Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. september 2005 kl 19.55 Faktor: Karrierekvinnen fra vidda

Reindriftskvinne og hoffdame

Karen Anna Gaup (67) har arbeidet med rein hele livet. (Foto: Stine Sand Eira, Polarfilm)
Karen Anna Gaup (67) har arbeidet med rein hele livet. (Foto: Stine Sand Eira, Polarfilm)
Hun var Samelands første filmstjerne, har vært dronning Sonjas hoffdame og vant mesterskap i reinkjøring. Karen Anna Gaup (67) har mange meritter bak seg, men først og fremst er hun sjef på vidda, der hun har arbeidet med rein hele sitt liv.

Karen Anna går alltid i kofte, joiken er hennes musikk, og hverdagen er uløselig knyttet til naturen på vidda. I kveldens Faktor følger vi henne blant annet på gjeting om vinteren og høsten, på vårflytting og hjemme i Kautokeino. Hennes liv på vidda er en liten bit av en verden som er i ferd med å forsvinne for alltid.

Møtte kronprinsesse Sonja
Karen Anna var hoffdame da kronprinsesse Sonja og kronprins Harald besøkte Kautokeino på slutten av 60-tallet, og i kveldens Faktor får vi blant annet se sjeldne opptak fra det kongelige besøket. Karen Anna hjalp blant annet kronprinsessen med påkledningen, og viste henne rundt på sine vinterbeiter.

- Vi fikk veldig god kontakt, Sonja og jeg. Vi var jo jevngamle og hadde mye å prate om, forteller Karen Anna. Selv blir hun bare kalt for "dronningen på vidda" av sine norsktalende venner. Gjennom et langt liv på fjellet har hun opparbeidet seg en sterk status, og er sjefen i et veldig mannsdominert miljø.

Alene om reindriften og barna
Karen Anna er født og oppvokst på fjellet, og for henne var det bare en ting å gjøre, nemlig å satse på rein. Hun har måttet lære seg å takle et tøft liv, og de bodde i lavvo i 40-50 minusgrader. Spesielt hardt var det da hun mistet mannen sin, og fikk ansvaret for en stor reinflokk og fire barn alene. – Det var utrolig tøft. Jeg følte jo at jeg måtte være både hjemme og ved flokken samtidig.

Hun synes hun måtte satse videre på reindriften, og det angrer hun ikke på. Men det har kostet. Karen Anna var mye borte fra familien, og mye ansvar falt på eldstedatteren Inger Marie. Nå er datteren i ferd med å ta doktorgrad, og de forskjellige livene mor og datter fører, viser at livet på vidda har endret seg mye gjennom en generasjon.

Innkjøpt dokumentarprogram (2005)
Programansvarlig: Stine Sand Eira, Polarfilm
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV