Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. mars 2005 kl 19.55 Nr. 13: Lokale til salgs

Gjensyn med Nr.13

Fra v: Herr Skau (Helge Reiss), samboerne Leck (Hans Rønningen) og Unn-Berit (Marit A. Andreassen), fru Skau (Aud Schønemann). Bak: vaktmesteren Ahmed (Behruz Arshi) og Roger (Geir Kvarme). (Foto: Per Løken, Scanpix)
Fra v: Herr Skau (Helge Reiss), samboerne Leck (Hans Rønningen) og Unn-Berit (Marit A. Andreassen), fru Skau (Aud Schønemann). Bak: vaktmesteren Ahmed (Behruz Arshi) og Roger (Geir Kvarme). (Foto: Per Løken, Scanpix)
I kveld er det klart for et populært gjensyn med situasjonskomedien "Nr. 13", signert forfatteren Andreas Markusson og regissøren Bo Hermansson. Her følger vi beboerne i en bygård på Oslo østkant.

Nr. 13 bygger på scenesuksessen "17. mai" som gikk for fulle hus på Oslo Nye Teater i 1997. Året etter videreutviklet NRK Drama stykket til en serie etter det klassiske sitcom-konseptet, det vil si halvtimes episoder som er spilt inn med publikum til stede i salen.

Også tv-publikummet ble tatt med storm da serien ble sendt høsten 1998. Serien samlet i snitt 875.000 seere. Senere ble det laget ytterligere to serier på til sammen 15 episoder, sendt i 1999 og 2001.

Bygård på Oslo øst
Som i teaterforestillingen er det en gammel bygård på Oslos østkant som danner rammen for handlingen. Fem av de sentrale skikkelsene i Andreas Markussons stykke er valgt ut som hovedpersoner i tv-serien:

Herr og fru Skau (Aud Schønemann og Helge Reiss) er et gammelt ektepar som har drevet renseriet i første etasje i en mannsalder. Nå har de bestemt seg for å selge renseriet, men dessverre er det bare et begravelsesbyrå som er interessert i lokalene. Den eiegode fru Skau er for øvrig gårdens sosiale midtpunkt og har alltid vaffelrøren og kaffekannen klar når det trengs.

Nordlendingen Unn-Berit (Marit A. Andreassen) er en rastløs lærer i 30-årene på evig jakt etter alt som kan gi livet mening – fra new age og frittgående høner og magedans. Mer enn noe annet drømmer hun om mann og barn. For tiden bor hun sammen med en litauisk jazzmusiker som hun har truffet på "Dans for fred"-seminar i Finland.

Roger (Geir Kvarme) er jevnaldrende med Unn-Berit. Han er fraskilt weekendpappa, tidligere drosjesjåfør og nå arbeidsledig – med andre ord ikke noe bilde på suksess, men ikke desto mindre proppfull av selvskryt og fordommer.

Ahmed Rashid (Behruz Arshi) er gårdens iherdige pakistanske vaktmester. Han er konstant overarbeidet, og hans evige strev står i grell kontrast til Rogers dårlig kamuflerte arbeidsvegring.

I andre roller møter vi Tobias Fosheim Wienskol som Rogers sønn Tobias, og Hans Rønningen som Unn-Berits samboer Leck. I gjesteopptredener utover i serien får vi se Espen Nowacki, Tone Møller Svendsen, Brit Haagensli, Ulf Larsson, Bjarne Thomsen, Julie Øksnes og Håkon Hegnar.

Første episode
Det er med tungt hjerte herr og fru Skau røper for de andre beboerne i gården at de har tenkt å selge renseriet. Lokalet har vært et samlingssted og en varmestue i alle år. Hvordan skal det gå med miljøet i gården nå?

Roger er mest fortvilet av alle. Og situasjonen blir ikke bedre da sønnen Tobias kommer på helgebesøk og forteller at Rogers ekskone skal gifte seg igjen.

Egenprodusert sitcom fra NRK Drama
I rollene bl.a. Aud Schønemann, Helge Reiss, Geir Kvarme, Marit A. Andreassen og Behruz Arshi
Manus: Andreas Markusson
Regi: Bo Hermansson
Prosjektleder: Tore Bergstrøm
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf 23 04 77 51, 95 10 02 99,