Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. mars 1999 kl 20.10 Gringos

Gringos (ttv)

NRK1 onsdag 3. mars kl 20.10
Gringos (5:8)

Nome mønstrer på \"Sea Shepherd\"
Gringos-teamet setter kursen ut fra Seattle mot det nordvestre hjørne av USA til Neah Bay. Makaindianerne planlegger å ta opp igjen sine tradisjoner med hvalfangst. Men Paul Watson og mannskapet på \"Sea Shepherd\" er på sporet.
Hvalforkjemperen Paul Watson, elsket og hatet, har fått høre at makaindianerne vil starte sin hvalfangst igjen etter å ha latt virksomheten ligge brakk i noen år. I 1855 solgte denne indianergruppen en del av landet sitt til regjeringen og inngikk en avtale om at de fortsatt skulle få lov å fange hvaler. Keith Johnson, talsmann for indianerne, mener at hvalfangstvirksomheten vil sveise sammen det lille samfunnet igjen og at de trenger denne næringen. Men de er også smertelig klar over at hvalforkjempere verden over, og særlig Paul Watson og hans folk, vil gjøre alt for å hindre dem. Indianerne gjør seg klare, men i sjøen lurer \"Sea Shepherd\". Har indianerne mot til å utfordre Watson & co?

Dyreverner hele sitt liv
Paul Watson sier selv han har vært dyrenes forkjemper siden 10-års alderen. Som 20-åring var han med på å starte Greenpeace, en organisasjon han i dag ikke er med i. Han mener at hvalene er minst like intelligente som vi mennesker og at vi ikke trenger å bruke billioner av dollar på å lete etter intelligent liv i verdensrommet når vi har det rett under føttene våre.
- Menneskene må slutte å være så arrogante at de tror verden kun tilhører oss, sier han. Han mener at det er en forbrytelse å drepe hvaler og vil bruke alle midler, bortsett fra å ta liv, i arbeidet mot hvalfangerne. Steinar Bastesen er en av hans fiender, og påstår at Bastesen en gang truet ham på telefon.

Film om hans liv
Hollywood er igang med en film om Paul Watsons liv og virke. Mel Gibson skal spille hovedrollen og budsjettet er på 40 millioner dollar. Filmen slippes våren 1999 og Watson mener at en slik filmatisering vil være bra for ham og hans virke.
- Når Hollywood fokuserer på hvalfangst, vil det bli større aksept for arbeidet mitt, mener han.
NRK1 onsdag kl 20.10

Bilde (via Scanpix/Internett/Data-TV)
1. Paul Watson og kona Lisa om bord på \"Sea Shepherd\". (Foto: Håkon Noodt)

2. Petter Nome mønstrer på Paul Watsons båt og blir bedre kjent med hvalforkjemperen. (Foto: Håkon Noodt)

Egenprodusert underholdning i åtte deler
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Petter Nome
Ved Terje Nilsen og Håkon Noodt