Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. august 2005 kl 19.55 Gastronomi: Mat og identitet

Hva er en nasjonalrett?

Henry Notaker fortsetter sin reise i matens verden og matens historie (Foto: Per Jordal, NRK)
Henry Notaker fortsetter sin reise i matens verden og matens historie (Foto: Per Jordal, NRK)
Er noen nasjoner mer kulinariske enn andre? Er franskmenn "froskeetere" som engelskmennene kaller dem? Og hvor kommer egentlig froskene fra? Er plumpuddingen et nasjonalt symbol for engelskmennene? Er lutefisken norsk?

I det fjerde programmet i serien "Gastronomi" snur Henry Notaker opp ned på en del vante forestillinger om hva som er nasjonalt, også av det norske.

Det er mye snakk om norske mattradisjoner og norsk matkultur. I andre land forsøker folk på samme måte å definere tradisjonsmaten sin, men det er ikke alltid så lett. Franskmenn spiser ikke så mye frosk som mange tror, men til gjengjeld er det ikke så mange andre som spiser det i det hele tatt. Er froskelår da en fransk nasjonalrett? Og hva med engelskmennene, er det fish and chips eller pai eller plumpudding eller roastbiff som er den egentlige nasjonalretten?

Eller se på USA der hver innvandrergruppe har sin egen mattradisjon. Kinesere spiser ris, italienere pasta og afroamerikanerne "soul food". Ja, hva er nå egentlig det? Henry Notaker drar til Harlem i New York, og opplever en søndagsbrunsj med gospelsang og soul food. Langt inne i ødemarken finner han også en liten iskremfabrikk, hvor Ice Cream Sundae ble til.

Om serien
NRKs matserie "Gastronomi" er en fabelaktig reise i matens verden og i matens historie. Programlederen Henry Notaker tar seerne med til keisertidens Kina, til fast-foodkulturens USA og til potetprester på den norske landsbygda. Han læres opp til å spise indisk mat med fingrene, får smake på den ekte balsamicoeddiken i en kjeller i Modena, deltar i vinterblot på Island, inspiserer isproduksjonen på det stedet Ice Cream Sundae ble oppfunnet, snakker med en kokkepike som laget vegetarmat til Mahatma Gandhi, drøfter den norske kokkerevolusjonen med Paul Bocuse og serveres brennevin på et fransk apotek.

Sammen med regissør Per Jordal og fotograf Håvard Jenssen har Notaker reist kloden rundt for å finne de rette situasjonene og de rette bildene til denne serien som tar historien på alvor, men samtidig holder en lett og underholdende stil. Programserien bygger på boka "Gastronomi – til bords med historien", som Henry Notaker ga ut i 1986 og som snart har solgt i 20 000 eksemplarer. Notaker en internasjonalt anerkjent ekspert på gamle kokebøker, og er blant annet blitt invitert til å holde forelesninger om europeisk mathistorie ved franske universiteter.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Henry Notaker henry@notaker.com
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf 23 04 74 83 / 98 87 50 78