Deus ex machina og taliban-veteranene

drone-large

Klikk på bildet for større versjon

Afghanistan-veteranene begynner å bli et tema i nordisk offentlighet. Hvem bryr seg om Taliban-veteranene? De er mennesker med psykologi, de også. Når kommer deres historier?

Afghanistan-veteran Martin Ross i Kongshavn sier:

Når du sitter i en upansra bil og venter på at en veibombe skal gå av i trynet på deg, er det merkelig hvor hardt du kan lengte etter at lillebroren din skal mase om å få bli kjørt ned til Statoil for å kjøpe popcorn –

Veibombene er ISAF-styrkenes verste motstander. Hva er tilsvarende helvete for Taliban? Tenk deg – du sitter i skjul i et hus eller i terrenget, ingen varsler, plutselig er du død. De som drepte deg, er snart gått hjem for dagen. Hjemme i USA. Rakett fra en drone. Disse førerløse flyene er ifølge CIA-sjef  Leon Panetta, “the only game in town.” The Atlantic drøfter implikasjonene.

I dramatikken er det noe som kalles deus ex machina – det skjer noe plutselig som ikke er underbygget eller varslet. Ofte en nødløsning i dårlig dramatikk. Rakett fra droner kvalifiserer. Så hvilke historier vil Taliban-veteranene fortelle?

Dette innlegget ble publisert i krig. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *