Klangdronning til Oslo

Torsdag og fredag denne uken er det duket for en begivenhet: Den nederlandske stjernefiolinisten Janine Jansen spiller i Oslo Konserthus, som solist med Oslo Filharmoniske Orkester. Som dette videoklippet med Mozarts fiolinkonsert nr. 5 viser, har hun en fantastisk klang i instrumentet sitt. Tonen er klar og presis, men samtidig lidenskapelig og varm. En flott kombinasjon, og her brukt med nydelig musikalsk innlevelse. Mozarts musikalske setninger henger perfekt sammen som om de var argumenter i en lang samtale.

Som tidligere sagt på bloggen, er jeg glad i utøvere med personlige fortolkninger. De må overbevise meg om at de har noe på hjertet! Janine er en slik musiker. Etter ti år i rampelyset har 33-åringen overlevd bransjens trøkk og krav og fremstår nå mer sikker og personlig enn noensinne.

Janine Jansen. Foto: presse

Men personlighet er ikke nok; innen klassisk musikk er stilfølelse viktig, samt evnen til å forme et verk som en helhetlig fortelling. I dette Mozart-klippet viser Janine at hun mestrer den krevende Mozart-stilen til fingerspissene; frasene spilles som setninger med spørsmål og svar – dette er stor musikalitet som snakker direkte til lytteren.

I Oslo skal Janine spille noe ganske annet og mørkere enn denne Mozartkonserten, nemlig Fiolinkonsert nr. 2 av den sovjetiske komponisten Dmitrij Sjostakovitsj. Her har du et videoklipp med konsertens 2.sats, spilt av en av de største sovjetisk/russiske fiolinistene gjennom tidene, nemlig David Oistrach. Tonen hans er ekstremt stor og syngende. Her former han landsmannens konsert til en intens og klagende sang. Mørkt, men samtidig vakkert. Forutsetningene er på plass; både konsert nr.1 og 2 ble skrevet til Oistrach, og den første ble en av komponistens aller største suksesser.

Dmitrij Sjostakovitsj. Foto: Wikipedia

Det skal bli spennende å høre hvordan Janine Jansen griper dette an i Oslo Konserthus. Konsert nr.2 er ikke så kjent som den første. Det gir henne større frihet til å forme musikken etter sitt eget hode. Mitt stalltips er at dette kan bli en sjeldent god fremførelse. Janine har noe av det trøkket og lidenskapen som skal til for å gi Sjostakovitsj’ mørke og lange spinnende melodier mening og retning. Kjøp billett til konserten eller lytt til konserten i NRK P2 fredag 6.mai kl. 19. Om jeg fremdeles er enig med mitt eget tips etter konserten, kan du sjekke ut i Kulturnytt i NRK P2 fredag morgen fra kl 08.05. Les også på www.nrk.no og følg med på bloggen min.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *