Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 21. juni 1999 kl 19.00 Vårt indre liv: Depresjon - vår nye folkesykdom

Vårt indre liv: Depresjon - vår nye folk


NRK2 mandag 21. juni kl 19.00
Vårt indre liv (3:6)
Depresjon - vår nye folkesykdom

Livets mørke sider

For stadig flere av oss blir tilværelsens uutholdelige tristhet noe vi møter en eller flere ganger i løpet av livet. I dette tredje programmet i psykologiserien \"Vårt indre liv\" skal vi blant andre møte stortingsrepresentant Inge Lønning. Han forteller om sin vei ut i lyset i den andre enden av tunnelen.
- Når man kommer ut av tunnelen opplever man livet mye sterkere. Man får en kontrastbakgrunn, som gir en ny dybdedimensjon i eget liv, sier Inge Lønning. Han har to ganger i løpet av livet vært satt ut av drift på grunn av depresjon.
Så mange som én av tre av oss vil trenge profesjonell hjelp fra psykiater eller psykolog en eller annen gang i løpet av livet.
- Depresjon er den psykiske lidelsen som øker mest, men mulighetene for å bli helt frisk er store, sier professor i psykologi Frode Thuen, som er faglig ansvarlig for serien.
Ikke svakhet
Depresjoner er noe som kan ramme oss alle, men noen er mer sårbare på grunn av en genetisk disposisjon. Å bli rammet av depresjon er ikke tegn på at man er et spesielt svakt individ.

- Kanskje er det de aller beste blant oss som blir rammet, sier professor i psykiatri Fred Holsten, som medvirker i programmet.
Måtene å behandle en depresjon på har utviklet seg mye de senere årene.
- Før skulle man modne seg ut av en depresjon. I dag mener man at det er viktig å få hjelp så tidlig som mulig, så ikke depresjonen \"setter seg fast\", sier Holsten. - Opptil 40 prosent av alle kvinner vil få en alvorlig depresjon i løpet av livet. Mennene ligger noe under, men de begynner ofte å drikke i stedet for å gå til lege, sier Holsten.

Terapi
Psykologien kan i dag tilby ikke mindre enn 400 forskjellige terapiretninger. I programmet får du innblikk i filosofien bak de to viktigste hovedretningene - kognitiv terapi og psykodynamisk terapi.
Årsakene til økningen i tilfeller av depresjon blir også belyst i programmet.

NRK2 mandag kl 19.00

Bilde (via Scanpix/Internett)
Inge Lønning forteller om hvordan han arbeidet seg ut av depresjonen.

Kunnskap - innkjøpt
Populærvitenskapelig serie
Produsert av Univisjon A/S i samarbeid med Universitetet i Bergen
Faglig ansvarlig: Frode Thuen
Regi: Arnt Brandseth og May-Britt Skjelvik