var det normalt at den skulle ha så leopardflekkede hud?

I Norge er det registrert én paddeart, nemlig vanlig padde, (Bufo bufo) og tre arter frosk: vanlig frosk (Rana temporaria), spissnutet frosk (Rana arvalis) og damfrosk (Rana Lessonae).

At dette er en damfrosk kan vi utelukke for den finnes det bare mellom 15 og 50 individer av i Arendal.

Det kan være en padde, for padder kan ha mer eller mindre flekkete underside. Jeg tror likevel vi kan utelukke padde fordi den har et kraftigere utseende med bredere kropp og kortere bein.

Vanlig frosk og spissnutefrosk kan være vanskelig å skille, spesielt når hodet er så knust at det ikke er mulig å se om den har en spiss snute eller ikke. Men fordi spissnutefrosk har en tendens til å være litt lysere og mindre flekkete på undersiden, tror jeg dette er en vanlig frosk.

Graden av flekker kan variere fra art til art og fra individ til individ, men i hovedsak er det ikke så uvanlig at padder og frosker har slik flekket hud. Disse fargene gir nemlig god kamuflasje mot rovfisker. En fisk som svømmer under en slik flekkete frosk vil nesten ikke se frosken, fordi frosken vil gå i ett med det brungrumsete vannet og den lyse himmelen. Men kamuflasjen var til liten hjelp for denne skvisa stakkaren da.

Avsender: Hanne Cecilia Aass

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *