Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. juni 2007 kl 20.05 Edel vare

Prisvinnende perler fra Montreux

Andreas Diesen har funnet frem godbiter fra NRKs Montreux-bidrag. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Andreas Diesen har funnet frem godbiter fra NRKs Montreux-bidrag. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Norsk underholdning har gjort det særdeles skarpt i tv-bransjens svar på Oscar - Montreux-prisen. Trond Kirkvaag er nærmest å regne for en premiegrossist. I kveldens program blir det gjensyn med noen av NRKs bidrag, hvorav flere har vunnet høythengende priser.

Det er stor prestisje og mye ære forbundet med en pris i Montreux. Montreux-festivalen, som nå er flyttet til Luzern og egentlig heter Rose d'or (Gullrosen), er en internasjonal konkurranse med bidrag fra hele verden.

Man skulle kanskje ikke tro at lille Norge hadde særlig sjanse i slikt selskap, men da må man definitivt tro om igjen. I kveld viser Andreas Diesen oss glimt fra noen av bidragene som har gjort seg bemerket.

40 år, 17 hedersbevisninger
I 2004 arrangeres Rose d'or for 44. gang. Norge har vært med siden 1964, og NRK-nestor Erik Diesen var ansvarlig for det første norske bidraget. Det var han også i 1965 da hans program "Collage 65" fikk diplom fra Gullrose-juryen. Året etter vant han Chaplin-prisen for "That's entertainment". Chaplin-prisen er det uoffisielle navnet på "Byen Montreux' pris for morsomste program".

1970-tallet er NRKs gullperiode i Rose d'or-sammenheng. Da ble det til sammen 10 priser på NRKs bidrag, med 1976' "Rundkast om kringkasting" som høydepunkt. Trond-Viggo Torgersen og Jon Skolmen, med Roald Øyen som regissør, vant både Gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen for dette bidraget.

I 1979 hadde NRK fått selveste John Cleese med på laget, i programmet "To Norway – Home of Giants". Cleese spilte engelsk reisereporter i Norge, og det ble belønnet med både pressepris og Chaplin-pris. Det var sikkert litt bittert for BBC at han gikk med "Home of Giants"-genser i Montreux, til tross for at han også deltok for England med "Hotell i særklasse".

Lett blanding
Programleder Andreas Diesen lover variert innhold med glimt fra både 1960-, 1970, 1980- og 1990-tallet. Foruten programmene nevnt ovenfor, blir det gjensyn med Dizze Tunes "Sing Sala Bim" fra 1974 (Bronserose), samme gruppes "The World is Mad(e) of Music" fra 1981, Anne Marit Jacobsen i "Hilde på TV" fra 1986 (Bronserose), "The Show" fra 1993, KLMs "The Rise and Fall of an Olympic Village" fra 1994 (Sølvrose) og "Trotto Libre" med Otto Jespersen og Trond Kirkvaag fra 1997.

Om serien
"Edel vare" er en passende betegnelse på denne serien. Her blir det galskap med Kirkvaag, Lystad og Mjøen og Team Antonsen, skarpsindig satire med Otto Jespersen og Nytt på nytt, musikalsk moro med Dizzie Tunes og Kontrapunkt, talkshow med Erik Bye og Dan Børge Akerø og gapskratt med Kvinner på randen og Schøyen og Holmen – blant mye annet.

Programmet er sendt tidligere.


Underholdningskavalkade fra NRK, Underholdningsavdelingen
Programleder: Andreas Diesen
Prosjektleder: Bente Bull
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53(907 75 758