Hva er en planet?

I dagens sending er det intervju med Kaare Aksnes angående det nye himmellegemet som er oppdaget (Se «Farvel Pluto?«). Er dette en tiende planet? Det som må avklares først er: hva er en planet? En sammenligning av størrelsen til det nye objektet og de «nåværende» planetene finner du her.

Plutos status som planet har vært diskutert, og denne debatten har dukket opp igjen. Mange mener at Pluto bare er en asteroide, mens andre, som Aksnes, vektlegger at vi må ta hensyn til den historiske og kulturelle oppfattelsen av hva en planet er. Det er ganske interessant at vitenskapen går til den «folkelige oppfattelsen» for å finne en definisjon!

Nå skal altså en arbeidsgruppe i Den internasjonale astronomiske union (IAU), med Kaare Aksnes i spissen, diskutere denne problemstillingen i Nordheimsund i Hardanger(!).

Den endelige avgjørelsen på hvilken status det nye himmellegemet får, og om Pluto får beholde sin planetstatus, faller på IAU sin generalforsamling i august 2006. Vi avventer i spenning! Jeg skal forsøke å følge opp saken så snart jeg vet mer…

Avsender: Eivind Grimsby Haarr

Dette innlegget ble publisert i epost. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Hva er en planet?

  1. Geir Jensse sier:

    Har nettopp sett høstens første Schrödinger´s Katt. For en skuffelse. Samtlige reportasjer er korte og overfladiske og preget av et vanvittig hastverk. De minner mest om små notiser i en tabloidavis. Som reporteren selv sier i den tåpelige reportasjen om ruglete golfballer: «Dette er ikke akkurat en vitenskapelig metode». Nettopp! Hvorfor bruke vitenskapelige metoder i et «vitenskapsprogram».
    Dere virker nesten livredde for at seerne skal begynne å kjede seg i beste sendetid, og velger derfor en presentasjonsform hvor man får en følelse av at man «zapper» fra innslag til innslag. Det fungerer rett og slett ikke. Zapp heller til svensk TV´s Vetenskapsmagasinet. Der bruker de gjerne en time eller to til å presentere et eneste tema. På den måten lærer man noe istedet for å få denne overfladiske informasjonen som dere serverer. Selv Newton, som er laget for barn og ungdom, går mye mer i dybden enn de tabloide avisnotisene til Schrödinger´s Katt.

    God bedring!

  2. Eivind Grimsby Haarr sier:

    Takk for tilbakemelding!

    NRK har tatt et valg om å lage et program om vitenskap som skal nå ut til alle. Jeg er, som deg, en stor fan av vitenskapsprogrammer som går enda mer i dybden, men dette er altså ikke mandatet til Schrödingers katt. Jeg mener at det er en stor fordel for forskningsnorge at det finnes et program om vitenskap for folk flest. Så kan det diskuteres om vi burde hatt et program som gikk mer i dybden i tillegg til Katta.

    Jeg skjønner ikke at du skriver at man heller skal se Vetenskapsmagasinet enn Katta. Hva med å si zapp også innom Vetenskapsmagasinet? De går jo til forskjellige tider 🙂

    Jeg kan også nevne at jeg vil prøve å legge ut litt linker og stoff her i bloggen for de som vil gå litt mer i dybden på problemstillingene.

    -Programleder Eivind

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *