Sommervær og lemenår i Finnmarkssendinga

God morgen, endelig 1. juni, endelig fredag og det loves godt vær i helga. Det har handlet mye om sommervær i sendinga, og det må være lov når meteorologen har så god værmelding å by på.  

Sol, regn eller kanskje hagelbyger? Været har veldig mye å si for hvordan sommer oppleves for folk her nord. I fjor sommer regna det uke etter uke, men nordlendingen var likevel tøff og møtte været med rak rygg. Slik været er akkurat nå kan det minne om at vi har en god sommer i vente. Karen Marie Berg har laga reportasjen du kan høre her.

Og er du, som jeg, opptatt av været, så skal du vite at meteorolog Geir Bøyum lover sommervær i helga i Finnmark. Vil du høre hele det hyggelige værvarslet fra meteorologen selv, kan du gå inn her.

Lemenår i år? Siw Killengreen

Vel, nå hevder forskerne at det kan gå mot ett. Det er 29 år siden sist de små hissigproppene inntok Finnmark. Jeg syns personlig det er litt ekkelt å se lyngen leve når man går tur, men de som er opptatt av rovvilt og fugler har fortalt meg at lemenår er kjempeflott. Biolog og forsker ved Universitetet i Tromsø, Siw Killengreen, forteller om fordelene med lemenår for rovvilt og fugler, men en liten advarsel om at folk kan få harepest i lemenår, så ikke rør hverken levende eller død lemen når det er lemenår. Hør mer her.

Konkurransen i dag handlet om lakseelver

I natt åpnet tre kjente lakseelver for stangfiske av laks. Den ene er Neidenelva, den andre er Tanaelva, men hva heter den andre kjente elva i Finnmark? Altaelva er riktig svar, og det visste Birger Punsvik fra Alta. Gratulerer. Han får premie i dag for han klarte også oppfølgingsspørsmålet som var:

En svært kjent og royal person bruker å fiske i Altaelva, men i år har han ikke tid. Hvem er det? SVAR: Kong Harald.

Programleder denne uka har vært Torill Olsen, og jeg tar helg nå med å minne deg om Norge Rundt i kveld som har et innslag fra Finnmark. Du får du møte ei lita jente fra Sirma som går i barnehage i Utsjok Finland, for det er den nærmeste barnehagen. Sånn er det å bo i grensefylke Finnmark.

Neste uke er det Odd-Asbjørn Brovold som er morravert.

Nu er det helg. Hilsen Torill.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *