Å komme hjem fra krig

6465_PRT_fotoStephen

Foto: Forsvaret/Stephen

Har du stemt på et parti som sitter på Stortinget, har du også stemt for å ha tungt bevæpnede soldater i Afghanistan – som banner og skyter og dreper og blir drept. Du har stemt for krigen.

Så ser du filmen Armadillo og blir sjokkert. I en krets med bekjente fordømmer du krigen og soldatene. I denne kretsen er det en som har krigserfaring fra Afghanistan. Hun blir fordømt for å ha fulgt Stortingets politikk. Har hun sosial teft, holder hun kjeft. Forteller hun sin historie, får hun høre at – umulig, du er jo ikke sånn.

Oppvarming mot Kongshavn-premieren i Litteraturhuset førstkommende søndag 31.10. kl 17. Paneldebatt om ett av seriens temaer. Martin Ross kommer hjem etter seks måneder i ISAF-styrken med erfaringer som har formet ham og gjør ham fremmed for mye av det han kommer hjem til.

Erik Wold leder dialogen i et panel med to soldater som er kommet hjem fra Afghanistan. Nesten. Her er også Krigsskolesjefen, oberst Arne Opperud, sjefen for Forsvarets Veteransenter, oberstløytnant John Petter Bachke, stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter. Innspillene er kutt fra dramaserien.

Hvordan er det å leve med så sterke erfaringer i en gjennomregulert velferdsstat? Hvordan er det å møte presseoppslag som fordømmer soldater for å banne og utvikle en udannet krigerkultur?

Hvordan er reisen fra Stange i Hedmark til Meymaneh i Faryab – og tilbake igjen?

Dette innlegget ble publisert i krig. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *