Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 24. oktober 2008 kl 22.20 Spartacus

Spartacus

Gladiator og slave Spartacus (Kirk Douglas) gjør opprør mot det etablerte samfunnet i Roma anno 73-71 f.Kr
Gladiator og slave Spartacus (Kirk Douglas) gjør opprør mot det etablerte samfunnet i Roma anno 73-71 f.Kr
Stjernespekket drama fra tiden før Kristus
Gladiatoren Spartacus gjør opprør mot det etablerte Roma. Som gladiator var Spartacus opplært til å drepe, og denne ferdigheten brukte han bare så altfor godt – mot sine læremestre.


Den rebelske slaven Spartacus (Kirk Douglas) blir kjøpt av eieren av en gladiatorskole, Lentulus Batiatus (Peter Ustinov). For å underholde den korrupte romerske senatoren Marcus Licinius Crassus (Laurence Olivier) skal gladiatorene utkjempe en kamp på liv og død.

Kvelden før kampen blir slavene belønnet med damebesøk. Spartacus’ dame for kvelden er Varinia (Jean Simmons), en slave fra Brittania. Da Spartacus litt senere får høre at Varinia er solgt til Crassus, egger han sine 78 medgladiatorer til opprør.

Ryktet om opprøret sprer seg som ild i tørt gress, og snart teller Spartacus’ hær flere hundre. Varinia rømmer for å slutte seg til Spartacus som hun er blitt forelsket i. En annen av Crassus’ slaver, den følsomme Antoninus (Tony Curtis), rømmer også for å slutte seg til opprørerne.

Og dette opprøret blir krumtappen i en politisk kamp mellom Crassus og en annen senator, den noe mildere Gracchus (Charles Laughton).

Filmen vant fire Oscar, blant annet vent Peter Ustinov Oscar for beste mannlige birolle. En viktig scene mellom Olivier og Curtis ble fjernet fra filmversjonen fra 1967 fordi den inneholdt en antydning om homoseksualitet. Denne scenen ble tatt inn igjen i 1991-versjonen.

Amerikansk drama fra 1960
Regi: Stanley Kubrick
Produksjon: Universal

Med Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin og Tony Curtis.
Kontaktperson: Hans T. Wiig