Kristenfolk på vandring

Ekteparet Reidun og Arne Førde har ombestemt seg. De vil ikke stemme FrP likevel.   

– De må i det minste kunne snakke med Fremskrittspartiet, sa Reidun oppgitt i slutten av april. Jeg traff henne i forbindelse med KrFs landsmøte i Kristiansand.  Reidun Førde mente KrF burde samarbeide med FrP for å stoppe den rødgrønne regjeringens avkristning av Norge. Ektemann Arne var en av mange i venneflokken hjemme i Vennesla som hadde bestemt seg for å stemme FrP. De forlangte klar tale mot ekteskapsloven som likestiller homofile og heterofile ekteskap. Og klar og ubetinget støtte til Israel. Bare Frp var klare nok. 

Men nå blir det altså KrF likevel. Fremskrittspartiets ja til aktiv dødshjelp var dråpen. Fra før var begeret fullt av ukristelige forslag som å innføre alkoholsalg på bensinstasjoner.

Langs hele Sørlandet og langs deler av Vestlandet har kristenfolket reagert på FrPs vedtak og forslag fra forsommeren. Derfor brukte også Siv Jensen anledningen til å avlyse hele forslaget om aktiv dødshjelp da hun talte på torget i Kristiansand i går. Forslaget hun sjøl stemte for i mai, er nå utsatt på ubestemt tid. Derimot vil hun gjøre alt hun kan for å reversere ekteskapsloven.

Kampen om de kristne velgerne har ført Siv Jensen, Carl I Hagen og Per Sandberg til mangt et bedehus de siste årene. Fram til i vår har de blitt godt mottatt. Norge i Dag-redaktør Finn Jarle Sæle er blant dem som har brukt FrPs suksess til å advare KrF-ledelsen mot å bli for slappe med kristen- budskapet. Han er av den typen som aldri lar en sjanse gå fra seg til å kritisere eget parti, samtidig som han nekter plent å melde seg ut. Det blir alltid godt stoff av folk som kritiserer sine egne.

For Arne Førde er likevel flørten med FrP over for denne gang. Jeg fikk en sms fra Vennesla i går kveld etter at Jensens torg- tale var ute på nett og radio. ”Siv sitt nei er vel egentlig en taktisk uttalelse. Hun har nok fått mer motbør enn ventet”, skriver han.

Siv Jensen har til nå klart det kunststykket å tiltrekke seg både milliardærer og minstepensjonister, liberalister og harry- turister og dem som vil ha bedehus og dem som vil ha billig sprit. Om Siv vil ha dem alle, er det ikke sikkert alle disse vil ha hverandre.

I kveld kan du høre og se Siv Jensen i partilederutspørring på NRK1. I morgen tidlig kan du høre Dagfinn Høybråten i partilederutspørring på Politisk Kvarter.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.
Dette innlegget ble publisert i Frp, KrF, Velgere og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Kristenfolk på vandring

  1. Jørgen H. Kristiansen sier:

    Dette var en spennende og interessant blogg. Du traff spikeren på hodet her.

  2. Jon sier:

    Du skriver:

    «Derfor brukte også Siv Jensen anledningen til å avlyse hele forslaget om aktiv dødshjelp da hun talte på torget i Kristiansand i går. Forslaget hun sjøl stemte for i mai, er nå utsatt på ubestemt tid.»

    Vel, selv for meg som ikke er journalist og politisk interessert og har vært både her og der i verden så fikk jeg i hvert fall med meg at FrP allerede ved vedtaket sa at dette ikke er noe man innfører over natta, og at det vil ta mange år, og at det definitivt ikke blir en del av denne valgkampen. Litt trist at du ikke fikk med deg det, men tror de fleste skjønte det for flere måneder siden.

    Du skriver også:

    «Siv Jensen har til nå klart det kunststykket å tiltrekke seg både milliardærer og minstepensjonister, liberalister og harry- turister og dem som vil ha bedehus og dem som vil ha billig sprit. Om Siv vil ha dem alle, er det ikke sikkert alle disse vil ha hverandre.»

    Akkurat der begynte jeg å lure på om du virkelig forjener tittelen «politisk reporter». Dette er russeavisjournalistikk! Det er så platt, så dumt, så usigelig barnslig og idiotisk! Tror du virkelig ikke at alle disse gruppene finnes i AP og Krf også? Eller Venstre? Det er bare du, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen som fortsatt tværer på alle disse rikingene. Men til og med Jens og Kristin har sluttet å prate stygt om harry-folket.

    Trøste og bære hvor fantastisk lite ballast man ser ut til å ha med seg, til tross for at man har vært redaksjonssjef i NRK. Man blir flau over at slikt kan finne veien ut i et tilsynelatende seriøst mediekonsern som NRK.

  3. Øystein sier:

    KrF er det eneste som duger når alt kommer til alt.

    Sprit på bensinstasjon, aktiv dødshjelp, kutt i bistand blir for drøyt.
    Dessuten bor vi i Norge og ikke i Israel, så innenrikspolitiske standpunk bør veie tyngre enn Israel-spørsmålet.

    Dessuten, KrF er også en Israel-venn.

  4. Jalal sier:

    Hmm.. Det er ikke alle Frpvelgere som ser på flere enn det ene forslaget de brenner for. Gjør man det, så ser man ganske enkelt at det er sider ved dette partiet som ikke henger sammen og som rammer bredt. Bra Arne.

  5. peder sprent sier:

    @Jon: Det var da voldsomt. Hvorfor så sur for en kommentar om en åpenbart faktum? Indremisjonsfrp-velgeren og rasistferpvelgeren og danskebåtfrp-velgeren og antibensinavgiftsvelgeren går jo ikke alltid hånd i hånd? Skal du ikke kalle henne en sosialist også, når du først er i gang?

  6. Litt overrasket over forargelsen, Jon. Jeg mener virkelig det er et kunststykke at Siv Jensen og Fremskrittspartiet har klart å favne så bredt. Det mener jeg de andre partiene ikke har klart, men det er jo ikke fordi de sier nei takk til noen velgergrupper. Poenget mitt er at det er vanskelig å favne alle gruppene samtidig. For øvrig er jeg ofte i Sverige og handler, så harry-turister snakker jeg ikke stygt om. Ikke de andre gruppene heller, faktisk.

  7. EllingDisen sier:

    Jon har et godt poeng. Det finns jo svinestier så store som danske oppdrettsanlegg i samtlige andre norske partier. Ta feks Ap’s runder når det gjelder gasskraftverk og oljeborring, Clemets grunnstötte skole, V’s eksakt gale klimafundamentalisme, Sps utrolige frekke formueskatteforslag, KrF’s totale mangel på moral og kompetanse i annet enn statskirke- og bistandsspörsmål samt SVs «kulturskole» og dobbelte löftebrudd om barnehager.

  8. F. Sund sier:

    Det er ikke så rart at ekteparet ender opp tilbake i Krf, når en vet at dette partiet, som er et av våre største, har flere medlemmer o ver 80 enn under 40.
    Dette blir enda rarere når en ser at det ikke finnes én politiker på Stortinget over 60. De må da forstå at det eneste riktiige parti for dem er Pensjonistpartiet so nå er størst av «De andre» og kan endre alderssammensetningen da vi kan få representasjon i to fylker.
    Pressetalsmann PP

  9. Eivind Fjeld sier:

    Du skriver glimrende. Herlig å lese dine politiske innlegg. Selv synes jeg det er helt utrolig at så mange vil stemme på Frp. De jobber litt som det Demokratiske parti (Golden++ fra radioen). De spurte hva flertallet mente, og så mente de også det. Foreløpig lykkes de med å samle velgere. Vi får se om det holder helt frem til valget.

  10. Tilbaketråkk: Rødvinskristne mot kristenfolket » Lillas valg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *