Fredag den 13

Hei og god morgen på denne ulykkesdagen 🙂 

Fredag den 13 – ulykkesdagen over alle, men fra til no så er alt gått bra til jobb og studio. Men dagen er jo ung….For dette er dagen de overtroiske frykter, og vi som offisiellt ikke er overtroisk alikevel tenker litt ekstra på. I følge mytene skal du verken føde barn, gifte deg, bytte jobb, eller flytte fredag den 13. Dette er nemlig dagen hvor alt kan gå galt. Eller er det egentlig sånn?

Historisk: Kombinasjonene av fredag og tallet 13 viser dobbelt ulykke, fordi både dagen og tallet hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenens morgen.Denne overtroa er det bare vi i den vestlige verden som lider av, og det er en relativt ny overtro, historisk sett. Det var først på 1800-tallet at man begynte å tro på ulykke på denne dag, i følge forskning.no

Tallet 13: Det heter seg at hvis det er 13 til bords, så vil alle dø i løpet av et år. Hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt så vil du ha Djevelens lykke. Det er vanskelig å vite om det er sant, men de gamle hinduene mente i alle fall at det brakte ulykke å være 13 til stede i et rom, samlet på samme sted eller tilbords.

I norrøn mytologi er det heller ikke bra å være 13 til bords. Det etter at det en gang var fest i Valhall, og 12 guder var invitert. Loke som var av jotunslekt var ikke invitert men møtte opp allikevel. Festen endte i et blodbad, og etter det har det aldri vært bra å være 13 gjester til bords.

Jesus og de 12 disipler: Det siste måltidet Jesus hadde delte han med sine 12 disipler. Judas Iskariot som forrådte Jesus, var den 13 til bords.

Overtroiske mennesker: Noen er værre en andre, så ille er det for noe at de låser seg inn denne dagen. Men det er ikke funnet spor av at fredag den 13 var en ulykkesdag før det 19.århundre. Noen mener denne dagen er medieskapt, og at det er ren tilfeldighet at det har forekommet ulykker forbundet med fredag og tallet 13.

Så da er det opp til dæ å avgjøre hva du tror og ikke tror i forbindelse med denne dagen.
😀

Konkurransen: Kildesortering er blitt vanlig i store deler av landet, men ved et avfallselskap i Finnmark blir det ikke kildesortering av søppel med det første, selv om et forbud mot deponering av husholdningsavfallet er rett rundt hjørnet. Hvilket avfallselsakp er det? Øfas- Øst Finnmark avfallsselskap. Sigmund Johansen er dagens vinner, og to flaks lodd kommer til landstedet på kaia i Breivik.

Riddu Riddu også i dag. Det var nemlig filmpremiere i går.Roger Mandal fra Kåfjord, bosatt i kautokeino, har lagd filmen 9175 Sveagruva, som handler om livet i Svea. Inger Johanne Sæterbakk er på festivalen, og reportasjen kan du høre her.

Liss har vært i studio denne uka, men mønstrer nå av. Mandagsmorgen kan du nyte stemmen og selskapet til Jakob Arvola. Ha ei strålende fin helg, uavhengig av vær. 😀

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *