Her er familien Ross

familien-ross-500x333
Fra v: Thomas Bye, Axel Aubert, Lasse Lindtner, Minken Fosheim og Andrea Bræin Hovig. Foto: Ole Kaland, NRK

Her er mor, far og tre barn slik de ble beskrevet da vi jobbet med serien:

ELISE ROSS (Minken Fosheim), 55 år – mor og ektefelle – arvet Kongshavn skrap og metall, som hun døpte om til Kongskrap. BI-kurs, yrkespolitiker i AP, begynte i kommunestyret i Kongshavn. Tre perioder på Stortinget, klar for sin fjerde og aktuell som statsråd. Dyktig politiker med sterke miljøstandpunkter. I kamp med kolleger som ikke våger å være tydlige i kontroversielle saker og bare er ute etter posisjon. Hun ser ikke og langt mindre aksepterer at hun også kan være brutal.

Enebarn, tøff barndom, faren gjorde hjemmet og bedriften til taterleir om sommeren. Moren hysterisk veik. Døde da Elise var 12 år.

Underliggende er hun redd for å være slik mor for sine barn, som hennes egen mor var. Derfor har hun holdt avstand. Pertentlig, nøye med det ytre og sitt ytre, med fasaden.

Vanskelig forhold til datteren Viktoria – ubevisst konkurrent. Nært forhold til sønnen Martin. Fjernt forhold til yngstesønnen Theis, som kom da hennes ambisjoner begynte å få form. Mye dårlig samvittighet som hun slåss mot.

OTTO KARLSEN ROSS (Lasse Lindtner), 55 år – far og ektefelle – bergenser. Han var progressiv likestiller og tok Elises etternavn da de giftet seg.

Gikk på NTH da han fulgte kallet til sjølproletarisering og kom til Skrapen for å lage revolusjon, men ble erobret Elise, som også trengte ham til å komme seg bort fra sin møkkete arv. Nå er han daglig leder og den som driver bedriften. Et stormfullt ekteskap som har et dypt fellesskap og kjærlighet på bånn.

Idealist. Autoritetsopprører.  Masse sjarm, godt likt på Skrapen. De kaller ham Hvalrossen. Egentlig litt makelig og nokså ustrukturert, rotete. Har prøvd å være god far. Godt forhold til Viktoria, fjernere og konkurrerende med Martin, litt for mye kompis med Theis.

Nekter å resignere i sin revolusjonære visjon. Det er det han sliter med. Tjukk midtlivskrise – han prøver å være tilfreds med å vasse rundt som daglig leder av Skrapen, men er underliggende forbanna for at han ikke fullførte studiene – og egentlig forbanna på Elise, som på ett eller annet plan lokket ham til å befri henne fra møkka.

Ett eller annet sted er det ugreit at han står på feil side i klassekampen, men samtidig trivs han med makt. Sine indre konflikter tar han ut som sinne på alt som lukter av overgrep, urett.

VIKTORIA ROSS (Andrea Bræin Hovig), 24 år, oppkalt etter den østerrikske oldemoren. Dyrket fordi  hun er vakker, har mye å si om gutter som vil ha henne som trofe.

Hoppet av medisinerstudiene og forholdet til Aksel Fagerjord og kjempet igjennom – ikke minst i seg selv – at hun ville være modell. Sammenligner seg med toppidrettsfolk, som har fått en egenskap i fødselsgave og kan tjene mye penger på den i en meget kort og hektisk karriere. Vet hun er ferdig ved første tegn til aldring.

Vanskelig forhold til Elise. Mener seg oversett, at moren dyrket gutta den lille tiden hun tilbrakte i familien. Modellvalget også et opprør i trass mot prektige og moralsk uutholdelig riktige foreldre.

Hun ble forført inn i modellverdenen av amerikaneren John Disraeli, fotograf med de riktige forbindelser. Sammen har de designet en kolleksjon- Helmand -, som skal produseres av kvinner i Kandahar og distribueres gjennom Sears. Viktoria har investert tre mill fra forskudd på arv.

MARTIN ROSS (Axel Aubert) sønn –seriens hovedperson sammen med Elise, 22 år, oppkalt etter oldefaren Marcello, som startet bedriften.

Sensation-seeker, underliggende redd for sin egen kraft og hva han kan finne på. Vil sette spor. Den av barna som har best forhold til moren Elise. Utadvendt, drag på jentene.

Videregående, forventning at han skal begynne på maskin på NTNU og overta bedriften. Intelligent, ikke intellektuell, kropp og fysisk utfoldelse. Opprør mot farens quasiopprør og morens uutholdelige prektighet.

Vervet seg til Afghanistan. Kommer hjem etter seks måneders tjeneste idet serien starter.

THEIS ROSS (Thomas Bye), 17 år,  på videregående.

Flogvit, uhyggelig kjapp i huet og kjeften, nerd, rå på data, har bygget seg kommandosentral i kjelleren, avlytter mobiltelefoner, styrer verden, forlest, intellektuell.

Bortskjemt og forsømt, sjarmerer eller snakker seg unna det meste, laget seg sin egen verden.

Stort familiesavn. Viktoria knyttet seg til faren, Martin til moren – alt var opptatt da Theis kom. Sier han ble outsourcet fra han var baby. Sårbarhet som han beskytter seg mot  med huet og kjeften.

Dette innlegget ble publisert i dramatikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *