Duell-hoppingen, suksess eller fiasko?

Hoppuka som arrangør er de eneste som benytter seg av dette systemet. Arrangørene sier seg veldig fornøyd med duell-hoppingen.
Siden dette ble satt i gang, har jeg gjort meg flere tanker om det. Hva mener dere? Les mer…

Først av alt må jeg få si meg meget fornøyd med gårsdagen. Hvilket renn vi fikk! At Roar er der oppe og hevder seg (bare 2,5 poeng bak Ahonen) borger for et spennende renn her i Garmisch, og videre i Hoppuka.

Så var det dette med i disse duellene som arrangørene praktiserer her nede. Jeg noterer meg at flere av dere der hjemme er opptatt av dette, og det er jeg også…

Hoppuka har i år 10 års jubileum for knock-out eller duell-hopping om du vil.
Arrangørene begynte med dette i 1996/1997 sesongen og er veldig begeistret.
Hoppuka er de eneste arrangørene som benytter dette systemet og både i Tyskland såvel som i Østerrike har dett blitt en suksess.

De første årene hadde jeg liten sans for duellene, men nå har jeg slått meg til ro med det.
Stort sett går alle de beste videre og når Tyskland og Østerrike er fornøyde- Hvorfor da tvile?

Er også dere der hjemme enige med de tyske arrangørne om at dette er en suksess, eller er dette bare et system som Tyskland og Østerrike kan si seg fornøyde med? For det er ingen andre som i World-Cup sirkuset som praktiserer duell-hopping.

Dagen i dag går stort sett med til forberedelser foran nyttårshopprennet. Visste dere f.eks at Svenn Hannawald vant rennet her i Garmisch i 2002, etter å ha tapt sin duell?

Så da er det bare å gjøre seg klar til søndagens store begivenhet. Måtte det bli mange spennende dueller! Men glem for all del ikke kvalifiseringen i morgen..

Hoppukehilsen fra

Arne Scheie

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

34 kommentarer til Duell-hoppingen, suksess eller fiasko?

  1. Lars(15) sier:

    Hei Arne
    Jeg er en stor fan av deg som kommentator…din stemme er enorm…
    Jeg har nå i flere år ineteressert meg for hoppsporten( ikke som hopper men som tv titter…Særlig de 2 siste årene har min hopp interesse økt betrakterlig… Nå må vi diskutere duell-hopping…. jeg mener personlig som en gutt på 15 år…med litt erfaring at dette fungerer bra… det er jo om og gjort å vinne å vinner du din duell er du bedre enn taperen(vis ikke han har vært uheldig)…Derfor har jeg ingen betenkelig heter med dette… jeg vill benytte anledningen til å ønske de norske hopperne lykke til i Garmisch… Stå på gutter…Nå Sigur må du beggyne å vise FORM!!!

  2. Hei Arne.
    Duell er ok. Det er jo spennende for seere og publikum. De beste hopper bra uansett hvordan man arangerer. Godt nyttår til dere alle som er i Tyskland.

  3. Kai Ove sier:

    Det kunne vært interessant med en statistikk som viser hvor mange av duelltaperne som ville fått plass i finaleomgangen med orginalreglene, og hva dette har fått å si for sammenlagtlistene siste årene.

    Dueller er vel best for de som følger lite med på hoppsport.Det er lettfattelig, litt kommers- man vs man, men vi må vel leve med det. Nordmenn har vel ikke alltid gått i bresjen for utviklingen innen hopping.

    Godt nyttår Arne!

    Kai Ove

  4. Herman sier:

    Hei Arne!!!!
    Jeg mener duellene er veldig bra. Det gjør etter min mening at hoppuka blir enda mer spesiell. Og en førsteomgang blir mye mer spennende for publikum. Det er alltid kamp lissom. En slags mini-andreomgand. Hvis du skjønner hva jeg mener?? Å det at romøren for et par år siden klaga da han hadde gått ut etter duellen er helt patetisk.(jeg liker egentlig han da, men ikke i den saken). Han sa at etter vanlige regler hadde han ent på 18 plass… Men han visste på forhånd og han visste at det var smart å komme høyst mulig opp i kvalikken for å møte en svakere motstander. Men neida, her skal han klage over noe som skaper skjarm over hoppuka. At det bare er å slå den du hopper mot så er du i finalen. At du kan komme dit med 90m hvis du har flaks!!! Hilsen Herman 14 år.

  5. Thomas sier:

    Hei Arne
    Duellene er det helt spesielle med hoppuka og det som er så sjarmerende med den. Duellhoppingen gjør at vi ikke vet hva som kommer til å skje. Det var jo en stor overaskelse i går at både Loitzl og Morgenstern ble slått ut. Ingen dueller = ingen spenning!! For med duellhopping kan selv den beste ryke ut hvis han har uflaks.

  6. even sier:

    hei arne:)

    eg synst duell hopping e kjempe morsomt og spennandes det skulle ha våre meir av det:)
    eg lika duell hopping:)
    det som gjer det spennades

  7. erik sier:

    Syns duell-ordningen er tåpelig og bingoaktig, og har etter ti år ikke klart å venne meg til det. Enda tåpeligere er begrepet «lucky losers»; om det er noen som er heldige, er det vel snarere de som kommer videre med et elendig hopp, fordi motstandere hopper enda dårligere.

  8. Petter sier:

    Hei Arne!

    Duellene er etter min mening ikke noe særlig. Greit nok at man får de beste spredt og litt interne konkuranser men det er ett urettferdig system.

    Det værste jeg husker er at Toni Nieminen vant en duell på 90 tallet. Han som tapte duellene ble sist i rennet, Toni hadde blitt tredje sist eller noe.

    I går hadde vi stakkars Andrea Morassi, nr 23 men ble slått ut. Det er kanskje ikke en stor sak, men tror du den unge Italieneren var spesielt fornøyd?

    David Lazzaroni datt ut uretferdig to ganger i fjor, Johan Erikson minst en gang for 2 år siden, listen er lang.

    For disse hopperne betyr det noe og det gjør det urettferdig. Det blir enda værre når folk som er kvalifisert ikke hopper kvallikken fordi da forsvinner i realiteten luckylooser plassene og det blir flere rare dueller.

    Det er også bare tull når de må gå ned på farten og de 15 beste blir rangert best.

    Toni Innauer er også ute å kritiserer systemet nå fordi at de beste blirs spredt og de kommer da i fjorskjellige vind perioder. Dette er ett godt poeng da det er mer sannsynelig at de beste har like forhold når de hopper etterhverandre.

    Konklusjon: Vekk med Duellene. Vær så snill.

  9. Hoppfan sier:

    Duellene kan de ta bort…Du kan jo ha det 11. beste hoppet i førsteomgang, enda å ikke bli med til finaleomgangen..Ta duellene bort!!

  10. Stefan sier:

    det er drit kult med dueller de som ikke vil ha det er dumme

  11. Herulf Olsen sier:

    Hei igjen Arne !
    Lester at du er blitt litt vant med disse duellene, men tror at de fleste ikke er fornøyd med denne måten med hopp.Som regel blir det nok rettferdig men likevell. Bedre med vanlig hopping.
    Men så er det her nede hvor det er mest penger og publikum, så da må en bare godta det.
    Men jeg liker ikke alltid filmingen til de som produserer hopp.
    Ellers så håper jeg ikke at Rødkleiva blir bygd, heia Vikersund.
    Ser at det er mulighet for ny Holmenkoll bakke og det er en stor glede at den blir bygd om.
    Ellers så blir det morro til søndag med mange norske lange hopp.
    Og godt nyttår til deg Arne.

  12. Carl August sier:

    Jeg synes duellene er kule

  13. ole m ansnes sier:

    Hei!
    Jeg likte slett ikke duell-hoppingen i starten, og mener vel fortsatt at hopprenn er best uten dueller. Men jeg lever godt med konkurranseformen, og tar gjerne noen duell-renn i året, dersom det bidrar til å øke interessen for hoppsporten.

    Ole M, Surnadal

  14. egil sier:

    heisan arne
    som de fleste andre; duellhoppinga gjør hoppuka litt spesiell, og så er det jo bare for guttene å konsentrere seg om de reglene som gjelder derogda, eller?
    Men, til det som er viktigere, sitrap fra Partenkirchen: -8,6C klart, lett vind fra sør. ser fra kjøkkenvinduet at lyset i bakken er på, ser ut som de får bra forhold i morra. Regner med at jeg tusler en tur bortover for å se på kvalikken, billettene er klare for søndagen. Vi sees!(?)

  15. Rolf Tverbakk sier:

    Hei, Arne!
    Synes at duell-hopping er tåpelig. Hvis det skulle ha vært nerve i det, så måtte man ha kuttet ut ordningen med «lucky losers». Slik det er nå, så kommer alle de som har mulighet til god plassering videre uansett, og da er det ingen reell spenning. Så enten kompromissløs duell eller ingen duell!

  16. camilla sier:

    Jeg syns det er så domt da de hoper 2 og 2!!Tror du JANNE AHONEN er like god neste år??Jeg er veldi glad i hopp.Når jeg blir stor så skal jeg bli sports komentator hilsen en jente som elsker sport.Kan du si til tommy ingebriksen at jeg elsker hannnn..!!hehe og til lars bystøl at han er søt hilsen camilla

  17. Peter sier:

    Jeg Synes det er bra med Dueller i hoppuka. Det burde virkelig vært mer av det. Kanskje (Nye) Holmenkollen?
    Skiflygnings-vm? VM? OL? Det er bra

  18. Stefan sier:

    duell er drit kult og jeg ønsker schmitt lykke til i kvalifiseringa i dag

  19. Bjørnar H sier:

    Det blir ikkje enklare å følge med av duellhoppinga iallfall. Masse mas og rot med å følge med på kven som ligg på dei fem-beste-som-ikkje-var-best-men-som-er-betre-enn-mange-av-dei-beste-lista. Bra vi har Arne der som kan halde orden i sysakene 🙂 Synest hopp er best når dei beste går vidare, ferdig med det. Det blir litt som med sprintlangrenn, det skal liksom vere ekstra underhaldande, men når det blir så mange heat at det tek like lang tid som femmila er poenget litt borte 😉

  20. Terje sier:

    Hei Arne!
    Duellene skulle ha vært kuttet ut. La oss si at en som to dårlige hoppere hopper mot hverandre, den ene ryker ut og den andre går videre. Og så kommer to litt bedre hoppere og den ene går videre og den andre ryker ut! Og den som ryker ut hoppet bedre enn den som gikk videre av de dårlige! Da begynner ting å bli litt urettferdig! Duellene må bort!

  21. Raymond Wardenær sier:

    Så er vi i gang med «duellhoppingen» igjen. Jeg er ingen tilhenger av dette systemet, men gar et forslag som JEG synes vil være bedre. I stedet for at den beste møter den svakeste, med 48 hoppere mellom, og nr. 25 møter nr. 26, to som altså her jevnlike, burde det for å få det mer rettferdig være slik at nr. 1 møter nr. 26, nr, 2 møter nr. 27 osv. Da er det alltid 25 plasser mellom de to som møtes. Hva synes du om det?

  22. tom heggem sier:

    Hei Arne!
    Jeg mener at duell-ordningen er retferdig og «morsom» så lenge forholdene i bakken er noenlunde stabile. Utslagene blir derimot for store ved ustabile forhold. Stå videre, du jgør jobben like prikkfritt år ut og år inn. Takker og lykke til med resten av hoppuka, skiflyging i Kulm, OL og ikke minst fotball-vm

  23. joachim sier:

    Det er det som gjør hoppuka litt mere spennende,og litt anderledels
    blir det ikke mann mot mann,da blir det jo vanlig det er gøy det også.
    Duellene skal være der for bestandig ikke sant Arne

  24. Sigurd sier:

    Hva er egentlig poenget? Særlig spennende er det jo ikke da sammenlagt- kandidatene går videre som «lucky loosere». Det eneste man oppnår er at noen som skulle vært i finale- omgangen går ut. Dessuten er jeg helt enig med deg som mener at «lucky looser» er et helt tåpelig begrep. Var Ljøkelsøy heldig i Oberstorf? Da synes jeg det norske begrepet «kjøkkenveien» fungerer mye bedre. Hvorfor har dere i NRK egentlig slutta å si det Scheie?

    Hvis man skal fortsette med dette systemet må i hvertfall kvalliken være obligatorisk for alle. Når noen av de beste står over, blir det i realiteten færre kjøkkenvei- plasser igjen. det blir også for dumt å sette ned farten for de 15 beste og sette de først.

    Sigurd

  25. stian sier:

    jeg synes det helt ok. Det er spennende med dueller! synes jeg

  26. Harald sier:

    Det blir ikke så store forskjeller fra det vanlige systemet. Litt enig med Raymond, hvorfor skal de beste ha alle fordelene?

  27. Harald sier:

    Teoretisk kan nr.11 etter første omgang.
    Nå har første utslåtte vært 23 i Oberstdorf og 26 i Garmisch.

    Nr. 30 (Lucky Winner må vi vel kalle disse) hadde dårlige poengsum enn 4 utslåtte i 1. rennet, og 12 i Nyttårsrennet.

  28. Hei! sier:

    Hei!

    Duellhopping er greit!
    Den beste vinner uansett… Enkelt og greit!

  29. Mathias sier:

    jeg synest duellene er bra. jeg føler da at hoppuka blir mer spesiell. Å hvis du hopper bra å du likevel blir slått ut i duellen blir du jo «lucky looser». så det er bare å hoppe BRA så kommer du til finalen uansett.

  30. Vanja sier:

    «Det kunne vært interessant med en statistikk som viser hvor mange av duelltaperne som ville fått plass i finaleomgangen med orginalreglene, og hva dette har fått å si for sammenlagtlistene siste årene.»

    Jeg er enig med Kai Ove, det var et godt poeng han kom med. Ellers enig med alle som er i mot Duellene at de bør kuttes!!

  31. HedHunter sier:

    Først og fremst vil jeg si at jeg ikke er tilhenger av duellsystemet. Men når det er sagt så synes jeg «lucky losers» er et greit begrep. Hopperne som inngår i denne gruppen er tapere av sine respektive par, men er heldige fordi ikke flere oppnådde høyere poengsum. Jeg synes det er rart at du (Arne) finner dette begrepet merkelig, og vil heller bruke «heldige toere». Det er jo to uttrykk med nesten identisk mening.

  32. Mats sier:

    Jeg syntes egentlig at det bra.
    Det blir en litt spenning når de beste møtes!!

  33. Jon Espen Joranger sier:

    hmmmm kan godt hende jeg tar grundig feil, men synes å huske at det var 12 hoppere med bedre poengsum enn tsjekkeren som startet 2. omgang som ikkje kom videre…. duellhopping=LANGT fra rettferdig. PS: men ja, jeg er enig at det er med på å gjøre rennene spesielle!

  34. Harald sier:

    Hvis en skal begynne å måle rettferdigheten, så har Nyttårsrennet så langt vært mest urettferdig, litt foran Innsbruck, mens det var passelig rettferdig i Oberstdorf.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *